Boldog új évi fogadalom

Érlelődik már bennem egy ideje az elhatározás. Hogy locavore leszek - helyben evő. (Jó, jó, a magyarításon még munkálkodom egy kicsit.)

Mert van ugye, a bio. Drága is, meg nehézkes is hozzájutni, meg ki tudja tényleg bio-e amit felcímkéznek.

Meg van ugye, a slowfood. Szép eszme, de azért mostanában inkább a gyorsan elkészülő kaják híve lennék.

Meg válogathatnék mindenféle fogyókúrák közül is, de ezek aztán főleg nem az én asztalomra valók.

Novemberben New Oxford Dictionary a locavore-t nevezte meg az év szavaként. Olvasom a Women Who Eat könyvecskét, különböző foodie-k értekeznek a kajához való viszonyukról. Persze, hogy a farmers' market látogatásának örömeinél nyílik ki. A Francia nők meg azért nem híznak, mert igazodnak az évszakok körforgásához és a helyi piacok választékához. Egyre inkább úgy érzem, ez az én utam. Az élet megfontolt, lassú és régimódi élvezete. Szeretném újra átélni a természet rendjét, amennyire ez egy budapesti kis lakásban lehetséges.

Eljött tehát a szent pillanat, hogy a gasztroblog-szféra nagy nyilvánossága előtt megfogadjam, 2008-ban mindent megteszek azért, hogy helyi termelésű élelmiszerek kerüljenek csak be a konyhámba! Igazodom az évszakok kínálatához, kerülöm a világ túlfeléről utaztatott hozzávalókat - kivéve a fűszereket és rendszeresen járok a piacra - a hiperek és szuperek helyett.

És te milyen gasztro-fogadalmat tennél 2008-ra? Milyen új hozzávalót, ételkészítési eljárást próbálnál ki? Miről mondanál le?

Nincsenek megjegyzések: