Zseniális kávés bonbon


Ez tényleg fantasztikusan sikerült! A szilikonos formában szállítottam, hogy ne törjön össze. Így aztán a vacsora asztalnál, mindenki egyre türelmetlenebbül várta, hogy valahogy kioperáljam a helyéről őket. Csak úgy kapkodták ki a kezemből... A múltkor, amikor mindenki kiskanállal falta a kávékrémet, már sejtettem, hogy ez csokival is működni fog.

Az viszont kiderült, hogy mi a különbség a 2000 meg a 400 forintos szilikon forma között. Az egyikből kijön egyben a bonbon, a másikból csak törötten. Lehet találgatni, hogy melyikből.

Pontos hozzávalókat elég nehéz megadni, de azért igyekszem.

100 g étcsokit meg 100 g tejcsokit összeolvasztottam. Ezt én úgy csinálom, hogy 20 másodpercre beteszem a mikróba, keverek, újra beteszem, mindaddig, amíg krémes állagot vesz fel a csoki. Ezzel kikenem a formákat, frizsiben dermesztem.

A keserű, magas kakaótartalmú csokit a szilárdsága miatt használom, a tejcsoki meg az édessége miatt kell.

A töltelékhez 0,5 dl tejszínben felolvasztottam 80 g vajat és 100 g fehércsokit. Hozzákevertem 1 evőkanál kávéport. A csokival kikent formába öntöm, de nem teljesen tele. Dermesztem. Végül befedem csokiréteggel újfent.

Díszítésként lehet rá például cukorgyöngyöt tenni még a legelején.

19 megjegyzés:

VKOrsi írta...

a szilikonos jégkockatartóval nekem is vegyes tapasztalataim voltak. Több is megrepedt.

Millie írta...

Istenien hangzik, minden van hozzá, ki fogom próbálni!

jókaja írta...

Ha ezt Karácsony előtt írod, még egy felvonás bonbonozásba belekezdek!

Amíg mosogatógépbe nem tettem, addig jégkocka formával dolgoztam. Utána vettem drága szilikonost is, de a krémtöltésűeket abból is csak keményre fagyasztva tudtam épségben kioperálni.

Cukroskata írta...

A 400 forintosból jön ki egyben a bon-bon? :-)

Ági, aki főz írta...

Orsi, még fogok kísérletezni, azt hiszem a csokiréteg vastagsága is számít.
Millie, majd írd meg, hogy sikerült.
Jókaja, ja igen, hát a mosogatógép is egy veszélyforrás tud lenni.
Cukroskata, sajnos nem találtad el. ;-)

á la carte kulinaria írta...

Nekem is szilikonos, drága formám van és nagyon jól szuperál : ). Nagyon szépek lettek. Gratulálok!

trinity írta...

Valóban szenzációs bonbon!!

Zsuzsi írta...

Szia! Nagyon-nagyon szépek a bonbonok; a kávés és a szilveszteri pezsgős is! Én is szívesen kipróbálnám! Meg tudnád írni, hogy hol lehet jó bonbonformát kapni, illetve a mártóvilla is érdekelne:) Csináltam idén szaloncukrokat, és talán azzal szebbek lettek volna:) Köszi!

Ági, aki főz írta...

Zsuzsi, a jó bonbonformát a Butlersben (MOM-ban meg az Árkádban van azt hiszem) vettem. Ezt direkt bonbon gyártásra csinálták, míg a mindenhol kapható jégkockatartók nem váltak be.
Mártóvillát meg a szigetszentmiklósi Bako cukrászati nagykerben vettem, oda bárki bemehet.

Zsuzsi írta...

Köszönöm az infókat! Majd utókarácsonyi ajándéknak meglepem magam ezekkel :)

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Már be is szereztem a bonbonformát, így a hétvégén nyilván ki is próbálom az egyik bonbonodat! Csak 2 kérdésem lenne még: mivel/hogyan kened ki a formát?; sima neszkávét raksz a kávéshoz? Köszönöm szépen a segítséget!!! Zsuzsi (ja, az újonnan felrakott levesek is nagyon tetszenek!)

Ági, aki főz írta...

Zsuzsanna! Gyors voltál!
A formát egy ici-pici kanállal kenem ki, ha máshogy nem megy, próbáld meg egy kanál szárával, nyelével. A legjobb valami kis ecsetecske lenne, de nekem az nincs. A rendes kiskanál pedig túl nagy ehhez, mert a lényeg, hogy mindenhova és viszonylag vékony rétegben jusson a csoki.

Koffeinmentes neszkávét használtam, de a sima is jó, csak nagyon alaposan, oldódásig kell keverni a még meleg keverékben.

Zsuzsi írta...

Köszönöm megint a gyors segítséged! Most már semmi sem tarthat vissza a bonbonkészítéstől! Zsuzsi

Hopegirl írta...

sya
Már egy ideje foglalkoztat a bonbonkészítés gondolata, és most ott tartok, h feltett szándékom karácsonyra meglepni vele a barátaimat. Nagyon tetszik a recepted, csak egy kérdésem lenne:
Hogyan kellene tárolni ezeket a bonbonokat? mert láttam, h tejszínes, és akkor értelemszerűen hűtő? Előre is köszönöm a választ :)

Ági, aki főz írta...

Nos, nálunk mindig olyan gyorsan elfogy, hogy nincs ideje megromlani. Azt gondolnám, hogy egy-két hétig lehet hűtőben tárolni, az alkohol úgyis tartósít.

Hopegirl írta...

Kösy a választ :)
Szóval a lényeg, h akkor fogyasztásig a hűtőben kell lennie?
(Bocs, h ennyit problémázok ezen, de nekem sajna ezen van a főhangsúly :)
Kösy

Ági, aki főz írta...

Szóval szerintem elvileg hűtőben legyen, de ha pl. viszed valahova akkor attól se lesz baja, ha mondjuk 1-2 napot nincs hűtőben. Csak ne legyen túl melegen (20-22 fok felett), mert akkor meg elolvad. De pár nap alatt biztos nem fog megromlani.

Hopegirl írta...

Okay, nagyon köszönöm :)
Most nagyon rákattantam erre a bonboncsinálós ötletre :)
Karácsonyig még van egy kis idő, de persze először egy próbakészítést is közbe kell iktatni :D
mégegyszer kösy :)

pinkóci írta...

Nagyon jó a recept, jóval kisebb mennyiségben csináltam ugyan, mint te, mivel csak pár díszra volt szükségem egy tortához. És hülyén hangozhat, de én egy műanyag virágos milkaformába pakolgattam. De teljesen korrekt. :)