Kedvenc szörpünk és még díjat is nyert

A Mayer szörpök története még csak 2015-ben kezdődött, de a családban első kortyra nagy kedvenc lett. Sajnos elég kevés helyen, főleg éttermekben, cukrászdákban kóstolható. Ha viszont valahol meglátjátok, feltétlenül igyatok meg egy pohárral. 




Ráadásul a II. Nemzeti Szörp és Lekvárversenyen a Bodzaszörp a legjobb gyógynövényes szörp lett, míg az eper aranyérmes, és meggy (a legnagyobb családi kedvenc) ezüstös lett. 

Itt tudod biztosan megkóstolni, ha arra jársz: 
Cafe Five Kávézó
Központ Bisztró
Borkonyha
Olimpia étterem
Könyvtári Kávézó

Illetve a Barista szaküzlet webshopjából is rendelhető. 

VillásReggelizz Stílusosan!

Egyszer egy évben: egész nap REGGELI 2018. május 13-án!

Ropogós friss péksütemények, kecskesajtkrém, őrségi tökmagkrém, akácvirágos-mézes palacsinta citromos zsendicével, medvehagymás omlett batyu, erdélyi padlizsánkrém, vadmájas, Kisasszondi sajtválogatás, füstölt tokhal, rugelach, fürjtojás, füstölt csülökkrém, ibolya szörp, bodzás joghurt eperrel, zakuszka, friss tavaszi gyümölcsök és habzó bor… a Stílusos Vidéki Szállodáknak ezek jutnak az eszébe, ha egy igazán fényűző reggelire gondolnak. Az Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a Szeged melletti Platános Kúria 30 hektáros kertjében 2018. május 13-án nem csak ezekből a finomságokból, de az igazi, vidéki, ragyogó életérzésből is hoznak kóstolót.
A Stílusos Vidéki Szállodáknak már széles rajongótábora van, ám ez az első alkalom, hogy kilépnek falaik közül és egyik tagtársuk kertjében randevút adnak a vidéki gasztronómia iránt érdeklődőknek - természetesen stílusosan. Féltett és titkos házi receptek alapján készülnek az emblematikus reggeli ételek. A cél, hogy bemutassák, milyen csodásan indul a nap a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeiként. Felgyorsult világunkban a reggeli méltatlanul mellőzött műfaj. Nem titkolt szándékuk, hogy a rendezvénnyel újra életre keltsék a lelassulós, közös családi napindítást. A gasztronómia és az utazás szerelmesei ezen a napon nemcsak a vidék ízeibe kóstolhatnak bele, a természet és a lovak rajongóira, sőt, a kisgyermekes szülőkre is gondoltak a szervezők. A Platános Kúria házigazdái, Helga és Péter egész napos programokkal várják a vendégeket. A szervezők kényelmes heverőkkel, plédekkel, chill-out hangulattal és medenceparti pezsgő- valamint fröccs-bárral is készülnek.
Kik is a szervező Stílusos Vidéki Szállodák?
Babérliget Kúria- Polány
Káli Art Inn- Köveskál
Kosbor Panzió- Magyarszombatfa
Nomád Hotel & Glamping- Noszvaj
Páskom Cottages- Lajoskomárom
Platános Kúria- Balástya- ők az első Reggeli fesztivál helyszíne
Rosinante Fogadó- Szigetmonostor


Mettől meddig tart a VillásReggeli?
Miért is ne lehetne az időt erre a napra megállítani? Az első Stílusos VillásReggeli 10:00-kor kezdődik és formabontó módon 17:00-ig tart - így igazi örömünneppé válik ez a májusi vasárnap.
Kell-e fizetni a belépésért illetve az ételekért és italokért?
A belépés a rendezvényre ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztráció a www.stilusosvidekiszallodak.hu honlapon 2018. 04. 06. és május 10. között lehetséges. A hely befogadóképessége limitált, ezért a szervezők fenntartják a jogot, hogy a regisztrációt határidő előtt lezárják. A reggeli finomságokból kóstoló adagokat lehet majd vásárolni a standokon 300 Ft és 1500 Ft közötti áron.  

Bonduelle inspirációk

Meg kell mondjam, hogy kifejezetten megörültem ezeknek az új Bonduelle konzerveknek! A tartalom valójában semmi extra: a legtöbbet használt 3 hüvelyes lett a főszereplő. Kukoricát, csicseriborsót és babot is rengeteget teszek különböző ételekbe. És elég gyakran előfordul, hogy a nagy konzervek egyszerűen túl soknak bizonyulnak. Ezek most viszont igazi 1 adagos méretűek, egyszemélyes salátákhoz találták ki őket. 



Ezúttal már a nyarat próbáltam egy picit megidézni ezzel a színpompás salátámmal, amiben a főszereplő a kukorica volt, és mellé került avokádó, paradicsom, paprika, uborka és olajbogyó. Olívaolajjal, citromlével locsoltam meg. Egy kis só, bors és szárított zöldfűszer keverék is került rá. 

Ha nem lett volna mellé sülthús, akkor még egy kis fetát is szórtam volna rá, és teljes értékű vacsora lett volna így. 


Buddha Bowl téli zöldségekkel

Ez a legújabb és menőbb trend jelenleg: a szépen dekorált smoothie-k után itt vannak a Buddha Bowlok is. Ezek pedig nem mást takarnak, mint dekoratívan elrendezgetett salátákat. Végül is jól néz ki meg egészséges is, tehát akár rá is fekhetünk erre a hullámra...



Ezúttal még télvégi zöldségekből készült és némi citromos-kapros tejföllel lett ízesítve, illetve csicseriborsóval dúsítva. 

Megjegyzés: A Bonduelle új csicseriborsó konzervje pont egyszemélyes adagnyi - minden macera letudva és megúszva :)

Szóval: Sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütöttem félbe vágott kelbimbót, felkockázott édesburgonyát, 2 gerezd apróra kockázott fokhagymával és némi olívaolajjal megszórva, meglocsolva. 
A mélyhűtőben még lapult nyárról sült paprika, amit felcsíkoztam.

A zöldségeket végül citromlé, reszelt citromhéj, kapor és tejföl keverékével is meglocsoltam, miután langyosra hűltek. Természetesen fogyasztás előtt jól összeforgattam az egészet, de így tálalva igazán fotogén.  

Tavaszi újdonságok a Damniczki Cukrászdában

Nem kérdés, hogy Damniczki fagyikat egyszerűen imádjuk! Újra és újra és újra vissza kell térni, mert mindig akadnak fantasztikus újdonságok, amiket muszáj megkóstolni. 

A legújabb, tavaszi kreációk most mousse formájában kényeztetik az érzékeket. 3 izgalmas új ízvariációban ízlelhetők és első falatnál elvarázsolnak. 


A fekete teával kombinált málna például már fagyiban is nagyon ízlett, de így habként még intenzívebb az íze és nagyon kellemes élmény. Amikor pedig felbukkan a közepén a sűrűbb, zselés rész, nagyon izgalmas kontrasztot alkot a körülötte lévő könnyebb habbal. 


A második íz (kép nélkül) a vörösboros cseresznye, ami egyáltalán nem alkoholos, viszont nagyon kerek, kellemes ízvilág. 

A harmadik íz, nekem nagy kedvencem, bár itt sem tolakodó a feketeribizli, amit rozmaringgal és szecsuáni borssal társítottak. Nem kell megijedni a fűszerektől, egyáltalán nem tolakodók, inkább csak a háttérben lágyan érezhetők. 


Pár szót a kávéról is kell mondanom. Az Awaken pörkölőből származik. Alapjáraton nem vagyok túlzottan oda ezekért az újhullámos, világos pörkölésű történetekért, de ez a flat white annyira kerek egész volt, annyira tökéletes kávé-élményt adott, hogy nem hagyhatom ki az áradozásaimból. 

Szóval a Damniczkiba már nem csak a fagyi meg a desszertek, hanem a tökéletes kávé miatt is érdemes ellátogatni. 

Napi mosoly

Ilyen az, amikor a böjt nem teher, hanem jóleső finomság:

Répa, cukkíni kevés olajon átpirítva, majd vízzel puhára párolva
+ csicseriborsó
+ piros pesto (aszalt paradicsomos, zöldfűszeres)
+ vadrizses barnarizs. 



Vasárnapi ebéd januárban

A Sparban gyakorlatilag elém ugrott a vákumcsomagolt vaddisznó, így aztán nem volt kérdéses, hogy beépítem ebbe az ízig-vérig télies menübe. 


- Vaddisznó ragu vörösborral, paradicsompürével, borsikafűvel, gombával és répával
- Sült csicsóka és sült kelbimbó a sütőből
- Krumplipüré sok vajjal és tejföllel





Előtte volt fahéjas sütőtök-krémleves is viszont süti nem lett. Így tettünk egy kis sétát a Várban, ahol a tökéletes Ruszwurm krémes és forró csoki melengetett át a jeges szél után. 

Napi mosoly

Miután egy hete lázas vagy végigköhögi valaki az éjszakát a családban, úgy éreztem, szükségem van egy ilyen levesre a Planet Sushi Allee-ból...





Napi mosoly

Ma az erő velünk volt :) 


Az egész családnak tetszett az új Star Wars film, már-már karácsonyi hagyomány, hogy ilyenkor moziba járunk. 

Karácsony sütés nélkül :)



Az úgy volt, hogy az idén nem sütök... Aztán persze mézeskalácsot kétszer is 2 hét alatt. De azt muszáj.
Aztán eszembe jutott a rugelach, amit már több éve szoktam készíteni, mert olyan hihetetlenül isteni. Idén Nutella került bele. Nem tett rosszat neki. :)
Aztán egy gesztenyés keksz is tervbe került, de a gesztenye romlott volt (brühühü) így aztán kis rögtönzéssel narancsos-vajas keksz lett belőle.
El is kopott egy kiló liszt. Meg fél kiló vaj. Ilyen az, amikor nem sütök.
Amúgy meg boldog karácsonyt mindenkinek!

Napi mosoly



Rituális gingerbread latte: leülök egyedül és sóhajtok egy nagyot. 

Karácsonyi szezon a zenzero.hu webshopban
Ajándékok
Kaja
Fa holnap érkezik

Már csak halat kell vennem.

Whiskey-ben pácolt marhából süt burgert a Zing

A Viszkis című mozifilm ihlette az ország első whiskey-s burgerét, amelyet a filmmel egy időben mutat be a Zing. A fogás különlegessége, hogy a húst whiskey-ben pácolják, a készre sütött húspogácsákat pedig egy házi készítésű whiskey-s szósszal glasszírozzák, amitől az öntet szinte rákaramellizálódik a húsra. A burgert először Szalay Bence, a Viszkis főszereplője készítette el és kóstolta meg a film bemutatója előtti napon, a Zing étteremnyitása alkalmából.

Kenderesi sajtburesze után újabb aktualitást lovagol meg a Zing Burger, a Viszkis film apropóján ugyanis egy 16-os karikás, whiskey-s hamburgert készítenek. A Viszkis névre keresztelt burgert olyan alapanyagokkal készítik, amik Ambrus kedvenc italával harmonizálnak. A húst, még mielőtt ledarálnák a hamburgerbe, hat órán keresztül whiskey-ben pácolják. Az elkészült húspogácsákat pedig egy saját készítésű, szintén whiskey-s szósszal glasszírozzák, vagyis szinte rákaramellizálják, hogy a hús egy szép fényes külső réteget kapjon. A füstös ízvilágra pedig egy különleges füstölt cheddar sajttal is rásegítenek.

A burgert, bár nincsenek alkoholos hatásai, a Zing tulajdonosai sem gyerekeknek, sem vezetés előtt nem ajánlják. „A húst Jack Daniels whiskey-ben pácoljuk, amitől megváltozik a húspogácsa textúrája, puhább, lágyabb lesz tőle. Sütéskor egy ananász és teriyaki alapú, saját készítésű whiskey-s glaze-zel fényezzük. Amellett, hogy imádjuk az aktuális sztorikat, gasztro szempontból is elképesztően izgalmas kombináció. Az ötlet ismét Varga Sáritól, és a Socially-től érkezett, akik anno a Kenderesi-sajtbureszt is tető alá hozták” -  mondta el Susánszky Ádám, a Zing egyik tulajdonosa.

A viszkis történetét november 23-án mutatják be a mozikban, így a Viszkis Burger is november 23-tól kapható. A Zing újdonságát stílusosan a Viszkis főszereplője, Szalay Bence állította össze és kóstolta meg először, aki egyben a Zing új éttermét is megnyitotta az Allee Bevásárlóközpontban. Az új whiskey-s burger limitáltan körülbelül január közepéig kapható majd a Zingben. A burger mellé desszertként az étteremlánc egy különleges, nitrogénnel hűtött whiskey-s fagyit is készített.

A burgerpremier kapcsán a magyar étteremlánc már a hetedik vendéglátóhelyét nyitotta meg, a mostani viszont franchise referencia-étteremként is szolgál az elkövetkezőkben. A Zing vidékre és külföldre is terjeszkedne, az első franchise éttermük a tervek szerint 2018-ban nyílik meg.

Új Bonduelle levesalapok kóstolása Fördős Zével

Kifejezetten lelkes lettem, amikor megláttam a fagyasztó pultban a Bonduelle két új termékét. A karfiolos és a sütőtökös változatot kifejezetten arra teremtették, hogy negyed óra alatt készüljön otthon valami izgalmas krémleves. A zöldségek már össze is vannak kockázva, csak ízesíteni, főzni és pürésíteni kell. 



Mindkettő 400 grammos kiszerelésben kapható, a sütőtökös–krémleves zöldségkeverék összetevői: 50% sütőtök; 40% sárgarépa; 10% vöröshagyma. A karfiolos –krémleves zöldségkeverék összetevői: 70% karfiol; 15% sárgarépa; 6% fehérrépa; 5% zeller és 4% póréhagyma.



A bemutatón Fördős Zé a hétköznapi egyszerűségen némileg túlmutató változatokat készített. Minden esetre mind a két alkotás: a Karfiol-krémleves sült fokhagymával, ropogós malac pörccel és garnélával, illetve chilis sütőtök-krémleves tépett csirkével és tökéletes fürjtojással is lenyűgözően finom volt. 

Magam részéről inkább a termékek egyszerűségét használom majd ki. Már ki is találtam, hogy a sütőtököset egyszerűen egy kis curryporral és kókusztejjel fogom ízesíteni. A karfioloshoz pedig cheddar sajtot és fokhagymás pirítóst tervezek párosítani. 

Találkoztál már ezekkel a termékekkel? Esetleg főztél is már velük?



Ha megalkotod a saját tökéletes levesed, mindenképpen nevezz a Nagy Levesválasztó versenybe, lehet, hogy tiéd lesz az értékes nyeremények egyike! Részletek itt: https://levesvalaszto.bonduelle.hu/

Tomán Szabina első szakácskönyve

Fogyni és fogyókúrázni sokféleképpen lehet, de kevés az olyan módszer, ami bizonyítottan működik, ugyanakkor finom és változatos ételek elfogyasztását teszi lehetővé. A Toman diétát és Tomán Szabina receptjeit mindenkinek érdemes megismernie, aki nem vágyik az önsanyargatásra, de ragaszkodik a jó ízekhez.



Az elmúlt három évben közel ötezren fogytak le Tomán Szabina módszerének segítségével, amelynek alapját az átgondolt és körültekintően felépített fehérjediéta jelenti. A most megjelent szakácskönyv nem csupán a módszer titkát osztja meg az olvasóival, hanem olyan recepteket tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy a diétázók jókedvűen, változatos és jóízű ételek fogyasztása mellett érjék el a kívánt súlyukat. Tomán Szabina első szakácskönyvét ugyanakkor bárki forgathatja, aki szeretne könnyedebben étkezni.

Az Egészségesen, Tománosan egyik érdeme, hogy a hagyományos magyaros fogásokat a mai nemzetközi diétás trendek fényében újraértelmezi. Így a töltött káposzta hajdinával készül, a pulykamell cordon bleu pedig vörös rizses reteksaláta-köretet kap. 
A férfiaknak sem kell aggódniuk: megtalálják többek között a hortobágyi húsos palacsinta és a csokoládébrownie egészségesebb változatainak receptjeit. 

Mivel a Tomán-módszer a napi ötszöri étkezést preferálja, a szakácskönyvben reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora fogások kaptak helyet, összesen 64 recept 165 oldalon. Ezek összeállításában Kocsis Bálint mesterszakács séf, a gasztronómia nagykövete volt Tomán Szabina segítségére.

Hadarik Rita gluténmentes zabkásái


Zacskós, előre ízesített, fogyasztásra kész és garantáltan gluténmentes! Nos, ezek Hadarik Rita által fejlesztett zabkásák legfőbb előnyei. 
Már tényleg csak egy kis forró vizet kell hozzá adni és pár perc után fogyasztható is. 
Nekem személy szerint az almás-fahéjas lett a kedvencem. 

Ha unod a lecsót


Készülhet akár valami tápláló, izgalmas újdonság is, de a lecsó alapjaira építkezve:

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 cukkíni, 3-4 paradicsom, 2 tv paprika, 1 konzerv csicseriborsó, 10 dkg kolbász, 1 kanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket felkockáztam.
Először az olajon elkezdem pirítani a felkarikázott kolbászt és hagymát. Kb. 3 perc után hozzáadom a paprikát is. Megszórom a fűszerekkel. Fedő alatt pár percig párolom, majd hozzá adom a cukkínit és paradicsomot. A paradicsom levet ereszt, de ha nem eleget, akkor öntök alá egy kis vizet is. Addig rotyogtatom, amíg a zöldségek jól megpuhulnak.
Végül belekeverem a csicseriborsó konzervet és ezzel már csak felforrósítom.

Tápláló nyári vacsora lesz belőle bő negyed óra alatt

3 színpompás nyári zöldségköret


Ha nem csak salátát ropogtatnál egész nyáron, szívből javaslom a hüvelyes zöldségeket, amelyekben rengeteg fehérje és rost található. Egy jó hosszúra nyúlt strandolás-pancsolás után nagyon jól tud esni valami finom, zöldséges étel. 

Ezt akár magában, akár grillhúsok köreteként szívből ajánlom: A felkockázott répát reszelt gyömbérrel kevés olajon, pici vízzel puhára párolom. Hozzá keverek 1 konzerv csicseriborsót és rengeteg zöldfűszert - például petrezselymet vagy koriandert. Langyosan a legfinomabb. 


Imádom a nyári céklát, amikor még kisebbek, frissebbek, mint télen. Megpárolva, majd kihűtve tejföllel az egyik legjobb saláta, amit el tudok képzelni. 


Ez az a köret, ami meglepően gyorsan el szokott fogyni, bár elsőre senki sem lelkesedik érte. A zöld hüvelyű zöldbabot vízben puhára párolom, leszűröm. Közben serpenyőben vajon megfuttatok fokhagyma szeleteket és ezzel keverem össze a zöldbabot. 

A három ötlet közül melyiket kóstolnád meg szívesen?

Gyorsteszt: Wokbar

Egy kellemesen kánikulai napon kalauzolt el barátnőm a Lövőház utcába. A tényleg falatnyi Wok Bár gyakorlatilag csak jó időben tűnik működőképesnek, egyébként maximum elvitelre lehet szerintem itt ételt kérni. Mi ezúttal szerencsére le tudtunk ülni.



Igyekeztünk minél többféle ételt kipróbálni, így ettünk levest, curryt és tésztasalátát is.

A levesek közül végül a nem csípősre tettem le a voksom, így is elég melegem volt már. A kókusztejes, zöldséges Tom Kha nagyon kellemes, inkább savanykás. Először iszonyú forró volt, de miután kicsit kihűlt, már nagyon jó esett. (990 Ft)



A legnagyobb kedvencem a hideg üvegtészta saláta volt, ami Yum Woon Sen névre hallgat. Alapból répával, uborkával, újhagymával és korianderrel készül. A szezámolaj és a halszósz adja a friss ízét. Tökéletes étel nyárra. 990 forintért már önmagában is elég laktató, de én kértem hozzá egy kis plusz csirkehúst 450 forintért, így egy komplett fogás lett belőle.

A sárga zöldséges curry is finom, olyan indiaisan dús ízű volt a rengeteg fűszertől, de szerencsére nem túl csípős. A zöldségek alatt elég nagy adag rizs lapult, így garantált, hogy ezzel is alaposan jól lehet lakni (1480 Ft).

Mindent összevetve, bár nem kaptuk meg gyorsan az ételeinket, alapvetően egy leülök-bekapom típusú helyről van szó, kellemesen elkészített ázsiai különlegességekkel, hétköznapi ízutazáshoz.