A linzerkarika a drágám és a mi családunkban is hagyományos karácsonyi sütemény, de én még sohasem csináltam. Most, hogy anyóspajti lábát törte, kénytelen vagyok e tekintetben is beszállni a készülődésbe.
Linzerkarika (szívesen)
Mi kell hozzá? 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 citrom leve, 2 tojás sárgája és fehérje külön, durvára vágott dió a tetejére. Az összetapasztáshoz lekvár, ezúttal ribizliből.
Hogyan készül? A lisztet, cukrot, vajat és tojások sárgáját hidegen összedolgozzuk, citromlével és héjjal ízesítjük, esetleg egy pici rumot is adhatunk hozzá, majd legalább fél órára a hűtőbe tesszük. A hideg tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A karikák felét megkenjük tojásfehérjével és dióval megszórjuk.
180 fokos sütőben sütjük ki. Gyorsan, alig 10 perc alatt megsül a tészta, nekem az első adag sikeresen el is szenesedett, úgyhogy tényleg figyelni kell.
A kihűlt tésztakarikákat lekvárral egymáshoz ragasztjuk. Állás közben egy picit visszapuhul és még finomabb lesz.
Anyu változata
Anyu a hagyományos linzerkarikát annyiban tartotta meg, hogy az alsó réteg valóban vajas tészta lett. Ezt megkente lekvárral, arra került egy réteg vékonyra nyújtott marcipán, némi étcsokoládéval bevonva. Végül mindegyiket egy-egy szép szem dióval díszítette. Tömény élvezet ez is.
1 megjegyzés:
anyukám pont olyanokat szokott készíteni, mint a tied :D
nálunk annyiban más, hogy a vajas tészta diós - mint a hókifli recepje -.
Megjegyzés küldése