Tavaszi spárgás rizottó tökmagolajjal

Szerintem ilyen egy tökéletes tavaszi ebéd: nem nehezít el, de azért éhes sem maradok utána. Csurig van pakolva zöldségekkel, finomságokkal, ízekkel.

A végén hozzáadott parmezán sajttól és tökmagolajtól kellemesen sűrű, ragacsos lesz az állaga, és az íze sem mindennapi!



2 személyes adag így készült:

30 deka zöld spárga, 3 szál répa, 5 szál újhagyma, egy új fokhagyma, 2 dl rizottóhoz való kerekszemű rizs, 5 dkg parmezán, 1 jó marék petrezselyem zöldje, 1 kanál vaj, 2 evőkanál tökmagolaj, só, bors.

A spárgát jól megmostam, mert hajlamos kicsit homokszemcsés maradni. Az alsó részéről egy picit itt-ott le kellett vágni, ahol már száradni, keményedni látszott. 2-3 centis darabokra vágtam.

A répát is megtisztítottam. Mivel ez egy finom, friss, roppanós újrépa volt, ezért csak vékonyan hámoztam. Felkarikáztam.

A hagymát is felkarikáztam. Az új fokhagymáról pedig csak a külső réteget húztam le, aztán az egész fejet apróra kockáztam.

1 evőkanál vajon először megpároltam a hagymát, fokhagymát, majd rádobtam a rizst. Jól összeforgattam és felöntöttem dupla mennyiségű vízzel. Sóztam, borzostam.
Hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket. A lángot lejebb vettem és lefedtem a lábast. Kb. 20 perc alatt minden teljesen puhára párolódott.



A sajtot csak ekkor reszeltem rá és a tökmagolajat is csak ekkor keverem hozzá. Egyrészt nem tesz jót a zöldségeknek, ha nagyon kevergetem főzés közben. Másrészt szerettem volna minél inkább megőrizni a tökmagolaj értékes vitaminjait, ásványi anyagait.
Legvégül pedig rászórtam egy nagy maréknyi összevágott petrezselyem zöldet. Ebben is rengeteg C vitamin van, ha nem főzzük meg.

Csupa zöld, csupa szín, csupa finomság. :)

Nincsenek megjegyzések: