Receptek grillezéshez esőben





Két grillezés egy hét alatt, az egyik zuhogó esőben, esőkabátban befejezve. Voltak előrepácolt húsok szép számmal, meg néhány jópofa előétel és saláta is. Ezek tették kerekké a falatozást. A legjobb az egészben az, hogy a barátok már ott ülnek - lehetőleg nem túl messze a rosttól - iszogatják a friss fröccsöt, a gyerekek az almafröccsöt. Sőt, a fiam legújabb találmányát a vízfröccsöt: szénsavas és mentes víz keveréke. Én pedig nem győzöm elég gyorsan eléjük hordani a húsokat. Na, ezért kell valami előétel, saláta, hogy addig se éhezzenek szegények.

Az egyik legegyszerűbb ötlet: fogni egy egész camebert-t, úgy ahogy van rátenni a grillre, aztán hagyni, hogy a belseje megolvadjon. Kenyérrel tunkolva isteni!
A másik a grillezett padlizsán bele kikapargatva, némi fetával összekeverve, durvára tört dióval megszórva, olívaolajjal meglocsolva. Langyosan is mennyei.
A kecskesajttal és dióval tessék-lássék megtöltött gomba, az egyszerűség kedvéért alumínium tálcán a grillrácsra pakolva és úgy puhára, a sajt meg olvadósra sütve. Nos, ez fogyott el a leggyorsabban. Az utolsó darabokért udvarias, ámde vérre menő harc folyt.

Elég jó kombinációkat sikerült megalkotnom a ragadozók számára is, következzenek hát a pác-hús párosítások.
Sertéskaraj vékonyra felszeletelve a következő pácban ért 5-6 órát: 2 dl almalé, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál só, sok őrölt bors.
Sertéstarja szintén vékonyra szeletelve csak 2 órát töltött ebben a pácban: 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, amely utóbb kiderült, véletlenül csípős volt, de nem ártott az ételnek.
Csirkecomb kifilézve, azaz csontoktól megszabadítva ezt a pácot kapta pár órára: 1 dl olaj, 1 citrom leve, 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 kiskanál oregano, 1 kiskanál só.
Csirkemell kifilézve és darabonként 2 szeletre vágva így pácolódott: 2 dl joghurt, 2 kanál olaj, 1 kiskanál só, rengeteg zöldfűszer: kapor, oregano, rozmaring, kakukkfű.
A húsokat beleforgattam, megkentem a páccal, aztán betettem a frizsibe. Akár 1-2 óra is elég lehet, de 6-8 óra az ideális szerintem. Amikor már készült a tűz, kivettem őket és hagytam, hogy szoba hőmérsékletűre visszamelegedjenek.
A tüzet mi faszénből, gyújtófolyadékkal állítjuk elő, aztán hagyjuk, hogy a lángok elüljenek és izzó parázs maradjon.
A rostot érdemes egy nagyobb darab szalonnával jó alaposan lekenni, így nem ragadnak oda a húscafatok (annyira).
A húsokat érdemes egy kicsit a tűz fölé pozicionálni, hogy inkább lassabban süljenek, de ne égjenek. Nem kell őket folyton matatni, de ott kell állni és figyelni, szükség esetén beavatkozni, a tűz-parázs eloszlásának megfelelően átpakolni.
A salátákról sem érdemes megfeledkezni, mert mi ugyan kenyérrel szeretjük legjobban a grillről lekerülő ételeket fogyasztani, de azért némi zöldség társasága csak használ ezeknek.
A vegyes nyári salátám a világ legegyszerűbb dolga: paradicsom, paprika, újhagyma, uborka apróra vágva, olajjal, citrommal meglocsolva, kis sóval meghintve.
A másik nagy kedvenc pedig a coleslaw utánzat: káposzta, répa, alma, tejföl és majonéz.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Micsoda finomságok, főleg ilyen időben

Felhőlány írta...

A kecskesajtos-dióval töltött gomba számomra új, de nagyon tetszik! :))

Sz + G + D írta...

Hű de jó volt, köszönjük még1szer.

Névtelen írta...

szia ági,

vasárnap sok mindent megcsináltunk ezekből a finomságokból, és tényleg mind isteni lett.
Egy kérdésem lenne a padlizsánnal kapcsolatban:
A belét kiszedtem és lesóztam, mert tudtam, hogy keserű, de ennek ellenére is keserű lett, és nehezen sült át.
mi a titka?

köszi

angéla