Pasztinák püré és pasztinákos fánk



Úgy egy éve ismerkedtem meg ezzel a gyökérrel. Külsőre semmi különös, pont úgy néz ki, mint a petrezselyemgyökér. De az íze az valami fergeteges. Nem igazán tudnám hasonlítani semmihez, édeskés és fűszeres. Persze szokni kell az élményt, de én jóban vagyok az ilyen gyökérféleségekkel, gumókkal és szeretem azt a világot, amit képviselnek.
Most pedig kaptam egy egész zacskónyit, úgyhogy gyorsan főztem is belőle a magam kedvére és örömére. Tényleg érdemes vele barátkozni, ismerkedni, hiszen ősi és őshonos zöldség ezen a tájon. Ideje újrafelfedezni az ilyesmiket és a bennük rejlő lehetőségeket.

Egyébként egészen megbíztható (egyenesen a Kertészeti Egyetemről) származó információ szerint ez bizony pasztinák. Mert a Paszternák egy orosz író, ha jól emlékszem.

Az Olive novemberi számában találtam egy pasztinákos levesre hozzá passzoló indiai fánkocskákkal. Nagyon megtetszett az ötlet, bár nálam egy kicsit máshová tevődtek a hangsúlyok. Eredeti recept elnevezése: Curried parsnip soup with parsnip bhajis.

Úgy kezdődött a történet, hogy szépen megpucoltam 3 nagyobb pasztinákot, 3 gerezd fokhagymát és egy nagy póréhagymát. Durván feldaraboltam és feltettem főni. Épp csak annyi vizet adtam hozzá, amennyi ellepte. Sót, borsot és egy kiskanálnyi curry fűszerkeveréket is kapott.
Amikor teljesen puha lett, az egészet pépesítettem, de nem teljesen simára. Itt-ott maradtak benne kisebb-nagyobb darabkák is. Az egyik feléhez hozzákevertem 2 evőkanál tejfölt - ez lett a püré. Állagra nagyon hasonlít a krumplipürére, de az íze sokkal fergetegesebb.
A másik felébe, ami egy jó tálkányi volt, belekevertem 1 jó evőkanál liszet meg 1 tojást. Ezt a puha masszát kiskanállal kiszaggatva forró olajban kisütöttem. Isteni kis fánkocskák lettek belőle.

Hasonlóan szinte csak gyökérzöldségeket használó receptjeim a múltból:
Juhtúrós zeller-sörretek gratin
Zeller gratin dióval és kéksajttal
Sült répa saláta
Zeller krémleves

6 megjegyzés:

Ani írta...

Ezt elmentem, mert én is szeretem a hasonló cuccokat. Ha találkozom pasztinákkal, legalább tudom mit kezdjek vel!))

cicukám írta...

Ági, ez a telepátia csimborasszója!:-))
Pont ma gondoltam rá, hogy megkérdezlek, mit kezdjek a piacon vett pasztinákommal, mert ugyan vannak tippjeim, de egyikük sem vett le a lábamról.Erre a blogodban ma mit olvasok?????? Köszi, köszi, köszi:-)))
p.s holnap megcsinálom....

Ági, aki főz írta...

Szívesen! Tényleg jó kis gyökér ez.

Azért linkeltem a végén a többi gyökeres receptet is, mert azokat is simán meg lehet csinálni pasztinákból is és fordítva.

Névtelen írta...

Melyik piacon lehet pasztinákot kapni??? Én a 17. kerületben próbáltam venni a piacon, de senkinek nem volt, egy néni kioktatott, hogy magyar ember olyat nem eszik.Szabina

Ági, aki főz írta...

Én ajándékba kaptam vidékről, de a XI. kerületi Fehérvári úti piacon tavaly télen többször is láttam az 1. emeleten az őstermelőknél.

cicukám írta...

Valóban A XI. ker Fehérvári út ( volt Skála piac) ott lehet, 1 termelőnél kapni az első emeleten átellenben a savanyúságossal az első sorban.Jó vásárlást!Egyébként köszi ági, megcsináltam( még csak a pürét) és tényleg remek lett:-))) Köszi!