Olvastam a neten egy csomó joghurtos kenyér receptet, de nekem valahogy úgy tűnt, hogy tejföllel talán még finomabb lenne. A gondolatot tett követte, szokásos kísérletező üzemmódban.
Az én kenyereim nem amolyan csupa-lyuk, szellős csudák, hanem olyan tömör-gyönyör kategóriások. Másfél nap után is csodálatosan puha állaggal.
Tejfölös, rozsos kenyér
Mi került a cipóba? 1,5 dl tejföl, 1,5 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, 25 g friss élesztő, 1 csapott kiskanál só, 15 deka rozsliszt, 15 deka fehér búzaliszt búzacsírával.
Tejfölös, rozsos kenyér
Mi került a cipóba? 1,5 dl tejföl, 1,5 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, 25 g friss élesztő, 1 csapott kiskanál só, 15 deka rozsliszt, 15 deka fehér búzaliszt búzacsírával.
Hogyan készült? A cukros vízben felfuttattam az élesztőt, majd összedolgoztam az összes hozzávalóval. Jól megdologoztam kézzel, elég kemény tészta volt. Másfél órát kelt, úgy a duplájár nőtt. Ekkor betoltam a 250 fokos sütőbe, 15 perc után levettem a hőt 200 fokra és még 20 percig sütöttem.
További megjegyzés: A legtöbb kelt tésztát, így a kenyeret is kétszer szokták megkeleszteni és átgyúrni, de én annyira lusta és sietős vagyok, hogy néha ezt kihagyom. Azért így is működik a dolog szerencsére.
6 megjegyzés:
szép darab, a kék konyharuha pedig kifejezetten jó:)
Tényleg nagyon szép, Ági!
Mennyi élesztőt használtál? Nagyon szép a kenyered, biztos finom is.
Na, az élesztőt meg kifelejtettem. Késő volt... pótoltam.
Nagyon szép! :)
Örülök, hogy tetszik nektek.
A kék konyharuha új beszerzés, igazából szalvéta, azt hiszem.
Megjegyzés küldése