Majkin Salas - egy palicsi tanya



Ott lent délen Szabadka meg Szeged környékén a tanyasi életmód volt a magától értetődő még nem is olyan régen. A földek közelében elszórva apró gazdaságok, állatokkal, konyhakerttel, mindennel ami megterem.

Ma már úgy szétterjeszkedett a városok szövete, annyira behálózza a tájat az út (sőt, autópálya) meg a vasút, hogy ezek a világvégi helyek is hirtelen "közel" kerültek. Ami régen tanyának számított, ma már csak a falu széle.



Majkin Salas - magyarul talán édesanya tanyája, de inkább a nagymamáé, ha nem ragaszkodunk nagyon a szavakhoz, inkább csak a jelentését nézzük. A hely az utóbbi években persze alaposan kinőtte magát, már nem csak egy elhagyatott, omladozó házikó. Van egy szép panzió, egyedileg berendezett szobákkal és olyan reggelivel, ami egész napos energiát ad: sonka, kolbász, szalonna meg kenyér. És helyi szokás szerint egy kupica pálinkával indítva a napot.



Aztán lett étterem is, ami jó időben egy hatalmas kerthelyiséget jelent. Akácfák, felfuttatott szőlőtőkék árnyékában falatozhatunk, igazi hagyományos étkeket. A vasárnapi ebédet a nagymamák se csinálnák jobban. A húslevest gyöngytyúkból főzik és meggyszósz is jár a leveshúshoz.



A rántott hús itt filézett csirkecombból készül, de a hagymás sertéshús se rossz. Külön meglepetés, hogy a hagyományos rizs-krumpli kombó mellé tökfőzelék is járt. Meg persze saláta is, könnyítendő a fogások súlyosságát.



A desszert is meglepően jól esett a nagy melegben, az almás pite tölteléke pont jó savanykás volt és kaptunk egy nagy tál felszeletelt görögdinnyét is.



Amíg az életekre vártunk, a gyerekek persze képtelenek egy helyben ülni, de itt ez egyáltalán nem baj. Hatalmas fából épült toronyra mászhatnak, onnan akár kötélen is ereszkedhetnek lefelé. Van persze hinta meg trambulin is, de a legnagyobb izgalmat a kézi meghajtású komp jelenti. Át lehet tutajozni a szigetre, illetve apró hidakon barangolni. Ha akad horgászbot, akkor meg pár halat is a horgunkra kaphatunk ám!



Reggeltől estig lehet ám itt csatangolni, mindenféle tanyasi állatokat nézegetni városi gyerekeknek, régi gépeket, berendezéseket, szerszámokat tanulmányozni és még mindig nincs vége a napnak!



Attól sem kell megijedni, hogy a honlapjukon csak szerbül szerepel minden! A legtöbben egy kis nógatásra magyarul is meg tudnak szólalni. :)

 

Napi mosoly


 
A tökéletes nyári nap: ugrás a vízbe, prüszkölés, kacagás és addig lubickolni, amíg már a fogunk vacog. Akkor aztán napon szárítkozni, barackot majszolni és csöves kukoricát rágcsálni.
Vissza a vízbe újra és újra!

Napi mosoly

Ma kiderült, hogy egyszerűen minden lehet Star Wars. A felhők is az űrhajókra hasonlítanak, jobb ha tudjátok.

Cserpes Tejivó



Úgy három éve dohogok folyamatosan, hogy nincs az Allee bevásárlóközpont környékén sehol egy normális hely, ahová le lehetne ülni reggelizni. Csak a méregdrága "kávézók" (Costa és társai), illetve Cukrászda, de ki akar sütit enni reggelire (én, de azért nem minden nap).

Na, most végre lett! Ugyanis a piac oldalán, de még a bevásárlóközpont épületének külső frontján nyílt egy Cserpes Tejivó! Nem ám csak egy ócska lyuk, egy étterem méretű, ám leginkább reggeliző funkciójú vendéglátóhely.



Annyira friss még a hír, hogy ez a nyitvatartásuk 3. napja, de szerencsére pont arra jártam. A gyerekbetegségeknek nyomát sem találtam, bár még elég festékszagú a belső tér. Van viszont rengeteg asztal kint is, bent is. A kiszolgálók fiatalok és trendik, akárcsak a benti tér. Sok szín, persze a most divatosak. Hatvanas éveket idéző formák, kanapé meg puffok a falatozáshoz. A hatalmas üvegfalat pedig mindenféle kriksz-krakszokkal, bocival meg feliratokkal tették rendkívül mutatóssá.
Csak szólok, hogy a tapéta és a lámpák is tejesüveget formáznak és a tejemet is üvegből töltötték ki! Nagyon ki van találva minden.

Mégis valahogy kedves lett az egész, nem érzem azt, hogy ide csak előre kiválogatott szerencsések léphetnek be. Nem szentély, ezt bizonyítja, hogy folyamatosan jönnek a tejet-péksüteményt vágyók.



Hosszas nézelődés után végül nem a menük közül választottam, hanem egy körözöttes kenyeret ettem karamellás tejjel. És ezért összesen 420 forintot fizettem (= teljes reggeli nekem)
Hát, ha van amiben a Cserpes a legjobb, az nekem a karamellás tej. Jéghidegen. Amit sosem csinálnék meg itthon, de viszont isteni finom.
A körözött egy kicsit talán túl sós volt, de ellensúlyozta az uborka.



Hogy mit lehet még itt enni, inni? Természetesen sokféle tejtermékes dolgot, habos kakaót, kávékat és szörpöket is (legalább 6 féle van éppen).
Szendvicsek hidegen és melegen, sajtosan, sonkásan, szalámisan és bevallom nagyon csalogatóan frissen. Sokféle a saláta is - végre! És viszonylag szűk a péksüti ajánlat: pogácsa, kifli, kakaós csiga. Meg persze túrós táska - ez isteni, abszolút meg kell kóstolni kategória!

Fogyókúrázók meg paleosok kerüljék ezt el jó messzire, bár megjegyzem turmix és gyümölcssaláta is van, de ha már letekertem a szokásos bringás körömet, hát én bizony jó szívvel térek ide be!

Pöttyös pite alj nélkül




A Pinterest nem kicsit szippantott be engemet. Ott láttam egy "polka dot" pitét, amihez nagy kedvem támadt. Végül tulajdonképpen egy sült túrókrémet sütöttem, mindenféle tészta és alj nélkül, viszont meggyel pöttyözve.

Külön plusz pont, hogy nincs benne liszt, cukor is csak minimális, szóval naaaagyon egészséges. És nagyon gyorsan elfogy, még melegen... Pedig érdemes megvárni, amíg lehűl, sőt betenni pár órára a hűtőbe, mert akkor sokkal-sokkal finomabb, krémesebb, lágyabb lesz az íze.

Azt talán mondanom sem kell, hogy a piacon kapható házi túróból fényévekkel jobb lesz, mint a félzsíros bótiból.



Mi került bele? fél kiló túró, 1 deci tejszín, 2 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál keményítő, 1 kiskanál sütőpor, 3 tojás + 30 deka magozott meggy (esetleg cseresznye, ha még van).

Elkészítése: A túrót botmixerrel krémesítettem. Hozzáadtam a többi hozzávalót (a meggy kivételével) és alaposan elkevertem.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam és a tetejét szépen kiraktam a magozott, felezett meggyekkel.

180 fokos, légkeveréses sütőben sütöttem kb. 35 percig.

 
 

Napi mosoly



A boldogságom mai képlete: friss eperlekvár (viszlát eper, jövőre!), vajas kalács, tejeskávé
+ éppen beérni készülő paradicsomok
+ két kiskorú, aki immáron 2 órája egyetértésben legózik (=csoda!)

Napi mosoly


Mert kuckózni a legjobb dolog a világon
avagy IKEA-hack gyorsan és egyszerűen.


Napi mosoly


Viráglocsolás után mindenki megérdemel egy nektarin-turmixot. Brutálisan sok mentával.

Pastrami étterem, 4 évvel később



A limonádé még mindig teljesen ugyanaz. 



2009-ben írtam ezt az akkori élményeimről. Azóta még voltunk ott egyszer-kétszer, de ritkán visz arra az utunk. Ma újra kedvet kaptunk a Pastramihoz, mert éppen arra jártunk. És ennek nagyon örülök. :-)

Először is, a teraszon nagyon kellemesek a klimatikus viszonyok a dögmeleg ellenére. Valahogy átszellőzik az egész, és árnyék van, tehát nagyon jól lehet ücsörögni.

Az új design is extrán jófejség: egy régi, olyan 60-as évekbeli strand stílusában lett kiplakátolva a hely, korabeli székekkel. Szerencsére a hasonlóságok itt véget érnek, az étlap már a modern, megszokott, amerikai ihletésű vonalat képviseli. Gyorsan le is ültünk a "Naturista családi napozó" felirat alatt és elmélyedtünk az 1 lapos étlapban. Kis betűkkel van ugyan nyomva, de szerencsére így sem fér rá túlzottan sok étel. Vagy a hátlapon ital, úgyis mindenki fröccsöt vagy limonádét kér ebben az időjárásban.



A limonádé még mindig tökéletes: sok-sok citrusfélékkel megpakolva, igazán frissítő.

A forróságra való tekintettel: gazpacho. Egyszerűen nem találtak még fel ennél jobbat a melegben. Egy nagy tányér friss, lédús zöldség - csak éppen folyékony formába rendezve.

A húsleves a gyerekek kedvéért: répaszeletek, csirkemell és lúdgége tészta. A levesbe nyoma sincs a sok helyen fellelhető "kocka-íznek". Érződik a hosszú főzés és a belefőzött húsok zamata, enyhén ragacsos utóíze.



Borjúpofa: Hű meg há! Egyszerűen elolvad, egyszerűen tökéletes! Hatalmas húsdarab, ami mennyeien puha. A zöldségek nem sok vizet kavarnak, van egy kis krumpli meg répa, brokkoli, fehérrépa, de nem ezért szeretjük.



 És akkor marad a végére a Reuben szendvics. Hajaj, itt nehéz szavakat találni. Na jó, ha kekeckedni akarok, akkor túl sós. de egyébként maga a ragadozó-menny ez. Két vékony szelet kenyér közé begrilleznek egy gigantikus adag vékonyra szeletelt füstölt husit. Plusz egy kis káposzta, sajt miegymás. Namost ez így együtt! TÖKÉLETES!

Ja, és ki ne hagyjam! Rendeltünk egy pohárka csokimousse-t is. Nem egy pici adag, de a vége az lett, hogy egymás kezéből kapkodtuk ki vadul a kanalat, hogy én vagyok a következő falat jogosultja, nem éééééén! A nagyobb gyereknek még a pólója háta is csokikrémes lett, de megérte.

(Azt ne kérdezzétek, hogy miért nem rendeltünk több adagot:)

Napi mosoly

Gyereksziget (főleg a ninja-kiképző miatt), Pastrami és vizipisztoly vásárlás. Ebből adódóan zajlik a vizes "polgárháború" a teraszunkon.

Jó kis nap :)

Napi mosoly

Az év legrövidebb napjai, dögmeleg és majdnem telihold. És még csodálkoznék, hogy a gyerekek hajnalban kelnek és este nem tudnak elaludni...

Kicsi a burek, de finom: Mlinar



Legendákat hallottam erről a bizonyos Mlinarról, hogy ilyen jó, meg olyan. Haha! Gondoltam magamban. Nekem, aki a szabadkai gimiből nagyszünetben kilógott bureket enni - senki ne fecsegjen! Nekem bizony a koszovói siptár pékek által felállított sztenderd a standard. :)

Végre aztán eljutottam a Mlinarba, a Deák tér közelében lévő üzletükbe. És majdnem elsírtam magam, hogy nincs egyik szokásos útvonalam közelében sem. Itt ugyanis megkapom azt, ami Budapesten a legjobb elérhető burek. De tényleg: pont kellően ropogós, belül meg puha, de nem túl zsíros. Töltelék ugyan lehetne picit több, de még így is jól kijönnek az ízek.
A formavilággal még barátkoznom kell, ez a feltekert csiga kicsit több tésztát tartalmaz, mint tölteléket. Ugyanis nálunk, otthon a nagy lapos kerek forma a megszokott, amit aztán négybe vágnak. (Így ha egyet kérsz, akkor egy negyedet kapsz, érthető nem?)

Szóval a túrós burek jó és persze sós! Olyan igazi íze van. A spenótos se rossz, aztán van még almás meg meggyes, ha valaki mégis édeset szeretne.

És ami a legjobb, van FOLYÓS JOGHURT! Ez magyar földön abszolút ismeretlen fogalom ugyanis, egy kicsit kesernyésebb, de azért kellően joghurtosan savanyú és kortyolhatóan folyékony! Zseniális cucc, és nagyon hiányzott már.

Az egyéb felhozatal is kellemes, a croissant, a különböző kiflik és a töltött pizza jellegű, itt szendvicsnek aposztrofált dolgok. Reggelire bőségesen elég 1 ilyen cucc, sőt nekem salátával még ebédre is több volt mint elég.

VKF! Túrós amerikai palacsinta

 
Ezer éve nem sikerült semmit összehoznom a VKF! fordulók alkalmából, de most végre volt a tarsolyomban egy palacsinta recept. Nem is akármilyen.
 
A palacsinták közül leginkább az amerikai típusút szeretem, mert ott nem kell azon izgulnom, hogy szétszakad-e és hasonlók. Ez így, túróval dúsítva nagyon könnyű, finom kis édesség. Készülhet hozzá eperszósz, ha még van eper. Máskor pedig a DM-ben kapható Alnatura málnás szósszal tálalom és abba mártogatjuk az éppen, hogy már nem forró palacsintákat.
 
Bár igazából nevezhetjük apró fánkocskáknak is, a lényeg, hogy csak frissen finomak, pár óra múlva már jelentősen veszítenek élvezhetőségükből. Szerencsére szinte még a pultnál állva el szokott fogyni a fele. :)
 
Hozzávalók: 25 dkg túró, 4 evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor, 2 tojás szétválasztva, 1 dl tej, 1 kanál porcukor, olaj a sütéshez.
Hogyan készül? A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját a cukorral, majd hozzáadva a túrót kikevertem, hozzáadtam a tejet. Végül beledolgoztam a sütőporos lisztet. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgattam.
Evőkanálnyi mennyiségeket tettem az 1 centi magas forró olajba és pillanatok alatt mind a két oldalát megsütöttem. A cukor miatt meg egyébként is nagyon gyorsan sülnek, sőt égnek meg, ha nem vigyázok. Ezért érdemes minél laposabbra igazgatni a palacsintákat, illetve sasszemmel őrködni felettük.
 
 

 
 

Napi mosoly

Fél tizenegyre már megvolt a mai 2 két órás bicajozás. A karom már teljesen barna.

Frissítő saláta csicseriborsóval


 
Szokták kérdezni, hogy hogy találok ki ennyi ételt. Nos egyrészt van ugye a hozott örökség, otthonról. Aztán az internet és a blogok, meg az a kb. 50 szakácskönyv és néhány száz magazin felhalmozva... Szóval van honnan merítenem. Bár általában sohasem sikerül úgy, ahogy leírva olvastam, de pont ezért alkotni jó!

Legutóbb ezen a szerb blogon, neve egy csipet só (Prstohvat soli) találtam egy tök jól kinéző salátát. Úgyhogy gyorsan meg is csináltam, csak egy picikét változtatva meg itt-ott.

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 2 kisebb sárgarépa (vagy 1 jó nagy), 1 lilahagyma, 1 csicseriborsó konzerv, 1 citrom, 10 dkg feta, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál arab fűszerkeverék (piros paprika, római kömény, bors, stb), só.



Így készült: A zöldségeket nagyon apróra kockáztam. A hagymára rácsavartam a citrom levét és megsóztam. Így hagytam állni egy pár percet, ez elveszi az erejét egy kicsit. Rászórtam a fűszerkeveréket is, ami akár csípős változat is lehet.
Összekevertem az összes hozzávalót és a tetejére fetát morzsoltam (ez a képen nem látszik).
Ha akad egy nagy csokor petrezselyem zöldje, akkor azt is érdemes rászórni, durvára vágva.

Napi mosoly

Az utóbbi hetekben kis családomnak egy kicsit nyakába szakadtak a betegségek, de semmi olyan, amit egy kis antibiotikummal meg hasonlókkal ki ne lehetne kúrálni.



Amikor már tényleg semmit nem tudtam kitalálni, hogyan lehetne ezt a napot elviselhetővé tenni, na akkor elmentünk lángost enni. Kedd délben mi voltunk az egyetlen vendégek a Dunaparty megállóban. Nagyon szurkoltam nekik, mert ez az egyik kedvenc nyári helyem. Mivel a Duna parton vannak, jó néhány napot egy szinttel feljebb töltöttek, sőt egy ideig be se lehetett menni hozzájuk.

A lángos még mindig az egyik legjobb a városban, de ha nem is a legjobb, az biztos, hogy a leghangulatosabb elfogyasztási mód ez. A két kiselejtezett piros angol busz meg ugye a víz. Most már egy régi, pirosra mázolt taxi is áll a Hunyadi János út sarkán, útbaigazításként.

Lehet ám itt hekket is enni, az se rossz, meg aztán van palacsinta is. A lángosok közül az alap sajtos-tejfölös talán a legjobb. A juhtúróson pl. inkább csak nyomokban érezni azt a jellegzetes ízt, viszont van rajta cserébe sok hagyma.
A káposztával töltött lángos pedig felér egy kisebb atombombával, ami az emésztésre gyakorolt hatását illeti. Utána órákig csak pihegni tudok, még akkor is, ha bicajjal megyek oda-vissza.

Ja, és még málnaszörp is akadt, a kis "betegem" felvidítására.

Egyébként napi menü is van itt, minden hétköznap rendes kajákkal, levessel és másodikkal. Csak valahogy arra még nem akadt mód, hogy ebbe is belekóstoljak. Hiszen mégiscsak a lángosért zarándokolunk el oda újra meg újra.

Borsókrémes tészta füstölt pisztránggal



Nos, dúl nálam a füstölt pisztráng mánia. Jelentem, zöldborsóval is remekül működik.

A borsót minden formájában imádom, régimódi levesként, krémlevesként és főzelék helyett püréként is. Mentával vagy bazsalikommal, ami éppen akad. A lényeg, hogy édes legyen, zsenge és roppanós.

Ezt a borsópürés tésztát már sok blogon láttam, mindenképpen ki akartam próbálni. Meg kell mondjam, pont olyan jól működik, ahogy gondoltam.

2 személyes adag készült, ez került bele: 20 dkg spagetti,1 evőkanál vaj, 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg borsó, 10-15 dkg füstölt pisztráng (helyettesíthető lazaccal, de akár tonahalkonzervvel is), 5 dkg feta, pár zsál menta, kevés só és bors.

Így készült: A tésztát kifőztem sós, lobogó vízben.

Közben a vajon megpároltam a felkarikázott hagymát és fokhagymát, rádobtam a borsót és egészen minimális vízben kb. 10 perc alatt megfőztem. A borsó felét botmixerrel pürésítettem, hozzáadva a mentát is.

Leszűrtem a tésztát, de nem öntöttem rá hideg vizet, hanem hozzákevertem 3 evőkanál tejszínt. Ezt nagyjából beitta a tészta. Beleforgattam a borsós pürébe, majd ráhalmoztam a falatnyi darabokra vágott halat és feta kockákat.

Halfasírt füstölt pisztrángból



Nincs nagyobb élvezet, mint a tett helyszínén főzni. Hiszen általában a bor is ott a legfinomabb, ahol megtermett. A lillafüredi Pisztrángtelepen pedig valóban utánozhatatlan élményben volt részem, hiszen a halak még néhány órája is ott úszkáltak a megfelelő tavacskákban. Így teljesen és tökéletesen frissek.

Szerencsére a füstölt pisztráng a szállítást is jól bírja és sokáig eltartható. Így itthon is élvezhetjük a zamatokat. Már egy kisebb darabból is egész kiadós étel készíthető, főleg ha sikerül megállni, hogy ne faljuk fel már úgy magában, miközben készülne a vacsora.

Tésztamártás hozzávalójaként, krémleves betéteként, saláta gazdagításaként egyaránt el tudom képzelni, de én most egy kicsit különlegesebbet szerettem volna. Ez a halfasírt (halpogácsa) elkészíthető akár tonhal konzervből, de azért lássuk be, hogy a füstölt pisztránggal a legfinomabb.



Hozzávalók: kb. 300 g szálkáitól megfosztott füstölt pisztráng, 1 kifli (vagy zsemle), 1 tojás, 2-3 szál újhagyma, 15 dkg reszelhető sajt (pl. Gouda), kevés bors, csipet só. A panírozáshoz zsemlemorzsa.

Elkészítése: A kiflit vízbe áztattam pár percre. Kinyomkodtam és összemorzsoltam. Hozzákevertem a tojást, majd a késsel apróra darabolt halat, újhagymát. Ha sajtot lereszeltem és azt is belekevertem. Fűszereztem, de csak enyhén, mert a hal sós.
Diónyi lapos kis fasírtokat formáztam a masszából és zsemlemorzsába forgattam.
Forró olajban kisütöttem, nagyon gyorsan tényleg 2-3 perc alatt meg is sülnek.

Citromszeletekkel tálaltam. Valahogy kihagyhatatlan, hogy az ember facsarjon rá pár csepp savanyúságot.

Készítettem hozzá egy fokhagymás-kapros-tejfölös uborkasalátát. Talán az az érdekessége, hogy én kockázni szeretem bele az uborkát, nem szeletelni, így van benne roppanós, harapós érzés.

 

Látogatóban a lillafüredi pisztrángtelepen


Megbújik a völgyben.
 
 
Mégis mindenki megtalálja


Miskolc, aztán Lillafüred, aztán jobbra be a hasadékba vezető úton. Nagyjából ennyi felkészüléssel mentem a helyszínre. Ott persze nem volt térerő, így csak Gabojsza útbaigazítására meg az út szélén parkoló sok autóra hagyatkozhattam.

Nos, nem volt nehéz észrevenni, hova megy ez a rengeteg ember: pisztrángot enni, venni.

Hoitsy György meghívására érkeztünk, páran bloggerek: Gabojsza mellett Gabah és Millie. Először körbejártuk és megnéztük, hogyan lesz friss forrásvízből, szaktudásból és néhány parányi halivadékból isteni sült meg füstölt pisztráng.

 
Itt nőnek, növekednek, friss, tiszta 8-10 fokos forrásvízben a halak.
 
 


Végül mi is kaptunk némi alapanyagot meg egy konyhát és alkottunk is néhány finomságot. Gabojsza aszalt paradicsomos morzsával sütötte meg a halfilét, Gabah a füstölt halat grillezett cukkínibe, illetve padlizsánba tekerte, Millie gondoskodott a sütikről. Én pedig halpogácsát (fasírtot) fabrikáltam. 


 
Titkos fűszerkeverékben és 3 lisztbe panírozott, aznap fogott hal. Isteni!


Fantasztikus nap és este volt, színtiszta élvezet a hűvös, tiszta levegőjű völgyben lenni, létezni, levegőt venni és persze eszegetni.


 

Napi mosoly

Fél órával korábban arra ébredni, hogy süt a nap és a teraszon kávézgatva nézni, hogyan ébredezik a környék. (vagy gyorsan facebookozni egy kicsit)

Túrós kevert sütemény barackbefőttel



Nagyon könnyen és gyorsan készül, de legalább olyan gyorsan el is fogy. Megmondom őszintén, hogy ez a süti sajnos csak frissen jó, még majdnem langyosan. Másnapra kicsit megszáradt és valahogy már az íze sem volt az igazi. Na, szerencsére éppen csak egy szeletke maradt, kóstolónak, így nem vesztettünk sokat.

Hozzávalók: 400 g túró, 400 g finomliszt, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 150 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 üveg őszibarack befőtt.

Elkészítése: Először a tojásokat kikeverem a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadom a túrót. Sokkal krémesebb és lágyabb lesz, ha előtte botmixerrel átmegyek rajta.

Belereszelem a citrom héját és belecsorgatom a levét. Végül rászórom a lisztet, sütőport. Itt már elég nehéz lesz keverni, mert egy ragacsos, sűrű massza lesz a tésztából. Szerintem a legjobb a kézi erőre hagyatkozni és nem erőltetni a mixert, mert még leég a motorja. :)

Amikor jól összeállt a tészta, egy sütőpapírral kibélelt formába nyomkodom, simítom. Tulajdonképpen mindegy a forma alakja, de kerek formában szebben ki lehet rakni a barackszeleteket.
A befőttet szépen felszeleteltem és a tészta tetejére rakosgattam. Természetesen nemsokára friss sárgabarackkal, meg őszibarackkal vagy szederrel is lehet majd készíteni.

A nyers tortát 180 fokos sütőbe toltam. Jó gyorsan felemelkedett és megsült. Úgy 25 perc után érdemes beleszúrni a közepébe egy fogpiszkálót, hogy ragad-e még a belseje. Kb. 30-35 perc sütés kell neki, hogy tényleg kész legyen.

Tavaszi zöldségleves az olasz-magyar barátság jegyében


 
Ilyenkor legszívesebben minden nap csak zöldséglevest ennék, de nem ám azt a vízes, túl bő lére eresztett cuccot. Az olaszok levese olyan, amibe alig van lé, na én is így szeretem, már-már főzelékesen sűrűre hagyva.

Ebbe a levesbe mindenféle friss zöldség kerülhet, ami csak a piacon előfordul mostanában.

A főzőhagymát például nagyon szeretem, mert szinte szétolvad főzés közben. 1 fej főzőhagymát nagyon apróra kockáztam.

Mély lábasban felforrósítottam 1 evőkanál libazsírt (lehet olaj is), majd rászórtam a hagymát. Megztam. Egy-két percig kevergettem. Rászórtam 1 evőkanál lisztet és 1 kiskanál pirospaprikát. Kicsit összeforgattam, pár másodpercig hagytam pirulni, majd felöntöttem fél deci vízzel. Amikor ez a kevés víz már jól elforr, akkor adom hozzá a többi zöldséget:
2 friss, zsenge répa felkarikázva
1 nagyobb vagy 2 kisebb karalábé felkockázva
2-3 szem nagyobbacska újkrumpli, megvakargatva és felkockázva
1 marék zöldbab vagy borsó
1 maréknyi rózsáira szedett karfiol

Felöntöm fél liter vízzzel. A zöldségeket kb. negyed óráig főzöm. Ha a borsó nagyon zsenge, akkor azt később is hozzá lehet adni, amikor már a többi zöldség párolódott úgy 10 percet.



Amikor kész a levesem, összevágok egy csokor petrezselyem zöldjét és beleszórom. Ezt már nem szeretem főzni, a forró levesben úgyis összeesik.
Reszelek még jó sok parmezánt, beleszórom és minden tányérba kerül még egy-egy kanálnyi bazsalikomos pesztó.

Hmmm. Lehet készíteni a kanalakat!

Napi mosoly

Azért jó a rossz idő, mert szív alakú felhőnyílásokat lehet nézegetni.

 

Almás-karamellás keksz egy kis fahéjjal



És még egy keksz, mert ebből sohasem elég.

A lakóparkban két lelkes anyuka megszervezte a gyereknapot. Fantasztikus munkát végeztek a mindenféle ügyességi feladatokkal, mindenféle korú gyerekeknek. A feladatokért cserébe pedig tallért kaptak, amit aztán zsíroskenyérre meg sütire válthattak be a kölkök. Ez a keksz is a sütis részleget erősítette.

Hozzávalók: 100 g vaj, 50 g cukor, 1 tojás, 1 alma, 1 kiskanál fahéj, 200 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 150 g karamella.

Elkészítése:

A karamella jelen esetben tej- vagy vajkaramellát jelent, azt a bizonyos fognyűvő édességet. Nos, ezt kell valahogy felkockázni, minél kisebbre. Előre szólok, hogy kéz és késgyilkos a művelet.

A vaj legyen puha, szobahőmérsékletű, így könnyű összekeverni a cukorral, akár villával is, de még jobb habverővel. Aztán belekerül a tojás és jól elkeverem.

Az almát durvára reszelem. Ha a héja nem adja könnyen a magát, akkor vékonyan meg szoktam hámozni. Ezt is a vajhoz keverem.

Beleszórom a többi hozzávalót és innentől már kézzel dolgozom. A masszát legkönnyebb ugyanis pár gyors mozdulattal összedolgozni. Igaz egy "kicsit" ragacsos lesz tőle a kezem.

Aztán két kanállal halmokat pakolok a sütőlapra és kb. 15 perc alatt szép pirosasra sütöm a kekszeket.

Itt-ott lehet, hogy kifolyik és akár meg is ég a karamell, azt érdemes leszedegetni a sütiről, de egyébként nagyon kis beválós keksz.

A világ legrandább, ámde legfinomabb csokis keksze



Nincs mit hozzátennem. Mire kiértünk az M0-ra, ami tényleg nincs messze tőlünk, már el is fogyott.

Hozzávalók: 100 g darált mandula, 1 tojás, 50 g vaj, 50 g cukor (a barna még jobb), 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 csapott kiskanál sütőpor, 80 g csoki (lehet ízesített is).

Opcionális: reszelt narancshéj.

Elkészítése: A puha vajat elkeverem a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadom a tojás és még egyszer jól kikeverem.

Beleszórom a többi hozzávalót is. A csokit előtte késsel feldarabolom.

Diónyi kupacokat rakok a sütőpapírral kibélelt tepsire. Gyakorlatilag mindegy milyen formában, mert sülés közben egy kicsit szétfolynak úgyis. Tehát, ne legyenek túl közel egymáshoz a kupacok.

Kb. 15-17 perc alatt sül meg a 180 fokos sütőben.

Isteni, ropogós lesz a széle, a belseje meg egy picit puha marad. Nyami.

Napi mosoly


Előbb-utóbb akkor is nyár lesz! Olyan igazi. És akkor én minden nap ilyeneket fogok hordani.

(egyébként Zara)

Napi mosoly



Az Ópusztaszeri Emlékpark alternatív célú használata: rajzfilmhős-edzés a romokon. (Valami megjegyezhetetlen nevű japán mesehősök is állítólag pont ilyeneken ugrálnak a tévében.)

Majd lángos evés a néptáncosok nézegetése közben és 15 lépéses magyar történelem összefoglaló egy kétezer éves fa törzsét körülsétálva. Nagy boldogság, hogy volt András királyunk. Rögtön kettő is!

Napi mosoly



A palicsi Állatkert új medvelakkal, oroszlánokkal, fókaetetéssel és persze ugrálóvárazással. Még mindig a legjobb állatkert a világon, sőt egyre szebb és szebb.

Napi mosoly



Katolikusként sóletet osztogatni a szabadkai Zsinagóga kertjében, és a purim, illetve a Hámánfüle (Hámántáska) mibenlétéről értekezni felváltva szerbül és magyarul.

Csirkemell almával, füstölt sajttal és mustárral



Nem mondom, hogy ez most egy kifejezetten tavaszi fogás, inkább olyan jó, laktató, melengető kaja. A körettel lehet játszani: új répás meg borsós rizibizit csináltam hozzá, ettől mindjárt könnyedebb lett a hangulata.

Ez a kombináció egyébként szerintem nagyon jól működik, minden íz a helyén van és van itt minden: édes meg savanyú, sós meg krémes állag a ropogós sajtbunda alatt. Szóval jó, na.

Hozzávalók 4 személy részére: 4 darab kisebb csirkemell filé (=fél csirkemell), 2 savanykás alma, 10 dkg füstölt sajt (pl. Karaván), 1 kis doboz tejföl, 2 evőkanál mustár, vaj és olaj a sütéshez, só, bors.

Elkészítése: A csirkemelleket keresztben vékony szeletekre vágtam. Egy filéből 3 szelet hozható ki általában. A húst sóztam és borsoztam. 1-1 kanál vaj és olaj keverékén mindkét oldalát pirosasra sütöttem. Ez kb. 5-5 perc oldalanként. Egy tepsibe tettem alulra a húsokat.

A tejfölt kikevertem a mustárral. Ezt rákentem a csirkemell szeletekre.

Az almákat 8-8 szeletre vágtam. A szeleteket szépen rárakosgattam a húsra. A sajtot lereszeltem és rászórtam a többi, tepsiben sorakozó hozzávalóra.

Előmelegített sütőben pirosra sütöttem rajta a sajtot. 200 fokon ez kb. 20 percig tartott.

Napi mosoly

 
 
Esti bűnözés 2 főre:

20 dkg eper - apróra kockázva
5 dkg Philladelphia krémsajt
2 evőkanál Limoncello citromlikőr
1 evőkanál porcukor - ez az utóbbi három kikeverve

 Alulra morzsolt vajas keksz, krémsajtos keverék, felül az eper.

Hmmmmmm!

Napi mosoly

A negyedik emeleti teraszról nézi, ahogy sorra leszakadnak a felhők és azon tanakodni, hogy fölénk mikor érkezik meg a vihar.

9 év - 9 nyertes

1. Naturalmente fagyizó bábuska - Helga Krőhnung
2. Lecsó Főzőiskola - Juccc
3. Antiklaedle csészséje - Moes
4. Zitacsek fülbevalója - Márta, Kolozsvár
5. Fromage reggeli bérlet - Orsi
6. Buttondoll telefontok - Vica
7. Syringa növényáruház cserepe - Vincze Ildikó
8. 1001fonal - Gesztenyeszív
9. Szabadka csomag - Lencsilány és Judit

Kérlek benneteket, hogy mielőbb írjatok nekem üzenetet, hogy eljuthasson hozzátok az ajándék! Az lenne a legjobb, ha itt üzennétek, mert akkor látom a bejelentkezett profilotokkal, hogy ugyanaz értelmezi-e magát nyertesnek, akit kisorsoltam. :)