Aranygaluska


Mi jöhetne ebédre egy jó tartalmas leves - például a gulyásleves - után, mint egy finom, könnyű belű kelt tészta? Az aranygaluska tulajdonképpen még egyszerűbb is, mint például a fonott kalács vagy a különböző töltött kalácsok, amiket a nagyikám péntekenként nekünk készített. Mégis most készítettem életemben először. Nem egy ördöngösség, úgy tűnik.

Aranygaluska

Hozzávalók: 50 deka (lehetőleg kenyérnek való) liszt, 3 dl tej, 1 tojás sárgája, 5 deka vaj, csapott kiskanál só, 1 kanál cukor, 1 csomag száraz élesztő, 10 dkg durvára darált dió, 5 dkg cukor.
Elkészítése: A tejet meglangyosítottam és belekevertem a cukrot, élesztőt. A liszttel összedolgoztam az összes hozzávalót, jól meggyúrtam, gyömöszöltem. Letakarva 1 órát kelesztettem. Újra átgyúrtam. Diónyi kis gömböcöket formáztam belőle, amiket lazán egymás mellé tettem egy tepsibe. A formázáshoz kicsit megvajaztam a kezem, vagyis olvasztott vajba mártottam, hogy ne ragadjon hozzá a puha tészta.
A gömböcöket meglocsoltam 1 kanálnyi olvasztott vajjal, rászórtam a darált dió és cukor keverékét. Még egyszer kelesztettem 35-40 percig.
180-190 fokos sütőben pirosra sütöttem.

Készítettem hozzá öntetet is: 5 dl tejet, 2 tojás sárgáját, 2 kanál cukrot, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 1 kanál keményítőt használtam fel. (A keményítő helyett pudingport is használhatunk.)
A tejből 4 decit felforraltam, a többi hozzávalót pedig jó alaposan elkevertem, majd lassan a forró tejbe csorgattam. Addig kevergettem, míg szépen besűrűsödött, de azért még folyékony maradt. Az öntet hidegen a legfinomabb, de amíg hűl, hajlamos bebőrösödni, ezért érdemes párszor megkevergetni.

6 megjegyzés:

muzli írta...

Szia! Szerinted lehet a tésztát kenyérsütőben is keleszteni-dagasztani?

Wattacukor írta...

Jaj, de jó ötlet... Rég csináltam már ilyet, igaz, nem egyedül. Anyósom pogácsaszaggatóval szaggatta a búbokat és úgy rakta tepsibe meg mindenbe amit csak talált, mert valahogy nagyon sok lett a tészta :D

Bianka írta...

Imádom

Fabrikák írta...

Ági teljesen osztom a véleményed!Én is úgy gondoltam hogy nagyon bonyolult, főleg amikor megláttam a másfél oldalas leírást a szakácskönyvben.De amikor elkészítettem magam is meglepődtem mennyire egyszerű, egyszerűbb mint sok más kelt tészta.Azóta bátran sütöm..én bableves után:O)

Ági, aki főz írta...

Muzli, természetesen. Bármilyen kelt tészta dagasztható-keleszthető a kenyérsütőben. Csak nekem valahogy egyszerűbb kézzel.

Wattacukor, igen sok helyen a pogácsasaggatót írják a szakácskönyvek.

Bianka, ;-)

Zsuzsi, szerencsére nekem a nagy régi szakácskönyve nagyon lényegretörő és rövid leírásokat tartalmaz, így nem ijeszt el.

Turák Kinga írta...

ezt nagyon imádjuk, de csak akkor tudjuk elkészíteni, ha apu nincs itthon, mert ő ki nem állhatja... :)