Florentina


Egyszerűen képtelen vagyok bármilyen receptet végigvinni pontosan úgy, ahogyan az írva vagyon. De ez általában nem keserít el, sőt, az eredmény általában pozitív előjellel kerül az elszámolásba.


A florentin nekem egy kedves barátnőm, Judit esküvőjéhez kötődik, ahová szintén igencsak kedves testvérpár barátőim, Ildi és Tünde sütötték ajándékba. De most az esküvői szezon elmúltával mégis előkotortam a cetlit, aztán előállítottam a marcipános florentint, amit egyúttal el is kereszteltem Florentinára. Az eredeti változatban a tetején dió helyett mandulaforgács szerepel, de ez éppen nem akadt a spájzban, de legközelebb ragaszkodni fogok hozzá, ígérem.



Florentina


Mi kell a tésztához? 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 dkg marcipán, 1 tojás. És a tetejére? 1 dl tejszín, 2 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dkg marcipán, 10 dkg dió.


Hogyan készül? A tésztához a hideg hozzávalókat gyorsan összegyúrtam, a marcipánt is belereszeltem, majd fél órát pihentettem a hűtőben.


A mázhoz összeforraltam a tejszínt, a vajat, a cukrot meg a mézet. A tűzről levéve hozzáreszeltem és kevergetéssel beleolvasztottam a marcipánt. Végül a darabolt diót is beleszórtam.


A tésztát sütőpapíron kinyújtottam, rákanalaztam és elegyengettem rajta a diós keveréket. Végül az egészet 30 percig sütöttem a 180 fokra előmelegített sütőben.

Nincsenek megjegyzések: