Sült füge

Ha már Dalmácia, akkor füge is kell. Egy szeptemberi dubrovniki bolyongásunk alkalmával naponta pusztítottam el annyi fügét, amennyit csak a költségvetésünk megengedett. Egyszerűen imádom.

Többek között azért is szeretem ennyire, mert tényleg szezonális gyümölcs, bár mostanában egyre több nénike árulja a piacon. Az itthoni fügék néha elég nyeszlettek, hiányzik belőlük az erőteljes déli napsütés, de én még ezt is elnézem nekik. Sőt, megsütöm őket.

Sült füge

Mi kell hozzá? füge, sűrű joghurt, méz.

Hogyan készül? A fügét keresztben kétszer bemetszettem, hogy a húsa szétnyíljon, de a gyümölcs ne essen szét. Egy tűzálló tálba rendezgetve betoltam a sütőbe és ott is hagytam vagy 20 percre, 200 fok környéki hőmérsékleten.

Amikor kiemeltem az enyhén löttyedt, pici levet engedett fügéket, mindegyikre sűrű, tejszínes joghurtot kanalaztam és negyed kiskanálnyi mézet is csurgattam mindegyikre. Fűszerezni ezt a nyalánkságot egyáltalán nem szükséges, fogyasztani viszont azonnal kell.

Nincsenek megjegyzések: