Bólyi túrós lepény

Ez az a sütemény, amiről nem hittem volna, hogy tényleg ehető lesz. De annyira izgatta a fantáziámat, hogy mégis ki kellett próbálnom. Az eredeti receptet a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában találtam, mint régimódi, nagyi-féle süteményt.



Tényleg nagyon egyszerű, hiszen nem kell semmit gyúrni, keverni, csak egymásra rétegezni a hozzávalókat és így megsütni. A gyerekek, egészen kicsik is boldogulnak a feladattal, már ami a rétegezést illeti.

És az eredmény? A megpirult cukor, a picit odakapott vaj az alján, a sok-sok mazsola és a krémes túró így együtt nagyon-nagyon finom végeredmény! Többször elő fog kerülni nálunk, csak jóféle túrót kell hozzá szerezni.

Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, 15 dkg porcukor (az eredeti receptben 22 dkg volt, nekünk ez is bőven elég volt), 10 dkg vaj, 50 dkg túró, 5 dkg mazsola (eredetileg 10, de a gyerekek miatt feleztem), 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 tojás.



Elkészítése: Keverőtálban összekevtem a lisztet, sütőport, porcukrot.
Egy 20x30 cm-s tepsit kikentem 5 dkg vajjal. Én előtte egy sütőpapírt is terítettem az aljára és azt kentem meg vajjal.
A lisztes keverék felét a vajra szórtam. Rámorzsoltam a túrót és megszórtam a vaníliás cukorral.
Mazsola csak a fele tepsire került, hogy a válogatós gyermekeim is jól érezzék magukat. De meg kell mondjam, mazsolával az igazi!
A maradék lisztes keveréket a túróra szórjuk, majd a maradék 5 dkg vajat kis kockákban elosztottam a tetején.
Legvégül ráöntöttem a tojásokkal elkevert tejet is.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.

Langyosan, majdnem forrón is finom, hiszen úgysem bírtam ki, hogy ne kóstoljam. De persze kihűtve az igazi. És meglepő módon egy szépen egybenmaradó, egészen jól szeletelhető sütemény lesz a tányérunkon.

Ti ismertétek korábban ezt a sütit?

3 megjegyzés:

Tálaló írta...

Ez nem az ami lusta asszony rétese néven is fut?
Rég nem csináltam,úgyhogy nem emlékszem a hozzávalók arányára,de az is így készül.
Az biztos,hogy tényleg egyszerű,és meglepően finom,ahogy írtad.Bár ennyi túróval csakis fantasztikus lehet a végeredmény...:)

Névtelen írta...

Kedves Tálaló,ez ugyanaz a süti��

Sylvia írta...

Sziasztok :) Nagyon guszta és isteni finom...én is lusta asszony rétes néven ismertem.