Gyümölcskenyér és más


Egy picit rákattantam a süteményes témára az utóbbi időben. És még csak most indulok be igazán. Fogyókúra jöhet januártól, mostanában mindennél nagyobb szükségem van arra, hogy belengje a lakást a sütiszag, a hasamat meg eltelítse a friss édességek öröme.
A legsikeresebb (amit még lefényképezni is sikerült valahogy) ez a reform gyümölcskenyér lett, amit Móni barátnőméknél készítettünk közösen, nagy egyetértésben. Gyorsan le is nyúltam a Lajos Mari-féle karácsonyi sütis könyvét, ihletforrás a köbön.

Ettem a múlt héten igazi germknödelnt is, Réka barátnőm gyúrta, töltötte és gőzölte saját kezűleg. Hú, fantasztikus volt! Mákkal meg vaníliás mártással.

Volt egy gesztenyés kevercsem is: gesztenyemassza, olvasztott étcsoki meg vaj, mindenből 200-200 g. Csak olvasztani, keverni és hűteni kell, az íze viszont valami zseniális! Persze lehet fűszerezni, kicsit cukrozni, ha natúr masszából készül. Viszont fotózhatatlanul ronda, töredezik is meg minden.

A legnagyobb kudarcot mézeskalács fronton könyvelhettem el. Az első eresztést egyszerűen úgy ahogy volt kidobtam, a szalakálitól olyan ammónia szaga lett, hogy rosszul is lettem tőle. Másodszor viszont kemény, csúnyácska kis gnómok kerültek ki a kezem alól és a díszítésükkel se boldogulok. A mézeskalács projekt újabb egy évvel elnapolva, de lesz helyette sok-sok más finomság.


Reform gyümölcskenyér


Nagyon tömény, nagyon finom és olyan kis ártatlannak tűnő dolog. A gyerekeknek soha jobb nasst nem lehet kitalálni, már ha hajlandók megenni.


Mi került bele? 1 kg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, füge, barack, narancshéj, stb.) 250 g vegyes mag (pisztácia, mandula, mogyoró, dió), 2 kanál méz (simán kihagyható), 4 tojás, 125 g teljes kiőrlésű liszt, csipet só, őrölt fűszerek: fahéj, szegfűszeg.

Hogyan készült? A gyümölcsöket felkockáztuk, forró vízbe áztattuk, majd leszűrtük, amikor megpuhultak. A magokat is feldaraboltuk, amolyan durvára. A mézet tojással kikevertük, aztán minden hozzávalót vegyítettünk egymással. Alaposan kikevertük ezt a ragacsos, darabos masszát. Formába simítottuk, 45-50 percig sütöttük 180 fokon, az első fél órában fóliával lefedve. Ha kihűlt könnyebb szeletelni.

2 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Szia Ági! Lenne kedved egy tükörkérdéshez?
http://flat-cat.hu/2009/12/15/tukorkerdes/

Ági, aki főz írta...

Igyekszem, hamarosan megválaszolom.