Film és könyv

Fantasztikus film ez az Elszánt diplomata. Eloször is, az operator nagyon tudott valamit. Persze a történet nem hagyja, hogy az ember a képekben, a színekben, árnyalatokban gyönyörködjön. A düh, a sajnálat és a félelem kavargott bennem. A végére úgy éreztem már, mintha valaki megcsócsálta volna a lelkemet. Számomra az a legborzasztóbb, hogy tudjuk, hogy ezek a dolgok léteznek. Vannak gonosz emberek, nem is kevesen. Mégis olyan tehetetlenek vagyunk. De aztán az jutott eszembe, nem biztos, hogy a nagy dolgok megoldásánál kell elkezdeni a világ megváltását. Itt körülöttünk is van sok ember, aki tőlünk vár egy kis adományt. Mosolyt, simogatást, figyelmet. A szüleim igazán tökéletes példái annak, hogyan lehet csendben, de hatékonyan segíteni. Ha kell, munkát, ha kell albérletet, ha kell orvosi segítséget szerezni. Vagy éppen kép-árverést szervezni, hogy vehessen végre új viseletet a néptánccsoport. Vagy fél disznóval meglepni a papneveldét. Vagy …

Egy igazán fantasztikus könyvet szereztem most, a címe Lelki köldökzsinór. Döbbenetes dolgok vannak benne leírva, de még mindig nem értem a saját hátteremet. Talán, ha a végére érek jobban megvilágosodok majd saját magammal kapcsolatban is. Át kell majd gondolni ezeket a dolgokat. Egyelőre annyira leköt az olvasása, hogy nem nagyon van kedvem írni. Főzni meg erőm nincs. De előbb-utóbb visszatér az energiám és jönnek a receptek is. Csak győzzétek kivárni.

Borkóstoló

Tegnap sznob borkóstolót rendezett a drágám. Alaposan végigkóstolták a Pinot Noir borkínálatot, így aztán jókedv is volt rendesen. Én inkább álmos voltam...Mert ugye a hős kismama nem iszik, na jó egy kortyot talán. Egyetlen egyet kóstoltam meg Szeremley Huba fehér Pinot Noir-ját, ami engem teljesen lenyűgözött. Már csak a gondolat is, hogy egy testes vörösbor nevével valami friss fehéret kapsz. De a színe! Az valami döbbenetesen szép, sárgás rózsaszínes hajnali derengés. Az íze meg olyan jó kis gyümölcsös, könnyed. Beleszerettem. Remélem, ha veszek néhány üveggel, eláll majd egy-két évig. Tényleg nem vagyok egy piás fajta és nem is hiszem, hogy egy-egy korty bor ártana. Ha néha belegondolok, mennyi méreggel vagyok körülvéve nap, mint nap. Ha csak a levegőbe beleszippantok, mondjuk a Déli pu-nál a villamosra várva... A bor legalább tiszta. Mármint tiszta szőlő adalék nélkül.

Tejbegríz

Tegnap voltam egy előadáson, ami egy kismamáknak tartott sorozat része. Meg kell mondjam nagyon mókás és egyben ijesztő volt beülni ötven darab hatalmas pocak közé. Még igencsak kilógtam a sorból.
Egész álló tegnap valami furcsa állagú, szinte szúrós kis hó-jég dara hullott az égbol, ami eléggé megviselte idegrendszeremet. Viszont eszembe jutott, hogy milyen régen ettem tejbegrízt. Úgyhogy most főzök egy adaggal. Csak úgy. Magamnak. Micsoda dőzsölés.

Rakott káposzta

Az egytál ételek, különösen az ilyen rakott fajták, mindig a jóllakottság és a béke érzetét keltik bennem. Talán a sütőből kiáradó forróság, talán az egyre erőteljesebben terjengő, csalogató, nyálat megindító szagok? A rakott káposzta kétségkívül igen tartalmas étel, szigorúan téli napokra tartogatandó, amikor a nyálkás szürkeség úgy elborít mindent, hogy még a legádázabb kutyák sem szívesen dugják ki orrukat a meleg vacokból.

Hozzávalók 4 személyre: 3/4 kg savanyú káposzta, 4 evőkanál olaj, 40 dkg sertés hús, 1 fej hagyma, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 15 dkg kolbász, só, bors.

Elkészítése: A savanyú káposztát, ha túl savanyú, egy kicsit átöblítjük, majd 2 evőkanál olajon puhára pároljuk. A húst ledaráljuk és 2 evőkanál olajon először üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Ha a hús már megpárolódott, hozzákeverjük a rizst is. Enyhén sózzuk és borsozzuk, hiszen a káposzta és a kolbász elég erőteljes ízű. Kevés vizet is adunk hozzá, hogy a rizs meg tudjon puhulni. Egy tűzálló tálba először egy réteg káposztát, majd egy réteg húsos-rizses keveréket terítünk. Erre helyezünk néhány kolbász karikát. Addig ismételjük a rétegeket, amíg tart az alapanyag. Felül káposzta legyen, amire újból kolbászkarikákat teszünk. Végül meglocsoljuk a tejföllel is. Az így elkészített tálat 30 percig forró sütőben sütjük.
Most hétvégén a darált húst teljesen kihagytam a receptből és apróra vágott szalonnán pirítottam a hagymát és a rizst. Így is finom volt.

Valami Mexikó

Legyen inkább kismamás blog? Nem szerettek enni? Azt gondoltam, hogy majd időről időre beszámolok az állapotunkról, de alapvetően inkább eszek. Most éppen a vizsgálatokra járunk, amelyeknek nem sok értelme van, csak megállapítják, hogy tök egészséges szakaszban vagyok. És minő borzalom: holnap megcsapolják a véremet! Nem mintha félnék. Inkább a reggeli tejeskávé adagom elhagyása miatt vagyok rosszkedvű.
De vissza az evéshez, ma például elkészítettem a kedvenc rizses ételemet, amit már régen nem jutott eszembe megcsinálni. Annyira fincsi. Valami Mexikó A kukorica Mexikót juttatja eszembe, de ez az étel igazi multikulturális utazás. A rizottó a napfényes Itáliából ered, bár ott nem egészen ezt a főzési eljárást alkalmazzák. A szójaszósz meg Kínából ide, hogy megfűszerezze az ételeket. Oké, a pörc és a máj lehet magyar is.

Hozzávalók 2 személyre: 400 g csirke vagy pulykamáj, 100 g gomba, 50 g húsos szalonna, 1 kukorica konzerv, 1 dl rizs, 2 evőkanál szójaszósz, bors, petrezselyem zöld.

Elkészítés: A rizst külön kell megfozni, 1 dl rizshez 2 dl vizet adva. Amíg ez megtörténik minden apró kockákra metélünk: a májat, a gombát és a szalonnát is. A mély serpenyőbe először a szalonna kerül, ahol jó alaposan kisül a zsírja. Erre dobom a májdarabkákat. Ha neked ennyi zsír túl sok, használj olajat, de valami odakapás-gátló mindenképpen szükséges. Ha a máj megpirult, jöhet a gomba, majd a kukorica. Folyamatos kevergetés mellett átforrósítjuk, kicsit megpirítjuk a hozzávalókat és végül a rizst is hozzákeverjük. Ez után következik az ízesítés: a szójaszósz nagyon sós, így csak borsra lesz szükségünk és némi petrezselyem zöldre, ha szeretjük.

Rakott csirke

Tegnap este ismét vendégeink voltak, amit úgy szeretek: főzőcskézni valaki más kedvére, lesve a kívánságait. Egy nyolcadik hónapos kismamát vendégül látni (először) tiszta izgalom. Ezért jó előre felhívtam őket, megtudakolni, hogy mit is szeretnek. Így lett aztán csirke. Sikere is volt, elég szépen elfogyott. Szegény Noémi jó ideig csak pihegett, mert elég alaposan teleette magát és a gyermek meg helyezkedett a gyomra rovására. Mindent egybevetve kitűnően éreztük magunkat és négy órán keresztül beszélgettünk, na meg ettünk.

Rakott csirke

A csirkemell önmagában elég száraz és íztelen étek, ezért mindenféle trükköket lehet bevetni eme hiányosságok leküzdése érdekében. Ha ellátjuk egy kis aranybarnára pirult sajtkéreggel, a helyzet mindjárt más lesz.

Hozzávalók 2 személyre: 1 egész csirkemell filé, 2 tojás, 1 dl tejföl, 15-15 dkg trappista és füstölt sajt, 10 dkg szeletelt szalonna, só, bors, szerecsendió.

Elkészítés: Csirkemellet lefejtjük a csontról, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és megfűszerezzük. Egy tűzálló tálat húsos szalonnával kibélelünk (vagy kivajazzuk, ha nincs a láthatáron szalonna). A csirkeszeleteket belerétegezzük úgy, hogy minden réteg után megkenjük a tojás-tejföl keverékkel és a reszelt sajtot szórunk rá. A legfelső réteget mindenképpen a sajt alkossa! Az így előkészített ételt sütőben közepes lángon, letakarva egy órán keresztül sütjük. Az utolsó negyed órában eltávolítjuk a fóliát, ekkor fog ropogós sajtkérget kapni.
A csirkemell még finomabb, „szaftosabb” lesz, ha előzőleg a felszeletelt húst néhány órán keresztül tejben tároljuk a hűtőben. A rétegezés megkezdése előtt természetesen le kell itatni a tejet.

Kétszínű kuglóf

Nem tudom megmondani, miért pont egy ilyen hagyományos édességnél kötöttem ki végül, de talán egyszerűsége ragadott meg. Azt kell mondanom, lassan kezdek belejönni a sütésbe és ehhez elengedhetetlen egy pár jó sütőforma.
Mi kell hozzá? 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 3/4 csomag sütőpor, 20 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 kanál kakaópor, vaj a forma kikenéséhez.
Hogyan készül? A vajat habosra keverjük, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral is kikeverjük. Tovább keverve hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Nekem nem igazán akart összeállni, mert a tojás és a vaj más hőmérsékletű volt, de amikor hozzáöntöttem a liszttel elkevert sütőport, akkor egész krémszerű lett az állaga. A tészta egyik felébe belekeverjük a kakaót, majd egymásra rétegezve a vajjal kikent sütőformába simítjuk. 180 fokon 45-50 percig sütjük. Elég szépen megdagad, mókás mintázatot vesz fel a kétféle színű tészta és a benne lévő tetemes mennyiségű vajtól kellemesen puha lesz ez a kuglóf. Habos kakaóval, vanília ízesítésű teával vagy tejeskávéval egyszerűen mennyei. Olyan az íze, mintha egy ősz hajú nagymami csinálta volna.

Itt van

Igen, igen. Itt van egy új emberke. Egyelőre még csak 9 mm, de már dobog a pici szíve. Ma voltam a dokinál. Bár őszintén szólva, elég nagy képzelő erő kell ahhoz, hogy az a fekete-fehér vibráló pontocsát szívnek lássam.
Már hetek óta érzem, tudom, de valahogy jó volt őrizgetni a titkot. Ráadásul még a leendő nagyszülők sem tudják. Nehéz lesz elmondani, a Kand úrral ezen izgulunk a legjobban, hogy mégis mit mondjunk nekik és hogyan és mikor. És az Anyu. Mennyit mondogatta, minden alkalommal, amikor a tévében felbukkant egy csöppség, hogy "majd neked is lesz egy ilyen kisbabád". Az élet mindennél döbbenetesebb fogatókönyveket ír. Ez a pici akkor fogant, amikor ő kezdett belezuhanni a feneketlen kómába. Pedig nekem szükségem lenne rá. Senki tanácsaira nem vagyok olyan kíváncsi. Olyan nagyon keveset tudtunk erről beszélgetni. Olyan keveset.