Dalmát pisztráng

Dalmácia nem csak a tenger. Na jó, nagyjából és alapvetően a tengerről szól, de csak néhány rövidke kilométert kell megtenni és egy ismeretlen tájon találjuk magunkat. Szinte függőleges szőlőskertek csimpaszkodnak a sziklákba, a vörösbor pedig olyan sűrű, mintha egyenesen a vörös talajból préselték volna. A nyaktörő legelőkön kecsék gyógyfüvekkel táplálkoznak, amitől tejük és a híres kecskesajtok megdöbbentő zamatokkal gazdagodnak.

És a hegyek között sok-sok gyors sodrású folyó kanyarog, zubog a víz, örvénylik és rejtegeti a lágy húsú pisztrángokat. Jómagam persze magyar pisztrángot szereztem, ezúttal dalmát recept szerint történt az elkészítése.

Dalmát pisztráng (pastrmka)

Mi kell hozzá? személyenként egy csinos méretű pisztráng, só, bors, olíva olaj, citromlé és sok petrezselyemzöld.

Hogyan készül? A besózott és borsozott, kibelezett pisztrángokat sütőben vagy grillen körülbelül 20 perc alatt puhára sütjük. A petrezselymet apróra vagdaljuk, rálocsoljuk az olajat és citromlevet és esetleg sózzuk is. Ezzel az zöld öntettel tálaljuk a halat.

Az igazi dalmát életérzéshez hozzátartozik a mangoldos (blitva) főtt burgonya is, amit esetleg némi fokhagymával fűszerezhetünk. A magyar viszonyokhoz mérten a mangold esetleg egy picurka spenóttal helyettesíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: