Medvehagymás, káposztás lepény


Ahhoz képest, hogy 2 éve még a hírét se hallottam a medvehagymának... Most annak a fél mondatnak kellene következnie, hogy "nagy rajongója lettem". Sajnos ezt nem állíthatom maradéktalanul. Még éppen csak kóstolgatjuk egymást. Igyekszem felfedezni a benne rejlő lehetőségeket, de valahogy... nem az igazi. Olyan idegen még mindig.

Medvehagymás, káposztás lepény

Mi került a tésztájába? 20 deka finomliszt, 10 deka hajdina liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál só, 15 deka vaj (tejmentes margarin), 1 tojás, 1-2 evőkanál hideg víz. A töltelékbe: fél fej, előre megpárolt káposzta, 1 tojás, 1 deci tejföl, 15 deka füstölt sajt, 1 kis csokor medvehagyma.


Hogyan készült? A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam, egy órára a hűtőszekrénybe tettem. A hideg tésztából lecsippentettem egy ökölnyi darabot. A nagyobb részt kinyújtottam és a sütőtálba simítottam. 20 percen keresztül elősütöttem, 180 fokon.

A töltelékhez mindent felvagdostam, alaposan összekevertem és a félig megsült tésztára öntöttem. A tetejére morzsoltam a maradék tésztát és még 25-30 percig sütöttem. A teteje szépen megpirult, a töltelék pedig jól összeállt, átsült.

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon mutatós, én biztosan szívesen kóstolnám. A medvehagyma pedig mégiscsak hagymaféle (nem spenót vagy sóska vagy mángold), ezért inkább fűszerként érdemes (szerintem!) használni. Ha kevesebbet teszel az ételbe, talán barátságosabbnak találod - gondolom én...

Ági, aki főz írta...

Igazából fokhagyma helyett használtam, mert nekem arra hasonlít az íze.