Karácsony 2: A luxus menü

Úgy tűnik Európa nyugati felén a káprázatos fogások divatja tombol, sutba vágva a hagyományokat. Nincs recept szarvasgomba, libamáj, lazac és homár nélkül. Mindamellett ezekből a tüneményes alapanyagokból pillanatok alatt varázsolhatók izgalmas ételköltemények. Ki is választottam néhányat, a "talán majd egyszer" jegyében.

Vodkával ízesített lazac, alma ágyon hemperegve
Személyenként egy savanykás, zöldes almát hajszálvékony karikákra szeletelünk. Egy félbevágott lime-mal minden szeletet finoman átdörzsölünk, hogy az alma ne barnuljon meg. A szeleteket csinosan tányérra rendezzük. A lazacot falatnyi darabkákra vágjuk és az almaszeletekre rendezgetjük. Frissen őrölt rózsaborssal megszórjuk.
Három evőkanál tejfölt kikeverünk 3 evőkanál vodkával és egy kiskanál Tabasco szósszal. Ízlés szerint szózzuk és belefacsarhatjuk a lime levét is, de ne egyszerre öntsük bele, nehogy túl savanyú legyen. Az így elkészített öntettel ízesítjük a salátánkat, majd kaporlevéllel díszítjük.

Egy döbbenetes páros: mangó és libamáj
A mangót megtisztítjuk, magját kiszedjük, majd falatnyi kockákra vágjuk. Tányérra rendezzük és néhány cseppnyi dióolajjal megöntözzük.
A libamájat két centis szeletekre vágjuk, lisztbe hempergetjük és forró serpenyőben oldalanként egy-két percig sütjük. Még forrón a mangó mellé helyezzük és szerecsendiót reszelünk a tetejére. Azonnal tálaljuk.

Bélszín töltött fügével
A bélszínt három centis szeletekre vágjuk, leheletnyi mustárral megkenjük, majd olívaolajjal leöntve hűtőbe tesszük pácolódni.
A fügéket félbe vágjuk, egy kevés húst mindegyikből kikaparunk. A füge húsát összekeverjük egy evőkanál friss zsemlemorzsával, egy tojás sárgájával, egy kiskanál mustárral és egy csokornyi apróra vágott petrezselyemmel. Ezt a tölteléket a fügékre halmozzuk, majd forró sütőben 15-20 percig sütjük.
A bélszín sütéséhez vajat forrósítunk. Az olajos pácot úgy ahogy leitatjuk a húsról, majd oldalanként 3-4 percig sütjük a szeleteket. Amikor a húst kiszedtük, a visszamaradt vajba friss, egész zöldborsot szórunk, átfuttatjuk és ezt mártásként adjuk a bélszín mellé.

Türkiz torta málnával
A tésztához 4 fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verünk, lassan hozzáadunk 25 deka porcukrot, 8 deka kókuszreszeléket, 10 deka őrölt mandulát és egy evőkanál rumot. A masszából két egyforma nagyságú kerek lapot formázunk, 150 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
3 deci tejszínhabot kemény habbá verünk, 5 deka cukrot keverünk hozzá, majd 2-3 evőkanálnyi Curacao likőrrel színezzük. Az egyik tésztalapra kenjük a tejszínt, elhelyezzük rajta a friss málnaszemeket. A másik tortalapot cikkekre vágjuk, majd mindegyiket kicsit ferdén a málnaszemekre tesszük. A cikkek szélesebb végét egy-egy tejszínpöttyel és málnaszemmel díszítsük.
Ui: A mennyiségeket tetszőlegesen mindenki saját pénztárcája függvényében határozza meg.

Nincsenek megjegyzések: