Tavaly csúfos mézeskalács-kudarcot vallottam. Kétszer is. Egyszer egy ammóniaszagú szörny landolt a kukában, másodjára meg egy bentonnal vetekedő valamit sikerült előállítanom. De Ági egy olyan lény, aki nem adja fel. Vár egy évet, aztán újra nekidurálja magát.
És végre! Sikerült. Pont jó lett: nem túl puha, de azért jól harapható. A gyerekek élvezték a szaggatását és a nyers tészta kóstolgatását. Sőt még a tojásfehérjés díszítés is egészen vállalható lett.
A receptet Anyahajó mutatta meg, az eredeti érdem pedig a LivingKitchen-é. Az adagot kapásból feleztem, így is két tepsire való lett belőle.
Pont jó mézeskalács
Hozzávalók: 15 dkg méz, fél csomag fűszerkeverék, 15 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg cukor, csipet só, 50 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna.
Elkészítése: A mézet és vajat összeolvasztottam, nem kell, hogy forró legyen. Beleszórtam a fűszerkeveréket. Hagytam egészen langyosra hűlni.
A tojást a cukorral és csipet sóval kevertem össze, hozzáadtam a liszt felét. Beleöntöttem a vajs-mézes keveréket is, jól alaposan elkevertem. Ezt után jött a liszt másik fele, a szódabikarbónával együtt. Ekkor már nem kanállal, hanem kézzel kevertem tovább.
Jó kemény, de semmiképpen sem ragacsos a massza. Pár órát, de akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben. A hideg tészta még keményebb, kicsit nehéz vele dolgozni, de gyorsan puhul.
A gyerekek imádták szaggatni a különböző formákkal, illetve a leeső részeket nyersen eszegetni. A sütőpapírra pakolt formákat nagyon gyorsan, úgy 15 perc alattkészre lehet sütni. Így nem lesz nagyon kemény a kész sütemény sem.
Díszítésként még sütés előtt nyomkodtam bele diót, mandulát, tökmagot. A kész sütiket pedig tojásfehérje-porcukor keverékkel díszítettem. Egyetlen tojásfehérje majd fél kiló cukrot is felvehet, úgyhogy ebből tetemes mennyiség lesz. A folyamatosan adagolt porcukorral készülő masszát - ami nálam egy kicsit talán túl folyós maradt - nejlonzacskóba töltöttem, a sarkát kivágtam egy picit és így rajzoltam szemet a hóembernek, macinak, illetve díszítettem a szívecskéket. Jól mutatnak még a szórócukrok is a fehér alapon.
4 megjegyzés:
csodásan néz ki
Bianka, köszönöm szépen!
Nagyon szép!!!!
Üdv,
Angéla
Szép lett :) Nekem is évekbe telt míg rátaláltam a tökéletes receptre. Már ott tartunk hogy engem hívnak a barátnőim és a szomszédok ha gond van a mézeskaláccsal :)Limara szinjére szeretnék eljutni, talán majd a következő életemben sikerül :) Sz
Megjegyzés küldése