Nigella nyári ízei


Nigella Lawsontól két könyvem van meg. A How to Eat angol nyelven, nagyon vaskos, bő lére eresztett könyv, képek nélkül. Nagyon nehezen rágom át magam rajta, ritkán is veszem elő. Az Egész évben nyári ízek viszont tele van vidító színű képekkel, és olyan hozzávalókkal, amelyekben mostanában tobzódik az ember lánya. Egyszerűen csordultig van jobbnál-jobb ötletekkel, ahogy már itt is megírtam.

Mára két receptet választottam a könyvből egy görögdinnyés salátát, amelynek ötletét itt láttam először. Azóta jó sok helyen felbukkant már. Nekem nagyon tetszett ez az izgalmas párosítás: édes dinnye és sós feta. Plusz az olajbogyó pikáns ízei. Nos, e három fő hozzávalót még kiegészíti a citromlével lágyított lilahagyma és egy óriási marék petrezselyem zöldje. Mehet még bele menta is, ha éppen van otthon, illetve az olívaolaj sem maradhat le a kombinációból. Persze egy kis frissen őrölt bors a legvégén - nos, ez se ront az összképen.

Szuper és minden ízében a nyarat idéző saláta, ahogy Nigella írja "A tel-avivi napfény íze!".

A másik, legfrissebb találat a könyvből egy cukkinis tésztamártás, leánykori nevén "Cukkinis szalagtészta szmirnai mazsolával és fenyőmaggal".

Ez az étel úgy készül, hogy egy-egy evőkanál vajon és olajon pároljuk a 3 közepes felkarikázott cukkinit, 1 gerezd fokhagyma társaságában. 50 g mazsolát 2-3 evőkanál Marsalában áztatjuk és a főzés végén adjuk a zöldséghez. Kerül még hozzá frissen reszelt parmezán, petrezselyemzöld és fenyőmag is. Majd az egész mehet a kifőzött pappardelle-re.

Nos, be kell vallanom, hogy Marsala hiányában tölgyfahordós fehérborral készítettem és tészta nélkül, hús köreteként is fantasztikusan jól működik az így elkészített cukkini.

Nigella könyvét érdemes időről időre újra elővenni és remek ötleteket meríteni belőle.

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

próba

Millie írta...

Szia!

Én is imádom Nigella könyveit, remek kaják rohanós hétköznapokra (is).

Andi írta...

Nagyon finom lett a cukkinis tészta, igaz, én dobtam bele 2 szem paradicsomot is ;)
Köszi!