Polenta

Egyszer gyerekkoromban a nagyapám vigyázott rám és kukoricadarát főzött nekem. Legalábbis megpróbálta. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a műve nem aratott osztatlan sikert. Nyúlós volt, „fujtós” és íztelen is. (Micsoda vétkek!) De a polenta az más, a polenta az olasz és amilyen sznobok vagyunk, ettől rögtön jobban ízlik. Persze hívhatnánk puliszkának is, de a lényeg ugyanaz marad, ismerni kell az elkészítésének titkát.
Hozzávalók 2-3 személyre: 2 dl polenta (kukoricadara), 4 evőkanál reszelt parmezán, só, bors, vaj.
Elkészítése: A darát 4 dl vízben áztassuk be, majd 10 perc után szűrjük le. Forraljunk fel 3 dl vizet, adjuk hozzá a polentát, kis lángon főzzük körülbelül 15 percig. A kavargatást nem szabad abbahagyni, mert leég és csomós lesz a végeredmény. Akkor lesz kész, ha elválik az edény falától, de akár kóstolgathatjuk is. Ha megfőtt a puliszkánk, adjuk hozzá a parmezánt, fűszerezzük kedvünk szerint. Ha túl sűrű lenne, időközben is adhatunk hozzá egy kis vizet. Egy kivajazott tepsibe simítsuk a masszát, hagyjuk kicsit meglangyosodni, majd kanállal kiszaggatva tálalhatjuk sült húsok mellé. Elegáns háromszögekre vágva, serpenyőben vagy sütőben megpirítva szendvics alapanyagként szolgál. Kenhetünk rá aszalt paradicsomot, olívakrémet, bármit, ami „olaszos”.

Diós csirke

Szűkszavú, finom eredményű recept következik:
Diós csirke
Mi kell hozzá? Csirkecomb, liszt, olaj, dió, só, bors, szerecsen dió.
Hogyan készül? A combokat megszabadítottam bőrüktől, sóztam és lisztbe forgattam. Kevéske olajban megkapattam, majd felöntöttem egy kis vízzel és fedő alatt puhára pároltam őket. Végül rászórtam a darált diót (jó sokat), borsot és szerecsendiót őröltem rá. Polentával ettük.

Töltött sárgabarack

Tegnap a Nigella könyvében találtam egy izgalmas receptet: nem túl bonyolult, bár egy kicsit hosszadalmas elkészíteni. Jöhet?

Töltött sárgabarack

Mi kell hozzá? 30 dkg aszalt sárgabarack, 6 dl víz, 5 dkg cukor, 2 teáskanál ciromlé, 2 dl tejszín, 10 dkg nem sós pisztácia.

Hogyan kell elkészíteni?A sárgabarackot előző este beáztatjuk a vízbe. Másnap az áztató levet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a citromlevet, esetleg kardamonnal fűszerezzük. A barackokat egy tűzállóba tesszük, ráöntjük a forró levet, lefedjük és egy órára betesszük a sütőbe. A jó alaposan megfőzött barackot leszűrjük, a levét és a gyümölcsöt is lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a főzőfolyadékkal ízlés szerint ízesítjük. A barackokat óvatosan kinyitjuk, ide nyomózsákkal betöltjük a tejszínt. Végül megszórjuk durvára vágott pisztáciával. Tiszta mediterrán.

Sült almahab

Ma hosszas internetes kutakodás során az alábbi mennyeinek ígérkező finomságra bukkantam:

Sült almahab

Hozzávalók 4 személyre:• 45 dkg golden alma• 40 dkg kristálycukor• 1/2 mokkáskanál mandulaaroma• 5 tojásfehérje

Előkészítés: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk, magházukat kiemeljük. A gerezdeket falatnyi darabokra vágjuk.

Elkészítés: Az almát nagyobb edénybe tesszük, 4 evőkanál vizet adunk hozzá, és nagy lángon felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, az edényt lefedjük, és a gyümölcsöt időnként megkevergetve puhára főzzük (8–10 perc). Hozzákeverjük a cukrot és a mandulaaromát, majd tálba töltjük, hagyjuk kihűlni. Előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütő 4-5. fokozat). Nagy tálban a tojásfehérjéket (ha van, kézi robotgép legmagasabb fokozatán) kemény habbá verjük. Műanyag lapáttal a kihűlt almát és a tojáshabot összeforgatjuk. A keveréket 1,5 literes hőálló vagy mázas cseréptálba merjük, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezalatt az édesség könnyű lesz, megnő, és kissé megpirul. Kivesszük a sütőből, és azonnal tálaljuk.Forrás: www.mindmegette.hu

Almás és diós pite

Tegnap erősen kifejlődött az alma iránti vágyam, amely végül az alábbi süti elkészítésében csúcsosodott ki. Biztos, hogy jól sikerült, mert már alig két kocka árválkodik a tepsiben. Ráadásul annyira egyszerű, csak egy műanyag pohár kell hozzá, nem kell különleges mérő eszközöket használni.

Ez kell hozzá: 1 citrom, 4 alma, 4 tojás, 2 pohár cukor, 1 pohár joghurt, fél pohár olaj, 2 pohár liszt, 2 teáskanál sütőpor, két marék dió, fél teáskanál őrölt fahéj

Így készítettem: Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, egy nagyobb tepsit pedig kibéleltem sütőpapírral. Az almát lereszeltem. Igen, a héját is benne hagytam! A citrom héját lereszeltem és félre tettem, a levét pedig az almára csorgattam, hogy ne barnuljon meg. Kevés cukorral is összekevertem. Összekevertem a tojásokat a cukorral, hozzákevertem ehhez a joghurtot, beleöntöttem az olajat, beleszórtam a reszelt citromhéjat. A lisztet összeszitáltam a sütőporral és az őrölt fahéjjal, aztán már mehettek is a tésztához. A diót ledaráltam és azt is hozzákevertem a masszához. A tepsi aljába simítottam az almát, majd óvatosan ráöntöttem a nyers tésztát. Fél órára betoltam a sütőbe, mire isteni illatok szállongtak, a süti is megszült. Érdemes kiborítani egy tálra, hogy az alma kerüljön felülre, és viszonylag gyorsan el kell fogyasztani, hogy a gyümölcs leve el ne áztassa a tésztát.

Lustaság - fél egészség

Végre kiderült, van jövőjük a lusta embereknek: német kutatók ugyanis bebizonyították, hogy minél több időt tölt valaki tétlenül, annál hosszabb életre számíthat.
A Frankfurt melletti Fulda University szakembere szerint mindenki rendelkezik bizonyos mennyiségű életenergiával, és az a sebesség, ahogyan ezt felhasználja meghatározza élete időtartamát. Dr. Peter Axt és lánya, Dr. Michaela Axt-Gadermann szerint a nyugodt élet az egészség egyik titka. Ha túlzottan izgalmas vagy stresszes mindennapokat élsz, vagy a testmozgást viszed túlzásba, olyan hormonokat termel a szervezeted, mely rossz hatással lehet a szívre és az érrendszerre. A lustaság segíthet az immunrendszer épen tartásában is, az agyműködést is előnyösen befolyásolja. A kutatók szerint heti két-három órás lassú séta elegendő ahhoz, hogy formában tartsuk magunkat.
Fekete leves:
A Keep Fit Association szóvivője szerint elég szokatlan megállapítások ezek. Szerinte a testmozgás és a fitness javítja a mentális állapotot, és segíti a test és a lélek karbantartását. "Ha mellőzöd mindezt, és túlzásba viszed a lustálkodást, nem teszel túl sokat saját magadért." - cáfolta a német kutatók eredményeit a szóvivő.

Egzotikus csirkemell

A hugocskám vasárnap ezt az izgalmas, különleges és főképp igen-igen fincsi csirkés ételt varázsolta az asztalra. Mivel mi szinte mindig csirkét eszünk, nem árt egy kis változatosság, az új ízek keresése és az új harmóniák megtalálása. Erre biztatnék mindenkit.

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 5 dl tej, 2 evőkanál kókusz reszelék, 30 dkg ananász, 1 citrom, só, gyömbér, vaj.

Elkészítése: A húst vékonyan felszeleteljük, mindegyik szeletet megsózzuk, őrölt gyömbérrel meghintjük. Az előkészített szeleteket egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük. A kókuszreszeléket és a tejet összekeverjük és a húsra öntjük. Sütőben, közepes lángon puhára pároljuk. Amikor a hús már puha, rátesszük az összedarabolt ananászt és citromkarikákkal borítjuk be. Még tíz percre visszatoljuk a sütőbe és hozzá illatos jázminrizst főzünk.