Kisbolt-túra a XI. kerületben

Nektek mi szerez örömet, élvezetet? Nekem például az, ha újabb és újabb kedves kis boltra találok, megismerem a mögöttük álló embereket és beleszeretek a kínálatba. Eddig azt gondoltam, hogy a XI. kerület kisbolt szempontjából egy sivatag, egy sivár, kihalt, elhagyatott terület. Aztán rájöttem, hogy csoda helyek vannak errefelé is. Néhányat igazából már évekkel ez előtt felfedeztem, de csak most tudatosult bennem, micsoda értékeket rejtenek.
Aki egy picit is ismeri ezeket az utcaneveket, látni fogja, hogy alig pár lépést kell tenni értük, mondjuk miután az ember leparkolt az Allee-ban és odahagyta a bevásárlóközpont légkörét. Akár még egy piacozás is útba ejthető közben.

Szép sorjában:

Fadrusz Cukrászda (Fadrusz utca)
Tényleg mint a régi szép időkben. Egy parányi cukrászda, már ott van vagy harminc éve a sarkon. A kínálat: pogácsák, mézes krémes, dobostorta, karácsonyra beigli. Az újdonságok meg, amik miatt beléjük habarodtam a habtorták. Vékonyka tésztaréteg tetején dús hab üldögél. Van karamellás, sajttortás, töményen csokis némi meggypálinkával bolondítva. Egyik zseniálisabb, mint a másik. És még van vagy tízféle, amit meg se kóstoltam.

1001 fonal boltja és egyben bababolt (Fadrusz utca)

Öko, bio és természetes fonalak és kellékek szerelmeseinek. Pamut, gyapjú és egyéb szépségek a világ minden tájáról. Gyönyörűséges textúrák, tobzódó színek. Egy mese az egész. Meg játszósarok, amíg anyu válogat, hordozókendőkkel, oktatással, hasznos és aranyos játékokkal. Órákat tudok itt elbogarászni.

Boróka Otthonbolt (Szabolcska M. utca)

A romantikus lakberendezés tárháza, meseszép francia és magyar termékekkel. Igazi ajándék ide bejönni, ennek a boltnak lelke van, kifinomult, kedves lelke. A polcokon mindenféle hasznos és haszontalan apróság, kézzel varrott babák, apró virágokkal díszített bögrék és kancsók, kulcstartók és festett polcok. Most persze karácsonyfadíszekből is bő a kínálat, amolyan régi, romantikus fajtából, nem pedig a mostani törhetetlen műanyag vackokból.
Bármi, amit innen hazavisz magával az ember, tényleg hozzájárul, hogy lakása otthonná váljék.

Kócbaba gyerekruha (Szabolcska M. utca)

Használt és új gyerekruhák, de egyáltalán nem turkálós hangulatban. Csöppnyi bolt, tele szép, csinos ruhácskával, sőt újabban játékokkal és cipőkkel is. Mindig teli szatyrokkal távozok.

Napra biobolt
(Szabolcska M. utca)

Számomra a bioboltok etalonja, olyan széles választékkal, hogy csak na. Itt aztán tényleg minden van, többek között büfé-ételek is. Természetesen minden bio vagy legalábbis reform hozzávalókból készül, de van joghurt, csoki, zöldség, mindenféle liszt és mag. Öröm itt válogatni. Aztán hazafelé, az egyik kézben a szatyrot, a másikban egy szilvalekváros fánkot tartva elégedetten venni számba a zsákmányt.

Csokifaló (Karinthy F. út)

Két csokizó is akad a környéken, a Csokoládiáról már regéltem, most inkább az új felfedezettemet mutatom meg. Édességek a világ minden tájáról, de főleg a három hazai manufaktúrából érkező bonbon-kínálat az erőssége ennek a boltnak. Forró csoki, kávé, tea helyben is fogyasztható. Egyébként csokibolthoz képest a szálas teakeverékek is egészen imponáló skálát fednek le.

Szír élelmiszerbolt (Karinthy F. út)

Két szír bolt is van az utcában, a kisebbik a magokra, olajbogyókra szakosodott, de a nagyobb, mostanában még ki is bővített minden keleti csemegét, fűszert, hozzávalót felvonultat. Sűrű joghurt, vastag rétestészta, hummusz, ezer féle konzerv és persze a fő attrakció: bárányhús. Amikor legutóbb ott voltam, éppen pakolták be a hűtőkamrába a szépséges báránydarabokat. Sőt, újabban csirke is van, garantáltan jó minőségű, azaz a mohamedán elvárásoknak megfelelően tenyésztett és vágott állatok húsa kapható itt.

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Na igen a kisbolt!:) Nem rég egy blogon olvastam, humoros írást a Csalogány utcai Lidl vitáról.
Egyik kedvenc mondatom az írásból:
"(kisbolt, bazmeg, kisbolt, gyakoroljad, magyarul, hülye pesti, kisbolt!!!)" Én is szívesen betérek a környéken és máshol is a kisboltokba, és ha érdemes vásárolok is.:)

Hapci írta...

Van egy egész rendes kis cukrászda a Bartókon, a buszpályaudvarral szemközti oldalon. A nevükre nem emlékszem, de több süti is jó volt, amit kóstoltam - legalábbis az árukhoz képest.

[off: a Csokifaló nevű hely linkje nem jó]

Ági, aki főz írta...

Réka, az egy nagyon jó írás volt!

Hapci, megnézem majd azt is.
A linket javítottam.

Pötipite írta...

Sztem Hapci a Gondola cukira gondolt.:)Tényleg jó hely, kicsi,de finom sütikkel!

csicseriborsó írta...

Hu, de jo! Ha egyszer vegre hazakoltozom, mar tudom, mit kell megneznem. Orulok, hogy a Fadrusz meg van meg, gimis koromban ott adtak a keruletben a legjobb fagyit...