Savanyú sertésragu laskagombával



Nagyon-nagyon szeretem a savanyú ízt, de csak akkor, ha valamivel ellensúlyozva van: egy kis tejfölös krémességgel, vagy valami édeskés mellékízzel, esetleg egy megfelelő állaggal. Ebben az ételben ezeket sikerült jól eltalálnom. Tudom, hogy nem túl vonzó az ábrázatja, de attól még igenis lehet jó.

Ez került a 4 személyes adagba: fél kiló sertéscomb, 1 kisebb hagyma, 30 deka laskagomba, 15 deka savanyú uborka, 3 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 1 kanál mustár, 1 kiskanál tárkony, só, bors.

Így készült: A húst nagyon vékony csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam. A hagymát megpucoltam és felkockáztam. Egy mély, fedeles serpenyőben 1 kanál olajat forrósítottam. Rádobtam a hagymát, kicsit pároltam, majd hozzáadtam a húst is. Fehéredésig pirítottam, többször megkevergetve. Ráöntöttem a bort, hozzákevertem a mustárt is. Lefedve puhára pároltam a húst.
Közben felcsíkoztam a gombát és az uborkát is. Amikor a hús megpuhult, levettem a fedőt, hozzáadtam a gombát, a tárkonyt és így főztem még 5 percig. Lezártam a lángot, belekevertem a tejfölt, az uborkacsíkokat és már tálaltam is.

Rizzsel ettük.

Napi mosoly

Imádom, hogy a kiteregetett ruha már két óra múlva száraz. És hogy a hajam már hetek óta nem látott hajszárítót.
Imádom, amikor este elkezd fújni a forró szél.
Imádom, hogy nyitott ablaknál alszunk.
Imádom, hogy a srácok egy szál gatyában rohangálhatnak.
Már-már a gőzölgő aszfaltot is.

Marokkói lencseleves


Sűrű, éppen csak egy picit csípős, a fűszerektől illatos. Olyan jó belemeríteni a kanalat.

Eredeti ras el hanout fűszerkeverék hiányában chili, pirospaprika, fahéj, szegfűszeg, bors is megfelelő pótlást jelenthet.

4 adaghoz ezt használtam: 2 répa, 1 vöröshagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 doboz lencsekonzerv, 1 kanál olaj, 2 dl paradicsomlé, 1 kiskanál ras el hanout marokkói fűszerkeverék, pici só.

Így készült: A zöldségeket meghámoztam, felkockáztam. Olajon megfutattam a fűszerkeverékkel együtt. Felöntöttem paradicsomlével plusz 4 dl vízzel. Puhára főztem. Belekevertem a lecsöpögtetett lencsét és már ettük is.

Napi mosoly

Tényleg lehet minden nap valami mosolyogni valót találni. Például, hogy nincs előttünk senki az orvosnál, így még a magunkkal vitt könyvet sincs időnk kinyitni mielőtt sorra kerülünk.

Napi mosoly

A tegnapi rosszidőnek és némi láznak köszönhetően egy sátor került a nappalink közepére. Lakosságának folyamatosan változó összetétele (becslés): két kiskorú és úgy 20 plüssállat, valamint egy csapat törp -Picurral, -Illával és a többiekkel.

A Rókusfalvy fogadó múlt heti menüjéről



Nem először jártunk Etyeken, Vidák Zoltán séf konyhájának gyümölcseit élvezni. Most egy jó nagy társasággal terheltük le az éttermet, vagy 10 gyerekkel cimbáltuk a pincérek idegeit. De az ételek, amiket elénk tettek fantasztikusak voltak. Egyre jobb és jobb ez a hely, a szezonális, hétről hétre változó kínálat tényleg az idény legjobb hozzávalóiból csemegézik.



A hagyományosabb fogásokat felvonultató étlap se rossz, onnan is bőven van mit választani, akár szalontüdőt bármely évszakban. Ebből a sorból egyébként a nyúlcomb a kedvencem, mustáros, zöldséges tésztával. Vagy a szintén örök klasszikus sárgadinnye-sonka párosa. A sonka természetesen helyi illetőségű, hajszálvékonyra szelve kelleti magát.



De amiért igazán érdemes menni, az az aktuális étlap. A múlt héten spárgakrémleves bugyantott tojással: könnyű, lágy, igazán krémes. Az eperkrémleves meglepően szénsavas és savanykás. Kiderült, hogy joghurt és ásványvíz is akadt benne.
A víz egyébként amúgy is jó itt, hiszen régimódi szódásüvegből tölthet magának mindenki, hozzá pedig házi szörpöt is kortyolhat a nagyérdemű.



A főételek közül egyértelműen a borjúszelet aratta a legnagyobb sikert. Zseniálisan puha szelet hús, picit meg is pirítva. A két szelet között pedig egy kacsamáj-fasírt pöffeszkedik - ömagában is elviszi az egész műsort. A mártás, a krumpli meg a spárga már csak szükséges kísérők, bár maguk módján mind nagyon jól sikerültek.
A rókagombás tészta rántott kecskesajttal pont az a nyári fogás, amit akár otthon is képes lennék reprodukálni. De mennyivel jobb, ha elém teszik. Hozzá egy pohárka pinot blanc, természetesen Rókusfalvy pincészetből. Jól illenek egymáshoz.



A legtöbb étteremben a desszertek nem mindig viszik tovább a főételek színvonalát. Itt szerencsére ez nem igaz. A hagyományos vonalon akad aranygaluska, de a kísérletezők akár borsóhabos, epres, túrós piskótába is döfhetik a villájukat. Egyébként egyáltalán nincs borsó íze, a menta dominál. Vagy megkóstolhatják a csupa hab és krém csokitortát narancsos fagylalttal.



Kilátás a dombokra, kis játszótér a gyerekekenek és hátradőlős élvezkedés a felnőtteknek.

Menjetek csokit csinálni!


Tegnap nagyon hosszú, tartalmas napom volt postán való sorbanállással (kétszer), belvárosi parkolóhely vadászattal (háromszor) és első ovis szülői értekezlettel a kisebbnek. Mindezt pedig megkoronáztam a Chefparade csokikurzusával. Bár alig álltam már a lábamon, a 3 órát végigpörögtem én is a többiekkel együtt. Csiszér Dóri fantasztikus oktató - vicces, ügyes és tényleg minden úgy meg a keze alatt, mint a karikacsapás.
Lenyűgözően jól sikerült végignavigálnia a teljes folyamaton az egész csapatot. Bár többször is remegett egy kicsit a kezem, a bonbonforma kiöntésénél meg a "talpalásnál" például, valahogy mindig jól sikerült minden mozdulat. Feldolgoztunk vagy 2 kilónyi csokit, temperáltunk, ganache-t gyártottunk és folyamatosan nyalogattuk az ujjunkat. Isteni volt!



És amikor reggel kivettem a hűtőből a kis dobozka kóstolót! Hmmmmmm. Roppanós burok, krémes töltelék és ízbomba. El se hittem, hogy erre én is képes vagyok.
Persze itthon gránitlap és meghőmérő hiányában nem biztos, hogy reprodukálni tudnám az eredményt, az élmény önmagában is megérte.

Napi mosoly

Javaslom, hogy nyilvánítsák olimpiai sportággá vagy érettségi tantárggyá a gyereköltöztetés extrém körülmények között című tevékenységet. (2 holtfáradt, ám éppen ezért teljes erőből tomboló csemete + egy jól rugózó ágy + pár ruhadarab szükséges hozzá mindössze)

Napi mosoly

Mostanában nem jönnek a receptek. Az ok: lassan kifut ugyan az eper, de ma már ropogós cseresznyét, sőt! istenien illatos sárgabarackot ettünk. Ezeket pedig vétek bármivel elrontani. Csak és kizárólag önmagukban jók, amíg el nem telik vele az ember. Aztán majd újra meglátom, mit lehet főzni.

Tabbouleh bulgurral és quinoával

Nos, igen, le mertem írni. Tudom, hogy ez nem az autentikus, a minden rostán átmenő változat. De azért alapjaiban, ötletében megegyezik a legendás közel-keleti étellel. Merészségem oka másrészt, hogy a net telistele van a nem autentikus változatokkal, így közzé teszem a sajátomat is.

Az egész úgy kezdődött, hogy csak egy csomag bulgurt (búzatöret, keleti alaphozzávaló) akartam venni, de a kezembe akadt egy zacskó, amiben volt bulgur és quinoa is egyben. Szimpatikusnak tűnt az összeállítás, haza is jött velem. Nem lőttem mellé, bár érdekes a quinoa állaga, roppanóssága, nagyon jól működött ebben a házasságban.



100 grammot főztem meg a bulgur-quinoa keverékből bő, sós vízben, majd leszűrtem. Hagytam lehűlni.

Időközben apróra kockáztam 1 kis lilahagymát és ráfacsartam 1 citrom levét, illetve megsóztam. Ez némileg elveszi az erejét a hagymának. Összevágtam még 2 nagyobb paradicsomot, szintén minél apróbb kockák jelentik a célállomást. Kerül még egy csokor petrezselyem, illetve úgy 10 mentalevél is. Ezeket is jól összenyestem.

Minden hozzávalót jól összekevertem, meglocsoltam olívaolajjal és kicsit még sóztam. Akár azonnal is fogyasztható, de behűtve, az ízeket összeérlelve még finomabb.
Természetesen mindenképpen szükségeltetik mellé valami husi, vagy legalább egy kis morzsolt feta a tetejére. Ellenkező esetben valami halvány kis előételfélének teszi csak meg ez a saláta, ahogy egyébként fogyasztani is szokták: kitűnő étvágygerjesztő.

Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokság

A METRO Vevőakadémia meghirdeti az Első Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokságot, amely a Budai Gourmet gasztronómiai rendezvényen kerül megrendezésre, 2011. június 4-én.


A verseny döntőjébe a selejtezők első öt-öt helyezettje kerül be.

A nyertes a Marine Harvest jóvoltából egy 4 napos Norvég utat nyer és megtekintheti Európa egyik legnagyobb lazac farmját.

ELŐDÖNTŐ: Az elődöntők helyszíne és időpontja: Budai Gourmet gasztronómiai rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4. 15:30-17:00. A két elődöntő egymást követi majd.
DÖNTŐ: A döntő helyszíne és időpontja: Budai Gourmet rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4., 18:30-19:30


VERSENYKIÍRÁS:

A versenyzőknek az Országos Nyílt Lazacbontó verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy hagyományos lazacból, a lehető legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a Metro Vevőakadémia és a Marine Harvest cég biztosítja.

A jelentkezéseket kizárólag a Metro Vevőakadémia e-mail címére lehet elküldeni vevoakademia@metro.co.hu
A pályázathoz néhány soros bemutatkozást és rövid indoklást kell csatolni a versenyen való indulás motivációjáról.

A felkészüléshez szükséges alapanyagok a METRO áruházakban szerezhetők be.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

Nem csak az nyer, aki a fődíjként felajánlott 4 napos norvégiai utat nyeri!


A lazacbontó versenyen résztvevő minden versenyző, nagy értékű ajándékot kap a Metro Vevőakadémiától és a verseny fő támogatójától, a Marine Harvest cégtől. A versenyzők alanyi jogon kapnak a versenyen felfilézett 4,5 kg - 5 kg súlyú lazaccal megegyező mennyiségű lazachúst, tehát aki a döntőbe kerül máris gazdagabb 2 nagykereskedelmi minőségű lazac filézett húsával, de aki az előselejtezőben elvérzik annak sem kell búslakodni hiszen ebben az esetben 1 db atlantik lazac filézett halhúsát teheti a hűtőjébe és még számos egyéb ajándék is gazdára vár!
Segítség a filézéshez: az első és egyetlen hazai halgasztronómiai blog, az Oceancowboy-on bővebben olvashattok a lazacokról, méretről, súlyról , alkalmazható konyhatechnológiáról, és a filézéshez segítséget kaphattok, ha elolvassátok a fázisfotókkal illusztrált filézési útmutatót!
Nem csak séfek, szakácsok, vagy halkereskedők jelentkezését várják a bajnokságra, de nem árt, ha láttál már, filéztél már életedben! Jelentkezni csak a megadott e-mail címen lehet, ahová pár soros bemutatkozó (motivációs) levelet kell írni.
Filézőkéseket elő, mindent bele!

Töltött tök


Vannak ételek, amelyek talán nem is annyira finomak, hogy az ember vágyakozzon utánuk. Itt van például a töltött tök. Már önmagában a tökség nem a gasztronómia csúcsa, túl könnyen szétfő és olyan maszatos lesz. Az íze se ringat mennyei álomba, mint egy szép szelet lazac, vagy a most mindent elborító eper.
Maradjunk annyiban, hogy a tök egy éppen csak megtűrt hozzávaló, időről időre vesz belőle az ember, készíti is, mert zöldség meg egészséges. De hallottatok már bárkit is a tökfőzelékről álmodozni, ábrándozni?

Évente egyszer-kétszer mégis azon kapom magam, hogy elmerengve nézegetem a zsenge, szinte fehér tököket a piacon. Egyet meg is fogok, a súlyát-súlytalanságát latolgatom a kezemben. Automatikusan az orromhoz emelem, beszippantanám az illatát - mint az imádott zellernek - ha lenne neki olyan. Aztán gyorsan zavarba jövök, és a kofa kezébe nyomok két-három darabot, hogy azt kérném.

Hogy mi ez a nyár eleji tök-ügy nálam? Hát, valójában nem a tök hiányzik olyan veszettül, hanem anyukám. Ő minden nyáron legalább egyszer elővette a töltött tök receptjét, leporolta gondosan és a tőle telhető legjobban el is készítette. Nem mintha annyira értékeltük volna az erőfesztítéseit. Épp úgy fintorogtunk és tologattuk körbe-körbe a villával a tökdarabokat, mint ahogy most a saját gyerekeim teszik. Mert ugye darált hús, rizs az teljesen oké, teljesen gyerekbarát kaja, a tejmártás meg egyenesen szuper, de azt a tököt valahogy nem kellene erőltetni.
Nos, úgy tűnik az anyukák már csak ilyenek. Erőltetik ezt a tök dolgot és közben hogy s hogy nem harminc fölött már kifejezetten finomnak találtatik ez az összeállítás minden apró kaporszálával együtt. A fényképen szereplő műalkotás 80 százalékát jómagam kebeleztem be a legnagyobb élvezettel és megelégedettséggel. Nem hazudok, tényleg ízlett.

Csak hát, amilyen az ember lánya, ilyenkor örülne inkább annak, hogy ügyetlen, hogy nem tud összehozni egy épkézláb töltött tököt sem, csak ha cserébe lenne valaki, aki elkészítené helyette, aki gondoskodva odatenné elé az asztalra, amikor a nagy nyári szüneti rajcsúrozásból megfáradva hazavánszorog. Enni, falni a teraszon, az árnyékban, hogy aztán újult erővel induljon neki az ember a végtelen júliusi napoknak. Hát, ha jó valamikor gyereknek lenni, akkor tuti a nyári szünet az!

Fogtam Anyu receptjét és nagyából-egészéből végigcsináltam. A kaprot a húshoz kevertem, a mártásba meg került valahogy némi reszelt sajt is. Az a hozzávaló, ami nálam egyetlen ételt se tud elrontani, alkalmazom is mértéktelenül.

Íme az eredeti recept:

Hozzávalók: 2 zsenge fehér húsú tök, 1/2 kg darált hús, 1 kisebb fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, fél liter tej, 3 kanál liszt, kapor, só, bors.

Elkészítése: A tököket hosszában félbe vágjuk, a magokat kikaparjuk. A kis csónakokat sós, ecetes vízben félig puhára főzzük és szűrőn lecsepegtetjük. A tök gyorsan megfő, ezért nem érdemes otthagyni.
A töltelékhez a darált húst apróra vágott hagymán és olajon átpirítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízzel puhára pároljuk. A puha tök csónakokat egy tűzálló edénybe helyezzük, megtöltjük a hús és rizs keverékével majd tejmártással borítjuk be. A mártáshoz 4 dl tejet felforralunk, és amikor már bugyog, hozzákeverjük az összekevert maradék tejet és lisztet. Így nem lesz csomós a mártás. Addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is.
Ezzel a mártással beborítjuk a megtöltött tököket, majd fél órára bedugjuk a sütőbe, hogy a teteje egy picit átpiruljon.

Színes túrókrém


Kence, kence, kence. Még a gyerekekkel jó lenne megértetni, hogy mennyire jó különböző "gyanús" állagú dolgokat a kenyérre kenve elfogyasztani. Mert ott van ugye a körözött - a kedvencem, aztán a fetás paprikakrém, a tojáskrém/pástétom, és most a legújabb tavaszira hangolt túrókrém.

Elkészítése nem igényel túlzott erőfeszítést, viszont jót tesz neki, ha pár órát ácsorog a hűtőben. És van egy trükk is: ha botmixerrel esek neki a túrónak ezerszer krémesebb lesz.
Aztán teszek hozzá egy-két kanál tejfölt, sót, borsot. Összevagdostam olajbogyót, piros kaliforniai paprikát és egy picike lilahagymát. Végül pedig még sok-sok kaprot is felszecskáztam és belekevertem. Már csak egy szelet pirítós kell melléje.

Ha nagyon cifrázni szeretném, akkor kivájom pár paradicsom közepét, lefordítom, hogy kiengedje a levét, aztán abba töltöm a túrókrémet. Csudajól tud kinézni a sok szín így együtt.

Gere Attila Mandula étterme, Villány



Villányban először Gere Attila borász nevével fémjelzett komplexumba vezetett az utunk, a hotelt és éttermet is magába foglaló épületben mi a vendéglőben telepedtünk meg vagy 3 óra erejéig.
Gyönyörű idő, árnyékos terasz és érkezik a Frici névre hallgató rozé habzóbor is. Isteni, hideg, csiklandósan illatos. Legszívesebben maradnék ennél az ebéd egész ideje alatt. Amíg böngésszük a szűk - éppen váltás alatt lévő étlapot kapunk friss, puha kenyeret, vajat  és szőlőmagolajat. Egészen isteni mindhárom, simán jól tudnék lakni ennyivel.

Akárhogy is szűkítették az ajánlatot egyetlen lapra, mindenki talál valaki kedvére valót, sőt a vegetáriánus vendégnek is összehoznak egy komolyabb paradicsomos tésztát. De kezdjük a levesekkel, amelyek jó része krémleves. A pincérnőnk például nem ajánlja a salátalevest, de én csak azért is ezt akarom. Talán a fenyőrügy sorbert miatt, aminek végül nem sok ízét érzem. A leves maga zöld és hideg, amolyan fű ízű. Hozzá kis tálkákban jégsaláta és csirkefalatkák is érkeznek. Összességében inkább érdekes, mint finom, de most nem hiányzott semmi tartalmasabb.
A zöldborsó krémleves wasabival lett ízesítve, de a cukorborsó édessége dominál benne. A paprikaleves két színben: sárgában és narancsos pirosban érkezik, szépen mutat a tányéron. A piros rész csípősebb, a sárga csak simán paprika ízű - jó ez is.



A főételek meg egyenesen pazarok. Például ez a szerény kis báránycsülök, amit nem volt egyszerű bekebelezni, de azért valahogy csak helyt álltam. Mellé paradicsomos ragu és gombás, parmezános krumplipüré is jár. A borválasztást rábíztuk a helyi erőkre, így aztán végül fogalmam sincs, mit ittam. Egy erős, nagy testű bor volt, nekem minden tekintetben túl sok a szelíd bárányom mellé.

A desszert nem tűnt túl esélyesnek egy ilyen menüsor után, de a ház meg is lepett minket egy-egy pohárkában tálalt panna cottával, málnahabbal. Hát, ez valami zseniális volt! Nem csoda, hogy nem is akartunk már mást választani. Már csak ezért a desszertért is érdemes volt eljönni - úgy éreztem.
Meg az se tett rosszat a hangulatomnak, hogy 3 órán keresztül csak ültünk az árnyékban a barátainkkal - gyerek nélkül - és csak beszéltünk, beszéltünk, beszéltünk. Néha egy-egy korty bor, sok víz és a sehova nem rohanás érzése.

Sauska, Villány


Volt nekünk ez a kis villányi kiruccanásunk, aminek fő programpontjának a Sauska borászat meglátogatása bizonyult. Hosszas egyeztetések, telefonok és e-mailek jöttek-mentek. A látogatásunk szervezői igazán kitettek magukért. Aztán kiderült számomra az is, hogy akikkel mentünk, ismerik ám Sauska Krisztiánt, sőt ő véletlenül pont ott is volt. Meg a lánya is. Meg egy Master of Wine hölgy is, aki éppen nagy kóstolót tart a jövőben esedékes borokból. Meg a birtokigazgató, aki lelkesen mesélt nekünk és türelmesen válaszolta meg a kérdéseinket.

Innen már csak tátott szájjal figyeltem. Ültünk a naplementében, simogatóan meleg májusi délutánban a teraszon. Hiperdizájnos fehér kanapékon, Zsolnay-kerámiás kék puffok körül, és csak hozták és hozták a borokat. Jók voltak, igencsak fantasztikusak. Úgy a negyedik körül én már teljesen elvesztettem a fonalat, egyáltalán nem tudnám megmondani, hogy mit is ittunk.



Aztán mentünk egy nagy kört a pincében is. Lenyűgöző. Leginkább a mögötte lévő irdatlan munka. Most ugye nincs nagy nyüzsgés, szépen növöget a szőlő fenn a dombon. De az, hogy szinte szemenként válogatnak, hogy micsoda tökéletes tisztaság honol mindenhol, hogy mennyi odafigyelés és törődés veszi körbe ezt az italt. Engem teljesen megdöbbentett. Az, aki ennyire figyel arra, hogy mit tesz bele végül a palackba, az lehet akármilyen nagyképű - szerintem. De közben mindig ott van a tudat, elő is jött többször, hogy a természet egyetlen jeges hajnallal, egyetlen nagy viharral teheti tönkre az egész évet. A természet adja a bort, az elkészítése csak "pofozgatás" a helyes irányba.

Aztán volt még vacsora is. Nem mondhatnám, hogy éhesen ültünk neki, de ez is jó volt. A belső tér is a design, a modernség, a kortást művészetek még éppen kellemesen befogadható, de nem tolakodó egyvelegét nyújtja.
Látványkonyhában készül a vacsora és amolyan modern magyaros vonalat követ. Semmi konfitálás meg sous-vide, csak korrekt módon elkészített bableves, sok belevalóval. Aztán nyúlcomb megpirítva, de mégis omlósan némi lecsóval, zsemlegombóccal. Végül pedig egy összett desszert: madártejbe áztatott bundáskenyér, mascarpone-hab, mákkrém, tokaji borzselé.
Hmmmmmm. Tökéletesen eltelve, alig-alig pihegve tértünk meg szállásunkra. A legmeglepőbb módon, bár tetemes mennyiségű bort fogyasztottunk el, igazából nem lett tőle komolyabb bajunk. Persze ettünk és literszám ittunk is mellé vizet.

Csak azt bánom, hogy a rozén kívül alig-alig tudom visszaidézni, melyik bor is volt a kedvencem. Talán itt az ideje, hogy itthon egyesével elővegyük és végigkóstoljunk újra mindet. Vagyis azokat, amelyek éppen kaphatók az üzletekben. Az biztos, hogy a rozé a nyár nagy kevence lesz.

Napi mosoly

Nincs jobb annál, mint amikor az ember a biztonság kedvéért felhívhat valakit - például az Apukáját - hogy hogy is lesz a legjobb a grízgaluska.

Spárga salátaként


Már megint egy végtelenül egyszerűen készíthető étel. Mármint szerintem az, de ha valaki nincs olyan jó és közeli barátságban a sprágával, mint én, akkor itt a tavalyi okosságaim gyűjteménye.

Most egy fél kilós csomag zöld spárgát átmostam. "Összespárgáztam", de nem kék színűvel, mint Briget Jones. Talpra állítva forró vízbe tettem, hogy a fejei a víz fölött legyenek. 4-5 percig főztem a sós, cukros vízben. Kiszedtem és konyharuhába csavarva hagytam kihűlni. Nem mostam le, nem raktam jeges vízbe.

Amikor már langyos volt, levágtam a fás alsó részét - úgy 2-3 centit. Tálra tettem és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal, citromlével. Rászórtam 1 evőkanál darált diót, pár szem felcsíkozott aszalt paradicsomot, rengeteg petrezselyemlevelet meg parmezán forgácsokat.



Igazi, nyárieleji gyönyörűség. Az egyik tökéletes vacsora fehér borral, ropogós héjú kenyérrel.

Töltött paprika fetával és paradicsommal


Nem az a hagyományos, húsgombócos, jó sok munkával járó töltött paprika. Sőt, nem is akartam megírni az elkészítését, hiszen annyira egyszerű.

De ha mégis valakinek pont erre az ötletre, receptre van szüksége, hát íme a kétszemélyes adag leírása:

Megfőztem 15 deka tésztát (rövid, csavart csöveket). Leszűrtem.

Félbe vágtam egy nagy kaliforniai paprikát. 10 percig elősütöttem a sütőben.

Közben összevágtam egy nagy paradicsomot, 5 deka fetát, 4-5 szemnyi aszalt paradicsomot is.

Akad még hozzá pár menta és petrezselyemlevél is. Ezeket mind összekevertem a tésztával és a paprikába halmoztam. Persze az egész nem fért bele, így jutott bőven mellé-köré is.

Még 10 percig sütöttem együtt.

Szerintem ez így komplett. Sózni például egyáltalán nem kell a feta miatt.