Cider teszt


Igen, tudom, hogy a Stahl magazinban is volt egy ilyen tesztelés, olvastam is, de nem feltétlenül értek vele mindenben egyet. Szóval ideje volt megírni a sajátomat.

 


Ezzel a cider dologgal tavaly nyáron ismerkedtem meg, a legkommerszebb márkákon keresztül, amit tényleg minden kis boltban lehet kapni. A Strongbow és a Somersby, viszonylag jó áron, könnyen megszerezhetőek és akár ihatónak is tekinthetjük őket, amíg meg nem kóstoljuk a többit.

Az idén a Tesco igazán elkényeztetett ebben a tekintetben, legalábbis a balatonfüredi kirendeltség remek beszerzési forrásnak bizonyult.  Illetve ott van rögtön alatta a Bortársaság is, ahol meg a kézműves változatokra lehetett lecsapni.

 

Hogy mi ez a cider? A legtöbb helyen almabornak fordítják, de alkoholosságát és szénsavasságát tekintve sokkal közelebb áll a sörhöz. Pont ezért egy tökéletes nyári italról van szó, amit jó esetben almaléből erjesztenek. A legtöbb üvegbe azonban kerül egy csomó adalékanyag is.

Alapvetően angol eredetű italokat találunk a boltok polcain, de van francia, sőt már magyar gyártmány is!

 


Ecusson

Amikor először megkóstoltam, alig győztem lelkendezni: isteni finom, imádom! A férjem például nagyon gyorsan lehűtötte a lelkesedésem, ugyanis szerinte ez nem „az”. Való igaz, hogy egészen más íze van, mint a többi kóstolt cidernek. Ez ugyanis francia, közelebbről normandiai.

Az ízét a fanyar almásság jellemzi, még illata is van, ami nagy szó ebben a társaságban. Olyan érzés, amikor lemész egy hideg pincébe, ami tele van pakolva almás ládákkal és mindent beleng az a jellegzetes szag. Kicsit fanyar, kicsit kásás, már-már harapható.

Ha hihetünk a csomagolásnak erjesztett, préselt almaléből készült, és semmi más nem került bele. Külön plusz pont a többi adalékanyagos szereplő között.

Színe kellemesen sötét, borostyános és ezt végre nem színezőanyagoknak köszönheti.

Alkohol tartalom: 2,5 %.

Gyártás helye: Franciaország

Egy üvegben: 3,3 dl

Ár: 599 Ft.

 


Strongbow Gold

Ezt iszom a legtöbbet, nyáron szinte minden este képes vagyok egy üveggel legurítani, na, jó akár kettővel is. Olyan kis simulékony és szerintem a legjobban hasonlít arra, amit Londonban csapolva kaptam egy-két pubban.

Szénsavassága nem túl erőteljes, gyorsan elhabzik és éppen csak kellemesen birizgál. Jó erős az alkoholtartalma, ettől a legkönnyebb becsiccsenteni.

Összetételét tekintve van benne minden, ami egy jó élelmiszeripari termékben elkél: színezék és savanyúságot szabályozó anyag. Szerencsére nem túl erős ez a jellege, hidegen tényleg itatja magát.

Viszonylag sötét az árnyalata, ez azonban a hozzáadott kárminvörös és karamell eredménye.

Alkohol tartalom: 5,0 %.

Gyártás helye: valószínűleg Anglia, de nem írja a címkén

Egy üvegben: 3 dl

Ár: 313 Ft

 

Változat: Strongbow Gold Honey and Apple

Ez nekem egyértelműen túl édes. Sajnos a valódi mézre egyáltalán nem emlékeztet az íze, pedig az ötlet nagyon jó lenne.

 

Ui: A márka honlapját viszont egyértelműen imádom, nagyon ötletes és jól is néz ki!


 
 

Czider – magyar kézműves almabor

Úgy illene, hogy a magyar gyártmányért lelkesedjek teljes erőmből. De sajnos nem megy. Még egyelőre nem egészen értem ezt a koncepciót. Almamust. Egyértelműen ez jutott eszembe erről az italról. Mintha nem ért volna még be kellőképpen és a szénsavassága is elenyésző volt.

A zavaros, nem átlátszó folyadék, mint olyan nem zavart volna, ha az ízek hozzák az elvárásaimnak megfelelő almásságot. De annak ellenére, hogy 100% alma (na meg egy kis xilit) van benne, valahogy nem elég átütő az íze. Talán az almafajtákkal kellene jobban játszani?

Kapható száraz és édes változatban is. De legnagyobb sajnálatomra én olyan veszett nagy különbséget a kettő között nem igazán tudtam felfedezni.

Alkohol tartalom: 7%

Gyártás helye:  Magyarország

Egy üvegben:  3,3 dl

Ár: 690 Ft

 
 

Bulmers

A címke alapján valami „igazira” számítottam. Ehhez képest nekem egyértelműen túl édes lett ez az ital. Nem túl tolakodóan, de érezhetőek rajta a hozzáadott cuccok, főleg a plusz cukor. Aromát ugyan elvileg nem tartalmaz, de mégis van egy ilyen jellege.

Túl nagy habbal ömlik a pohárba, ami elég sokáig meg is marad. A szénsavassága kiegyensúlyozott marad. Szép, középre tartó árnyalata van. Ebben is akad kárminsav – színezék.

Alkohol tartalom: 4,5 %.

Gyártás helye: Anglia.

Egy üvegben: 5,68 dl

Ár: 919 Ft

 


Somersby

Szinte bárhol megvásárolható. Ez a legnagyobb előnye. Ezen kívül azonban nem tudok túl sok jót felfedezni rajta. Túl édes és hiába írja rajta, hogy „natural taste”, nagyon is aroma-íz dominál. Az ízesített változataik (körte meg társai) meg egyenesen borzalmasak. Semmi természetes hatást nem tudtam rajta felfedezni.

Egészen világos a színe, ami az üvegen keresztül is látszik. E150 van benne, mint színező, bármit jelentsen is ez.

Egy jó felhasználási módját tudtam kitalálni: teszek bele egy csomó citromlét, reszelt gyömbért és mentát, így aztán egyfajta limonádé alapanyagnak tekintem. Nos, így feljavítva már egészen kellemes.

Alkohol tartalom: 4,5%.

Gyártás helye: Horvátország (ki gondolta volna!)

Egy üvegben: 3,3 dl

Ár: 259 Ft
 
 
 

Sherwood

Ez az a bizonyos semmi különös itóka. Nagyon jó ára szól mellette leginkább. Ha nagyon meleg van és nagyon szomjas az ember, akkor akár jól is eshet.

Alkohol tartalom: 4,5%

Gyártás helye:

Egy üvegben:  3,3 dl

Ár: 239 Ft

 

 


Stowford Press

Hát, megmondom őszintén, hogy azt remélem, hogy ez egy romlott üveg volt. Mert egyszerűen nem lehetett meginni. És nem megbuggyant íze volt, hanem olyan erősen kátrányos volt az íze, hogy ki kellett önteni…

Alkohol tartalom: 4,5%

Gyártás helye:

Egy üvegben:  3,3 dl

Ár: 514 Ft


 

Hát, azt hiszem, senki sem vetheti a szememre, hogy nem alkoholizáltam eleget közjó érdekében. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ti ittatok-e már ilyesmit és ha igen, mi a véleményetek!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

A Sherwood az Észtországban készül, a Stowford Press pedig Angliában!

Ági, aki főz írta...

Köszi, jó tudni!

Névtelen írta...

Szia! Ajánlom kóstolásra a Magners-t, a legjobb cider anyu és szerintem :) A legközelebb a Bulmers áll hozzá, és a Magners az eredeti cider Nagy-Britanniában... A Stongbow meg sajnos nem cider, hiába van ráírva, de azt főzik, a rendes cidereket meg erjesztéssel állítják elő...
Tálalási javaslat: jégkockával teli korsóban.;) a legjobb nyáron :)

Névtelen írta...

a Stowford Press-t leszólni, hááát furcsa egy ízlésed van. Félszáraz minőségi cider, könnyű inni, és csapoltan is van itthon, de gondolom te ezekkel nem is találkoztál, mert megállt a tudomány a 15% gyümölcsöt tartalmazó Somersbynél vagy a kb. 50%-os Strongbownál. Nekem, ahogy egy bor is 100% szőlőből van, egy cider is inkább alma vagy körtebor, azaz 100% gyümölcs, ez a minimum.

A legjobb ciderek kimaradtak mondjuk (Magners, Kopparberg, Rekorderlig, Gaymers), és igaziból csak a legolcsóbbak kerültek be, ez már sokat elárul, de akkor csinálj tablettás borból is listát, meg a Tallérostól a Szalonsörig a sörökből.

Javaslom a téma kicsit mélyebb vizsgálatát, tölgyfahordós érlelést, a kóstolás sorrendjét, ízesített vs. alma és körteborok, gyümölcstartalom, stb.

Névtelen írta...

Üdv Mindenkinek!
A magyarországi forgalmazásra szánt ciderek mind túlédesítettek. Az angol Strongbow finom, a magyartól összeragad a szám. Lehet, hogy főzik, de utána erjesztik, különben nyista alkohol! :) Vagyis cider
Minden ősszel megrendezik a London melletti St Albans-ban az egyik legnagyobb választékot kínáló angol sör és cider és perry fesztivált. Nincs édes cider és perry! 6-8% alkoholfok a belépő szint, viszont előfordul az "expert" -ek részére kínált 15-18 alkoholszázalékos száraz verzió is. Én az expert perryt kóstoltam 1/2 pintes alapon: Húzósan erős és savanyú. (A Cider almasör/bor/pezsgó. A zömében körtéből készült verzió neve perry.)
Aki szereti (és nem kóstolta az eredeti angol kézműves verziót) az igya az édeset.
A nálunk kaphatóak közül talán a Carling nincs nagyon elcukrozva, de az eredeti csontszáraz és alig savanyú.
Ja a Kopaarberg dán és szinte mindenhol csak a más gyümölcsökkel ízesített verziója kapható. Sokkal olcsóbban mint angliában, de akkor is drágán.