VKF! 4: Szerb reggeli


Húgocskám tegnap este érkezett Szabadkáról. Mielőtt elindult, megkértem ugorjon be a piacra, így aztán nem okozott gondot a mai reggeli.
A tejpiacról hozott öntött túrót (podliveni sir), ami halványan talán a mozarellára emlékeztet, csak sokkal ízletesebb. Egy dobozban kajmak lapult, ami a tej föle öszegyűjtve, sóval tartósítva. A szerb reggelikből nem hiányozhat a szinte rághatatlanul keményre szárított sonka sem, amely prsuta néven fut, vagy a suvi vrat, ami ugyanaz csak karajból.
És persze érkezett még néhány jó öreg proja, vagyis kukoricalepény. Ez utóbbi a pékek legújabb kedvence, muffin alakúra formázva a praktikusság jegyében. Ha pedig a pékeket emlegetem, mindenképpen meg kell említenem az albán, tehát koszovói származású pékek által készített fantasztikus kenyereket, amelyek habkönnyűek, mégis tartalmasak.
Hogy a recept se maradjon el:

Proja
Mi kell hozzá? 25 dkg kukoricaliszt, 25 dkg friss sajt, 3 tojás, 1 dl tejszín, 2 dl tej, 1 dl olaj, 1 zacskó sütőpor, só.
Hogyan készül? A friss sajtot, amely lehet például feta, felkockázzuk. Ha sós sajtot használunk, akkor a sózást a továbbiakban hanyagoljuk. A kukoricalisztbe belekeverjük a sütőport.
Egy keverőtálban felverjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a tejet, tejszínt és az olajat. Amikor jól elkeveredtek a hozzávalók, beleöntjük a lisztet, alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a sajtkockákat is.
Kiolajozott muffinformákban vagy tepsiben krülbelül fél órán keresztül sütjük, amíg a teteje aranysárga képet kap, belül pedig lágyan olvadozik a sajt.

Nincsenek megjegyzések: