Marcipános stollen


A stollen hagyományát a férjem családjának sváb ágával együtt kaptam. Erre a karácsonyra több menetben is sütöttem, amit végül sikerült lefotóznom, abban egy kicsit félrecsúszott a marcipán, de ettől függetlenül egy szuperfinom kalács lett ez is.

Hozzávalók: 100 g mazsola, 100 g kandírozott citrom- és narancshéj, 150 g gyufaszál alakúra vágott mandula, 100 g marcipán, 4 kanál rum, 500 g liszt, 1 csomag friss élesztő, 150 g puha vaj, 70 g cukor, 1,5 dl tej, 2 tojás sárgája. A tetejére: 50 g olvasztott vaj, 75 g porcukor.

Elkészítése: A mazsolát és a kandírozott narancs- és citromhéjat beáztatjuk a rumba és legalább 6-8 órát állni hagyjuk.

Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadunk 1 kanál cukrot és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet, elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, cukrot és a tojássárgájákat. Fakanállal összedolgozzuk, majd az összeállt tésztát alaposan meggyúrjuk. Fél órán keresztül letakarva kelesztjük.
A megkelt tésztát kilisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, rászórjuk a mandulát, mazsolát, citrom- és narancshéjat. Belenyomkodjuk a hozzávalókat, a tésztát többször összehajtogatjuk és kinyújtjuk, végül egy keskeny téglalapot formázunk.
A közepébe fektetjük a marcipánt, a tésztát pedig feltekerjük. Sütőpapírral borított tepsire fektetjük és letakarva még körülbelül háromnegyed órát kelesztjük.

175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna, fóliával lefedjük. A kész süteményt olvasztott vajjal megkenjük és bőven megszórjuk porcukorral.

4 megjegyzés:

Vera írta...

Ma aztán nagyon belehúztál a receptekbe :) Nem győzöm olvasni

anyahajó írta...

Ide nekem egy ilyen félrecsúszott marcipános stollent :) Jó is, hogy írtad, mindent megvettem hozzá ünnepek előtt, aztán nem sütöttem meg, pedig de jó is!

GasztroRéka írta...

Nagyon jól néz ki ez a stollen! Én is csak néztem milyen recept áradat van ma!:)
A másik háromnak meg az egyszerűsége is tetszett...
A bejgliid meg olyan gazdagon megvoltak töltve, biztos nem voltak szárazok.
Gyerekeknek mi ízlett legjobban?

Névtelen írta...

Szia Ági!


Ma a tesóm jött látogatóba, és annyira izgisnek tűnt a recepted, hogy sütöttem neki egy stollent. Hát óriási siker volt, bekerül a kis szakácskönyvembe :)

Lili