Valami Mexikó

Legyen inkább kismamás blog? Nem szerettek enni? Azt gondoltam, hogy majd időről időre beszámolok az állapotunkról, de alapvetően inkább eszek. Most éppen a vizsgálatokra járunk, amelyeknek nem sok értelme van, csak megállapítják, hogy tök egészséges szakaszban vagyok. És minő borzalom: holnap megcsapolják a véremet! Nem mintha félnék. Inkább a reggeli tejeskávé adagom elhagyása miatt vagyok rosszkedvű.
De vissza az evéshez, ma például elkészítettem a kedvenc rizses ételemet, amit már régen nem jutott eszembe megcsinálni. Annyira fincsi. Valami Mexikó A kukorica Mexikót juttatja eszembe, de ez az étel igazi multikulturális utazás. A rizottó a napfényes Itáliából ered, bár ott nem egészen ezt a főzési eljárást alkalmazzák. A szójaszósz meg Kínából ide, hogy megfűszerezze az ételeket. Oké, a pörc és a máj lehet magyar is.

Hozzávalók 2 személyre: 400 g csirke vagy pulykamáj, 100 g gomba, 50 g húsos szalonna, 1 kukorica konzerv, 1 dl rizs, 2 evőkanál szójaszósz, bors, petrezselyem zöld.

Elkészítés: A rizst külön kell megfozni, 1 dl rizshez 2 dl vizet adva. Amíg ez megtörténik minden apró kockákra metélünk: a májat, a gombát és a szalonnát is. A mély serpenyőbe először a szalonna kerül, ahol jó alaposan kisül a zsírja. Erre dobom a májdarabkákat. Ha neked ennyi zsír túl sok, használj olajat, de valami odakapás-gátló mindenképpen szükséges. Ha a máj megpirult, jöhet a gomba, majd a kukorica. Folyamatos kevergetés mellett átforrósítjuk, kicsit megpirítjuk a hozzávalókat és végül a rizst is hozzákeverjük. Ez után következik az ízesítés: a szójaszósz nagyon sós, így csak borsra lesz szükségünk és némi petrezselyem zöldre, ha szeretjük.

Nincsenek megjegyzések: