David Tanis varázslatos ízei



David Tanis: A Platter of Figs. Hogy ezt a könyvet miért cipeltem haza Amerikából? Magam sem tudom. A borítója fogott meg, két gyönyörűséges füge - a világ legcsodásabb gyümölcsei. A képek az egész könyvben csodásak, mindegyik egy-egy kis szépség, kedvet csinál az evéshez és ahhoz is, hogy az ember elmerüljön az elmesélni szándékozott történetekbe, egy nosztalgikus, utazások és gyerekkor emlékeit bemutató világba. (Az amazonos linken bele is lehet kukkantani a könyvbe.)

Egyébként Tanis egy mesterszakács, de tévéshow híjján errefelé nem túl ismert.

A szakácskönyvben menük szerint rendezte el az ételeket, minden menü egy-egy témakört dolgoz fel és még évszakok szerint is le lett osztva kinek-kinek a szerepe. Tavaszra például nyulat ajánl, nyáron csupa sárga vagy éppen csupa paradicsomos étel kerülhet a tányérra, ősszel Marokkóba meg Toszkánába kalandozik, télre jut a párizsi, az új mexikói meg az észak-afrikai konyha.

Ebből is látszik, hogy a receptek a világ minden tájáról összeszedett ihletből, de főleg a Mediterrán fűszereiből, kombinációiból táplálkoznak. Kipróbálásra én is egy elég jellegzetesen nyári és egyben mediterrán ételt, a provanszi pirítósokat választottam. A lényeg, hogy a szikkadt, megpirított kenyeret mindenféle finom masszákba tunkoljunk. Tanis sonkát is kínál hozzá, sárgadinnye és füge társaságában.

A recepteket sajnos nem sikerült tökéletesen reprodukálni. Ezúttal minden hozzávaló rendelkezésemre állt, viszont a robotgépem (egy év alatt a harmadik) romlott el. Ez is javíthatatlan. Így aztán a krémes állag reprodukálása helyett mindent nagyon apróra vágtam és mozsárban nyomorgattam meg egy kicsit. Azt hiszem valójában ez az autentikus eljárás, nem pedig a késes aprítóba szórni a hozzávalókat. Így viszont nem lett krémesen kenhető, hanem inkább amolyan salátaszerűen ehető az eredmény. Az ízek kombinációja viszont zseniális! Hiába, a franciák csak tudnak valamit.

Fűszeres diókrém

Mi került bele? 1 kis paradicsom, 1,5 csésze dió, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 csésze olívaolaj, cayenne bors vagy csípős pirospaprika.

Hogyan készül? A paradicsomot meghámozzuk és feldaraboljuk. A hozzávalókat a robotgéppel pürésítjük, ha szükséges sóval, borssal tovább ízesítjük.

Tapenade, vagyis olívabogyókrém

Mi került bele? 1 csésze magozott olajbogyó, 2 szardella filé, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csésze olívaolaj.

Hogyan készül? A hozzávalókat robotgéppel pürésítjük. Ha szükséges sózhatjuk is, de a szardella általban elég sós íz az a masszának.

A krémeket megpirított baguette szeletekkel kínáljuk.

1 megjegyzés:

Ami írta...

Tetszik ez az olíva krém :)