Anyu egyik legjobbja, a püspökkenyér


Anyu nagyon tudott sütni, amolyan hagyományosakat. Krémest, képviselő fánkot, marcipános linzert. Na, meg a püspök kenyerét. Azt nagyon szerettem, a benne rejlő rengeteg finomság miatt.


Püspökkenyér


Hozzávalók: 7 tojás fehérje, 12 dkg porcukor, 13 dkg + 1 evőkanál liszt, 15 dkg aprópra vagdalt finomság (ezúttal keserű csoki, kandírozott narancshéj meg dió).


Elkészítése: A tojás fehérjét olyan kemény habbá verjük, hogy az edényt megfordítva is a helyén maradjon a hab. Kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és közben tovább verjük a habot. Végül a lisztet isóvatosan beleforgatjuk.
A finomságokat, azaz a diót, csokoládét és narancshéjat apróra, olyan 3-5 milliméteres darabkákra vágjuk. Egy evőkanál lisztet szórunk rá és jó alaposan átforgatjuk, hogy a liszt befedje a darabkákat, de ne tapadjon meg rajtuk túl sok. Végül ezt is a habba forgatjuk.
Az így kapott tésztát legjobb őzgerinc formában kisütni, de ha torta alapként szeretnénk felhasználni, akkor kerek tortaformában is a sütőbe tolhatjuk. Ez a finomság önmagában is finom, hiszen minden egyes harapás új és új kombinációban csiklandozza a nyelvünket.

170 fokon sütöttem, nagyjából fél órát.

2 megjegyzés:

duende írta...

Anyu is sokszor készít, jól el lehet használni vele a maradék tojásfehérjéket. És bármilyen finomságot bele lehet rejteni. Gyümökandírozott narancshéjat, magvakat...

Szeretem a klasszikus recepteket.

Flat Cat írta...

Még hogy nekem van sok energiám! :))))
Egyébként meg ezt a fajta hagyományos püspökkenyér receptet keresem fél éve, szóval köszi! :D