Lila máj-saláta

Az idén valahogy minden korábban van. Vagy csak túl gyorsan múlik az idő? A piacon már roskadoznak az asztalok a szilvától, szőlőtől, sőt füge is van. Pedig ezek nekem az őszt jelentik, annak minden pompájával, gazdagságával.

Persze nem bírtam ki és vettem némi szilvát. Halkan jegyzem meg, hogy talán még hagyni kellett volna néhány napig a fán himbálódzni, hogy úgy isten igazából beérjen, de sebaj, egy különleges mártás alapanyagaként szépen betöltötte a neki szánt szerepet.

Azt is töredelmesen be kell vallanom, hogy ezt az ételt kétszer készítettem el, egyszer a kacsa mellé, máj nélkül. Aztán egyszer májjal és balzsamecettel. Nos, most a kettő tapasztalatai alapján kiforralt legtökéletesebb összeállítást osztanám meg a nagyérdeművel.

Szilvás forró saláta

Mi kell hozzá, hogy 2 személy jóllakjon? 0,5 kiló csirkemáj, 2 evőkanál olívaolaj, 2 fej lilahagyma, 5-6 szem szilva, 1 deci vörösbor, só, bors, őrölt rozmaring és fahéj, méz.

Hogyan készül? A hagymát keresztben félbevágtam, majd olyan vékonyan karikáztam fel, ahogy csak tudtam. A szilvát miután megszabadítottam a magjától szintén hosszanti csíkokra metéltem. A májat nagyobb darabokra vágtam.

Egy mély serpenyőben olajat hevítettem és a májat minden oldalról átsütöttem, majd kiszedtem. A maradék olajba szórtam a hagymát és kevés sóval addig kevergettem, míg elkezdett megpuhulni. Ekkor hozzáadtam a szilvát és egy ideig együtt pároltam. Felöntöttem a vörösborral és megfűszereztem. Amikor a mártás kicsit összesűrűsödött, tehát a bor nagy része elpárolgott, visszatettem a májat és végül a mézet is rácsorgattam.

Néhány szelet sokmagvas kenyérrel tálaltam. Magam részéről még egy pici brie sajtot is ettem hozzá, de ez talán már túlzás. A harmónia viszont egészen elképesztő: a szilva és a majdnem karamellizálódott hagyma édessége, amit kiemel a méz és a bor aromája és a cseppet sem tolakodó fűszerek. Ráadásul a puha, de gazdag máj. Naszóval, ilyeneket vacsorázunk mostanában.

A borospincéből: A drágám kedvenc borboltjának, a Karaffának tulajdonosa a Vylyannal saját cuvée-t készítetett, amely Meditáció név alatt fut. A 2005-ös palackba Villányi Cabernet Sauvignon és Syrah került. Elképzelni sem tudok kellemesebb kombinációt és jól illik a fenti ízekhez is.

Nincsenek megjegyzések: