Pulyka, köret meg krumplisaláta



A hagyományos, angolszász menü elengedhetetlen kelléke az egészben sült pulyka, gesztenyés töltelékkel, kelbimbó körettel. Ezt alakítottam át egy gyors változatra.

Pulykakoszorú libamájjal

Hozzávalók 4 személy részére: 500 g darált pulykahús, 100 g libamáj, 1 tojás, 200 g szalonna vékonyra szelve, só, bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj.
Elkészítése: Egy kuglóf- vagy koszorúformát kibélelek. A darált húst összedolgozom a tojással és a fűszerekkel. Felét a formába simítom, ráteszem a májszeleteket, befedem a maradék hússal és visszahajtom a szalonnaszeleteket.

180 fokos sütőben 50-60 percig sütöm. A teteje szépen megpirul, elég sok zsírt ereszt, de egyben könnyen ki lehet emelni a formából.

Elkészítési idő összesen 65 perc.
Borajánlat: Bár elég sokat vitatkoztunk rajta a drágámmal, végül arra jutottunk, hogy ehhez a húshoz vagy Szászi Endre olaszrizlingje, azaz egy jó fűszeres fehérbor, vagy Gere Tamás és Zsolt 2005-ös Pinot Noir-ja illene, ami egy könnyebb, de karakteres vörös.
A leveshez és a desszerthez nem igazán illenek a borok. A desszerthez esetleg a narancslikőrből lehet kortyolgatni.

Kelbimbós-gesztenyés köret keleti fűszerezéssel

Hozzávalók 4 személy részére: 500 g kelbimbó, 200 g szemes gesztenye, 2 evőkanál szezámmagolaj, 3 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál chilipehely, 1 csapott kiskanál kínai ötfűszer keverék.

Elkészítése: A zöldségeket tepsibe teszem, rálocsolom, rászórom a fűszereket. 20 percre a forró sütőbe tolom. A fűszerek jól átjárják a zöldséget és egy kis karamelles felhangot is kap.

Elkészítési idő összesen 35 perc.

Édesköményes krumplisaláta

Hozzávalók 4 személy részére: 600 g krumpli, 1 édeskömény, 1 zacskó galambbegysaláta, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vodka, 1 evőkanál olívaolaj, 1 lime leve, só.

Elkészítése: A krumplit héjában 30-40 perc alatt megfőzöm. Kiszedem a vízből, lehűtöm, meghámozom és felkarikázom. Az öntetet összekeverem, a krumplira locsolom. Az édesköményt vékonyan felkarikázom, a krumplira szórom a salátalevelekkel együtt. Jót tesz neki ha a hűtőben tölt pár órát, de így is fogyasztható.

Elkészítési idő összesen 50 perc.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekelne, hogy a májat nyersen vagy elősütve teszed a hús közé.

Ági, aki főz írta...

Nyersen tettem, átpárolódott. De elősütve még kap egy plusz ízt, szóval biztos nem árt neki.