Ülnék csak úgy, dédelgetném a csészét, lassú kortyokban innék. Apró, szürcsölő, szájcsücsörítő mozdulatra formáznám a szám. Átjárna a forró ital, a keserű íz. Ezúttal nem tennék bele semmit, cukrot biztos nem. Talán egy csepp tejszínt, hogy felemelje a karcos kávé morcosságát.
Csak ülnék. Meg persze lassan belevájnám a villát ebbe a csodás édességbe, azt hiszem pont az ilyen délutáni kávézásokhoz találták fel eredetileg.
Így szerettem volna elfogyasztani ezt a citromos tortát. Leánykori nevén lemon cheesecake. Annyira finom, hogy megérdemli a tökéletes ráhangolódást, odafigyelést. Persze helyette megvolt a szokásos családi nyüzsgés, mindenki beszél vagy nyikorog - saját képességeinek megfelelően.
Aztán este, amikor már csönd van, még vágok magamnak egy szeletet, semmi villa, tányér és hasonlók. A nyitott frizsiajtó világításánál, három harapással tüntetem el a jókora szeletet. Puha, könnyű lenyelni, olyan jó ragacsos, savanykás.
Citromos sajttorta - lemon cheesecake
Mi került az alapba? 150 g keksz, 1 kanál méz, 100 g vaj, 1 zöldcitrom héja. A krémes rétegbe: 375 g Philadelphia krémsajt, 3 tojás, 50 g cukor, 1 zöldcitrom héja és leve.
Hogyan készült? A kekszet ledaráltam, a vajat megolvasztottam. A többi hozzávalóval együtt összedolgoztam, a tortaforma aljába simítottam.
A krémes réteghez alaposan összemixereltem a hozzávalókat, a citrom levét csak a végén csurgattam bele. Ráöntöttem a kekszes rétegre. 160 fokos sütőben sült úgy 45 percig.
Érdekes, hogy szépen felemelkedik, aztán meg összeesik és milyen tömör lesz a krémes rész.
Lehet bele több krémsajtot is tenni, az eredeti receptben 700 g volt, de nálunk nem volt ennyi a boltban...
Mondtam már, hogy ez a tökéletes citromtorta?
12 megjegyzés:
Nem mondtad, de én itt is érzem!!
( Szoktam ám néha én is bekapni pár falatot a hűtőajtóban, jó is az a nyugi, mikor mindenki alszik.....)
Szeretem ezt a tortát, én is kávé mellé.
A nyikorgós rész meg ismerős! :)
Nagyon jól néz ki!
Milyen kekszet használsz? Mert azt hiszem sima háztartási keksz itt felejtős...
köszi! lindi
Plazma kekszet használtam, az egy fajta babapiskóta, de keksz állaggal, szerintem a háztartási keksz is jó.
szia ági,
megcsináltam, isteni volt, a vendégek is 2x kértek belőle. Köszönöm!
találtam hasonlót c&v szakácskönyvébe, kipróbálom azt is!
Én nem plazmát, hanem klasszikus győri édest használtam. Finom lett!
szép napot,
Angéla
Angéla, de jó! Nekem ez nagyon nyári, bár most van igazán citrom szezon.
igazából a főétel nagyon intenzív édes-sós párosítás volt, és már nem akartam vmi keménnyel nyüstöli őket desszert gyanánt. ezért választottam ezt.
Ági, milyen lesz ha gőzban sütik? tortaformát nagyobb vizzel teli tepsibe teszik és ugy sütik? tudsz erről vmit?
köszi!
Üdv,
A.
A, gondolom, hogy akkor hosszabb idő alatt, kevésbé erőszakosan "sül" meg, talán lágyabb lesz, remegősebb.
köszi Ági,
sok kérdésem van még, és karácsonyig lesz is.
több ötletet Tőled csenek!
Üdv,
Angéla
Ági, segíts!! Kezdő cukrász vagyok és holnap meglepetésként meg szeretném sütni ezt a tortát szívem legkedvesebbjének. A megadott mennyiségű hozzávalók alapján kb. mekkora adag készíthető? Köszi! Patrícia
Patrícia, remélem jól sikerül majd. Ha vastagabb szeleteket vágsz, akkor 8 szelet, ha vékonyabbakat, akkor 12 is kijön belőle. Nem kevés.
Nos, elkészítettem és igen, jól sikerült, a kedves pedig nagyon nagyon örült! :) Háztartási kekszet használtam és mindent úgy csináltam, ahogy azt leírtad. A tészta nagyon omlott, a sajt pedig túrószerű lett (felteszem a lime miatt..?). Máskor is megsütöm, köszi a receptet! :)
Megjegyzés küldése