Rakott csirke

Tegnap este ismét vendégeink voltak, amit úgy szeretek: főzőcskézni valaki más kedvére, lesve a kívánságait. Egy nyolcadik hónapos kismamát vendégül látni (először) tiszta izgalom. Ezért jó előre felhívtam őket, megtudakolni, hogy mit is szeretnek. Így lett aztán csirke. Sikere is volt, elég szépen elfogyott. Szegény Noémi jó ideig csak pihegett, mert elég alaposan teleette magát és a gyermek meg helyezkedett a gyomra rovására. Mindent egybevetve kitűnően éreztük magunkat és négy órán keresztül beszélgettünk, na meg ettünk.

Rakott csirke

A csirkemell önmagában elég száraz és íztelen étek, ezért mindenféle trükköket lehet bevetni eme hiányosságok leküzdése érdekében. Ha ellátjuk egy kis aranybarnára pirult sajtkéreggel, a helyzet mindjárt más lesz.

Hozzávalók 2 személyre: 1 egész csirkemell filé, 2 tojás, 1 dl tejföl, 15-15 dkg trappista és füstölt sajt, 10 dkg szeletelt szalonna, só, bors, szerecsendió.

Elkészítés: Csirkemellet lefejtjük a csontról, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és megfűszerezzük. Egy tűzálló tálat húsos szalonnával kibélelünk (vagy kivajazzuk, ha nincs a láthatáron szalonna). A csirkeszeleteket belerétegezzük úgy, hogy minden réteg után megkenjük a tojás-tejföl keverékkel és a reszelt sajtot szórunk rá. A legfelső réteget mindenképpen a sajt alkossa! Az így előkészített ételt sütőben közepes lángon, letakarva egy órán keresztül sütjük. Az utolsó negyed órában eltávolítjuk a fóliát, ekkor fog ropogós sajtkérget kapni.
A csirkemell még finomabb, „szaftosabb” lesz, ha előzőleg a felszeletelt húst néhány órán keresztül tejben tároljuk a hűtőben. A rétegezés megkezdése előtt természetesen le kell itatni a tejet.

Nincsenek megjegyzések: