Kedvenc buláta és szejtán lelőhelyem

A ded táplálása sokunknál előhozta a bio élelmiszerekhez való vonzódást. Nos, én egyelőre csak módjával űzöm ezt az igencsak drága sportot, de havonta egyszer-kétszer mindeképpen elzarándokolok kedvenc bioboltomba.

Ennek van egy igencsak praktikus oka is, itt lehet ugyanis kapni azt a rizspép alapanygot, ami tényleg csak rizst tartalmaz, cukor, tej és egyéb szörnyűségek nélkül. Ugyanitt teszek szert időről-időre a gyermek elcsendesítésének leghatékonyabb eszközére is, ami nem a cumi, hanem a puffasztott buláta*, illetve újabban köles.

Magam örömére is szoktam ám itt vásárolni. Például szejtánt**, szójavirslit vagy éppen bio lekvárt, mazsolát, citromot. Azért ne gondoljátok, hogy a húsmentes étkezés mániája hirtelen beszippantott és többé nem ereszt. Néha jól esik ilyen fura kajákat is megkóstolni.

Sajnos azonban újra és újra rá kell döbbennem, hogy bár a bio alapanyagok kiválóak, a belőlük készített élelmiszerek sokszor teljesen íztelenek. Ebben a boltban is árusítanak többféle süteményt, szendvicset. Nos, a szilvalekváros lángos, annak ellenére, hogy rágós mint az istennyila, egészen élvezhető. A cukor nélkül készített kókuszkocka vagy éppen a szerencsétlen Marlenka megcsúfolása viszont komoly kudarcélményt okoz. Főleg a 300-400 forintos darabár felszámítása mellett.

Másrészt viszont igazi kuriózumokra is rábukkanhat a polcokon az, aki nem egy türelmét igencsak könnyen elvesztő, az árukat lepakolni szándékozó tizenegy hónapossal érkezik. Hogy s hogy nem én is mindig jóval több ezrest veszek ki a végén a pénztárcámból, mint amennyit eredetileg terveztem. Lisztekből, nádcukrokból, szárított gyümölcsökből és magokból például bámulatos a kínálat. Az elmaradhatatlan szója- és rizstej mellett pedig rábukkantam a zöld kókuszból kinyert hűsítő, kissé savanykás itókára is, amelyet utoljára a riói strandon szürcsölgettem, igaz nem tetra dobozból.

A 11. kerületi Szabolcska Mihály utca 5. szám alatt található Nap-ra boltocskát tehát mindenkinek ajánlom, aki egy picinyke szokatlanra vágyik és a "ma is tettem valamit az egészségemért" érzést is szívesen átéli időnként. Azt most nem elemezném, hogy egyáltalán bio-, vega- vagy hova sorolandó pontosan ez a bolt. Teljes értékű táplálékot és egészséges ételeket kínál, bármit takarjanak is ezek a fogalmak.

* Csíráztatott búza ** Búzafehérje

Nincsenek megjegyzések: