Villa-interjú Fűszeres Eszterrel


Bodrogi Eszter, a Fűszer és lélek blog szerzője, annyira megszerette a Fűszeres jelzőt, hogy szakácskönyvén már mint Fűszeres Eszter szerepel. Amit a kóser és a zsidó konyháról tudok, azt mind tőle tanultam és azt hiszem vagyunk így ezzel még páran.

- "Hétköznap sietős, szombaton kóser" ez azt jelenti, hogy a kóserságot és ezzel szememben a zsidóságot ki-be lehet kapcsolgatni, a szerint, hogy éppen hogy felel meg az embernek?


Zsidónak születik az ember, ha akarja ha nem. De kósert enni, vagy nem enni, nos ez csupán elhatározás kérdése. Mi azzal, hogy legalább szombaton kósert eszünk, sokkal többet teszünk, mint a magyar zsidók 95%-a, akik egyáltalán nem. Természetesen lehetne egész héten is, de az az igazság, hogy nincs meg bennünk az akarat.

Valamelyik nap megbökdösték a vállamat a metrón, hogy zsidó vagyok. Akkor gondoltam pont erre, hogy a zsidóságot nem lehet kikapcsolni. Akkor sem, amikor az ember épp dolgozni megy, vagy vásárol a piacon, vagy gyereket sétáltat az utcán.

Sokan gondolják, hogy a kóserság a lényege a zsidó vallásnak. De szerintem a péntek esti gyertyagyújtás utáni pillanat, amikor békés szombatot kívánunk egymásnak. Az az egy perc mindig olyan jó, mindenki mosolyog, megpusziljuk egymást, a férfiak kezet fognak, éneklünk, megiszunk egy pohár bort, majd egy hosszú vacsora, és beszélgetés következik. Megáll a világ.

- Mit tanácsolsz azoknak, akik bár nem születtek zsidónak, de nagyon szeretnének azzá válni?

Ne tegyék. A zsidó vallás azon felül, hogy nem térítő vallás, elég macerás is. Ha valaki betér az egyik közösségben, azt egyáltalán nem biztos, hogy elfogadja a másik is. Arról nem is beszélve, hogy a betért zsidótól mindig mindenki elvárja, hogy betartsa azokat a törvényeket is, amiket sok zsidó nem tart be, pl. a kóserságot, vagy a szombati törvényeket.

- Kalács vagy hús?

Egyértelműen hús! Na jó, egy kis kaláccsal.

- Ha nem jött volna ez a gasztro vonal, a szakácskönyv, a sok rendezvény szervezés, akkor mire pazarolnád most az alkotó energiáidat?

Talán nekem is lenne egy kézműves internetes boltom. Azt nem tudom mit csinálnék, valahol a kézzel kötött könyvek, és a faragott fa háztartási eszközök között lavíroznék.

Vagy több időm jutna túrázni, mert az nagyon hiányzik.

2 megjegyzés:

phzs írta...

Ez ilyen rövid, vagy még folytatódik?

Ági, aki főz írta...

Ez ilyen rövid: villám interjú lenne.