Salátabár

Ismét vendégek jönnek, csodálni a dedet. Most azonban főzőcskézés helyett csak kevercselés lesz, azaz saláta hegyek az asztalon.
Waldorf után szabadonMinden szakácskönyv másként írja le, hogy milyen is az igazi Waldorf saláta. Számomra ez az igazi kombináció, a nagy W.
Mi kell hozzá? 2 savanykás alma, 1 közepes zeller, 100 g mandula-pálcika, 2-3 evőkanál majonéz, 1 citrom leve, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készül? Az almát és a zellert – ha túlteng bennem a türelem - a mandulához hasonló gyufaszál méretűre aprítom, egyébként pedig a reszelő nagyobbik lyukán reszelem le. Rálocsolom citromlét, hogy az alma meg ne barnuljon, beleforgatom a többi hozzávalót is, majd fűszerezem. Fogyasztás előtt érdemes néhány órát pihentetni, hogy keresztbe és kasul átjárják egymást az ízek.
Sült sárgarépa pálcikák
Nagy sárgarépa rajongó vagyok, így aztán igencsak örvendeztem ennek a receptnek, amikor (Ki tudja már hol?) olvastam. Feltételezem, hogy azóta alaposan a magam örömére át is formáltam, mindig valami mással öntöm fel, most éppen narancslé és tokaji szamorodni volt kéznél.
Mi kell hozzá? személyenként legalább 2 sárgarépa, löttyintésnyi olívaolaj, fehérbor és narancslé, só, bors, őrölt gyömbér és szerecsendió.
Hogyan készül? A megpucolt sárgarépát feldarabolom, mégpedig úgy, hogy keresztben 3 darabra vágom. Aztán a kis hengereket hosszában négybe vágom, hogy kis hasábszerűségeket kapjak. A megmelegített olívaolajban kicsit átsütöm a répát, nem baj ha egy picit elkezd itt-ott barnulgatni. Ekkor lehet ugyanis hozzálöttyinteni a folyékony hozzávalókat, majd megfűszerezni. Mire a bor elpárologja a maga alkoholját, a répa is kellemesen megpuhul, de még éppen harapnivaló marad. Melegen köretnek való, de hidegen is lenyűgöző.
Jégsaláta olaszosan
Ez aztán nem egy autentikus saláta, hanem a „mi van itthon” típusúak közül való. Ha éppen parmezán meg kapri bogyó, akkor olaszos.
Mi kell hozzá? Jégsaláta, 100 g húsos szalonna, fél citrom leve, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 evőkanálnyi kapribogyó.
Hogyan készül? A húsos szalonnát kicsit megpirítom, hogy olyan jó ropogós legyen. Miután kiszedtem a serpenyőből, folytathatom a serpenyőben az előbbi répás ügy kivitelezését.
A jégsalátát falatnyi darabokra kockázom és felét egy nagy tálba szórom. Az öntethez összekeverem a citromlevét, az olajat, a sajtot meg az összevagdosott kapribogyót. Borsot lehet beleszórni, de só nem kell, mert elég sok az egyéb sós hozzávaló. Az öntet felét a salátára öntöm, ugyanígy járok el a szalonna felével, majd az egész műveletet újra megismétlem. Végül még szórhatok rá egy kis plusz parmezánt, vagy ha van nagyobb sajtdarab otthon, akkor forgácsolhatok is rá.
Az olaszosság jegyében némi balzsamecet sem árt meg a salátának, csak a színe nem lesz olyan dekoratív.

Nincsenek megjegyzések: