Bolgár borvacsora a Heller's étteremben

Van ez a hely a Fehérvári úton, úgy ezerszer mentem már el előtte, de eszembe se jutott bemenni. Pedig a Heller's már ránézésre is egy jó hely. Egy régi házikó beékelődve a hetvenes évek betonkockái közé. És tényleg olyan: régimódi, kényelmes, kellemes. Nos ide hívtak egy bolgár borvacsorára. Én pedig mentem, örömmel.
Azt nem is gondoltam át, hogy valójában itt nem az ételek, hanem a borok lesznek bolgár illetőségűek, de így legalább az étterem valós kínálatáról is képet kaptam. Nem is beszélve a számomra teljesen ismeretlen, bolgár borok világáról.

Egy pincészetet, a Katarzyna-t kóstoltuk végig. A bolgár-török senkiföldjén üzemel ez a borászat, ahol úgy 40 évig ember nem tette be a lábát. Szép tisza a föld, a víz és rengeteg a napsütés. Minden adott, hogy jól beérjenek a borok, alapos alkoholtartalmat generálva.
Mindenkinek szívből ajánlom, hogy próbáljon ki egy-két bolgár bort, mert nagyon jók! Ezen a weboldalon, a Bolgarborok.hu-n keresztül akár haza is rendelhetünk belőlük.

Így mentünk végig a menüsoron:

MEZZEK, 2010 Sauvignon Blanc & Pinot Gris - üdvözlő ital
Látszólag selymes kis finomság, valójában nagyon komoly alkoholtartalom. Símogató, telt, finom bor. Rendkívül kellemes. Nagyon egyben van, igazi fehérbor-kedvenc jelölt a jövőre nézve. Mondjuk éhgyomorra nem volt annyira jó ötlet rögtön egy pohárral legurítani belőle.

MEZZEK Rose, 2010 Merlot & Malbec & Syrah + Lazac pástétom
A lazacpástétom tényleg lazac ízű, hozzá paprikamártás is dukál. A bor ugyan külön életet él, viszont csodás, aromás, izgalmas.

MEZZEK 2009 Merlot + Rosé kacsamell hibiszkusz epermártással
Az ételsor kiemelkedő tagja, isteni kacsamell egészen zseniális mártással. És az állandó étlapon is szerepel. A bor olyan merlot-os, mondhatni újvilági stílussal, bármit jelentsen is ez.


MEZZEK, 2009 Cabernet Sauvignon + Rozmaringos bárányborda lencsepürével
Bevallom, itt már kezdtem elveszíteni a fonalat, így a bárány és a lencse már nem igazán tudott lenyűgözni. A borról pedig nem tudok túl értelmes infóval szolgálni.

MEZZEK, 2009 Cabernet Sauvignon & Mavrud + Kavarma – bolgár nemzeti étel
Jelentem, visszatérő lelkesedés: az étel egy gombás pörköltre emlékeztet leginkább. Isteni. A bor nemkülönben. A Mavrud fajta egészen különleges, érdemes volt ismerkedni vele.

MEZZEK, 2009 Mavrud + Sajtválogatás aszalt gyümölcsökkel
A Mavrud magában is fantasztikus, sajtokkal majszolgatva pedig isteni.

Egyetlen, ám jelentős problémát ezek után a hazajutás okozott, szerencsére közel lakunk, úgyhogy legközelebb is megyünk!

Nincsenek megjegyzések: