Rakott káposzta

Az egytál ételek, különösen az ilyen rakott fajták, mindig a jóllakottság és a béke érzetét keltik bennem. Talán a sütőből kiáradó forróság, talán az egyre erőteljesebben terjengő, csalogató, nyálat megindító szagok? A rakott káposzta kétségkívül igen tartalmas étel, szigorúan téli napokra tartogatandó, amikor a nyálkás szürkeség úgy elborít mindent, hogy még a legádázabb kutyák sem szívesen dugják ki orrukat a meleg vacokból.

Hozzávalók 4 személyre: 3/4 kg savanyú káposzta, 4 evőkanál olaj, 40 dkg sertés hús, 1 fej hagyma, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 15 dkg kolbász, só, bors.

Elkészítése: A savanyú káposztát, ha túl savanyú, egy kicsit átöblítjük, majd 2 evőkanál olajon puhára pároljuk. A húst ledaráljuk és 2 evőkanál olajon először üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Ha a hús már megpárolódott, hozzákeverjük a rizst is. Enyhén sózzuk és borsozzuk, hiszen a káposzta és a kolbász elég erőteljes ízű. Kevés vizet is adunk hozzá, hogy a rizs meg tudjon puhulni. Egy tűzálló tálba először egy réteg káposztát, majd egy réteg húsos-rizses keveréket terítünk. Erre helyezünk néhány kolbász karikát. Addig ismételjük a rétegeket, amíg tart az alapanyag. Felül káposzta legyen, amire újból kolbászkarikákat teszünk. Végül meglocsoljuk a tejföllel is. Az így elkészített tálat 30 percig forró sütőben sütjük.
Most hétvégén a darált húst teljesen kihagytam a receptből és apróra vágott szalonnán pirítottam a hagymát és a rizst. Így is finom volt.

Nincsenek megjegyzések: