Ruszwurm és a krémes

Egyszerűen imádom a krémest, de nagyon kevés helyen készítik úgy, hogy élvezhető is legyen. A zselatinnal kocsonyává tornyozott sárgán virító borzalmaknak vajmi kevés közük van ugyanis az élvezethez.

Valójában eleddig két olyan helyszínt leltem fel széles e hazában, ahol az elvárásaimnak megfelelő krémest mérnek. Az egyik a Ruszwurm, a vár egyik mellékutcájába bújtatott, de azért sokak által látogatott minicukrászda. (A másik balatonfüredi kedvencem, a Bergmann).

A Ruszwurm meglátogatása, elhelyezkedéséből adódóan számomra mindig különleges alkalmat jelent. Ma éppen lengyel vendégeinkkel vettük arra az irányt. Bár ők nem osztoztak krémes iránti lelkesedésemben, elégedettek voltak a croissantnal, az almás rétessel és a kávéval is. Kell ennél több egy kellemes szombat délelőtt eltöltéséhez?

Az égen időnként átsuhant egy felhő, a turisták, Forma egyes szurkolók csak úgy nyüzsögtek a látványosságok környékén, amikor én belemerítettem a villámat ebbe a csudába. Tömény állag, halvány vaníliás aromával és cseppet sem édesen. Ó, te jó ég, mennyei!

A krémesről diskurálva pedig egyszerűen nem hagyhatom ki, hogy ne meséljek Anyu francia jelzővel illetett krémeséről. Az övé ugyan nem emelkedett peckesen a magasba, viszont teljes mértékben nélkülözte a műanyagokat. Íze pedig: ropogós tészta, lágy tejszínhab, keserű csoki és a tömény, cukros-tojásos krém. Utánozhatatlan egyveleg.

Francia krémes

Hozzávalók két krémeslap* megtöltéséhez: 1 liter tej, 7 tojás, 18 deka cukor, 15 deka liszt vagy keményítő, 1 rúd vanília, 2 deci tejszín, 5 deka keserű csokoládé.

Hogyan készül? A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet is hozzáadjuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A vanília rudat hosszában kettévágjuk, a magokat kikaparjuk és a tejbe tesszük, majd felforraljuk. Végül a fűszert kiszedjük.

A tojássárgájához hozzámerünk egy merőkanálnyi tejet, elkeverjük, majd az egészet kevergetve a forró tejbe öntjük. Puding sűrűségű krémet főzünk belőle, ekkor levesszük a tűzről és a fehérjét is beleforgatjuk. A forró sárga krémben a fehérje is megfő, de nem esik össze.

A krémes összeállításához egy megfelelő méretű tálcára tesszük az egyik lapot. Beborítjuk a sárga krémmel. Erre kerül a felvert tejszínhab. A felső lapot először felkockázzuk, majd a habrétegekre helyezzük. Végül a felolvasztott csokoládéval is bevonjuk a műalkotást.

* Szabadkán általában lehet vásárolni kész lapokat, ezért még sohasem álltam neki magam készíteni.

Nincsenek megjegyzések: