Vízkereszt, farsang, fánk

Tegnap volt vízkereszt napja. A három napkeleti bölcs (király) napja, illetve Jézus keresztelésének napja. Ilyenkor a templomban megszentelik a vizet, ebből lesz a szenteltvíz. Az újabb keletű szokások közül ez a karácsonyfa leszedésének napja, illetve a farsangi időszak kezdete. A Nagyi ilyenkor fánkot sütött, amibe babszemet rejtett. Aki azt szerencsésen megtalálta, valami aprócska jutalmat kapott.

Én pedig ezt a 2009-es évet találtam éppen megfelelőnek arra, hogy életemben először megpróbálkozzak a fánk sütésével. Az internet tele van receptekkel, de végül egy 52-es szakácskönyv változata mellett tettem le a voksom. Illetve ezen is változtattam, a tejet rizstejre, a vajat pedig sertészsírra.

A végeredményt magam részéről "egész jónak" minősítettem, tejjel biztos még százszor finomabb. Most szilvalekvárt használtam, de azt persze mindenki tudja, hogy a baracklekvár az igazi.

Farsangi avagy szalagos fánk

Mi került a kb. 25 fánkhoz elegendő adagba? fél kiló liszt, 4 tojás sárgája, 3+1 deci tej, 2 evőkanál sütőrum, 5 deka cukor + 1 kanál, 2 deka (fél csomag) élesztő, csipet só.

Hogyan készült? Egy deci tejet langyosra melegítettem. (Illetve először kisuvickoltam a mikrót, mert a magas tejespohár felborult az új mikrónk grillrácsába akadva...) A tejbe morzsoltam az élesztőt és 1 kanál cukrot, felfuttattam. A lisztbe öntöttem minden szobahőmérsékletű hozzávalót. Robotgéppel dolgoztattam össze a tésztát. Fél órán keresztül kelesztettem, majd kinyújtottam.

Vékonyra, amolyan centisre kell nyújtani, mert különben nem tud átsülni. Egy vizespohárral kiszaggattam, a körök közepébe pedig mélyedést nyomtam. Újabb fél órán keresztül kelesztettem.

A fánkokat bő, de nem a legforróbb olajban sütöttem. Pillanatok alatt megvan, bár az is igaz, hogy úszik a szagtól az egész lakás. Ha igazán profik akarunk lenni, illetve ha az oldalára szalagot szeretnénk, akkor az egyik oldalt lefedve kell sütni. Nos, én ezzel nem vacakoltam, de így is ehető lett a fánkom.

Ui: Az egyes számúnak is muszáj volt részt vennie a nyújtásban, szaggatásban. Van utánpótlás.

2 megjegyzés:

Nyárikonyha írta...

Jaj Jaj!Lassan jön a fánkszezon, csak én most szénhidrát diétán vagyok:-(. Még sosem sütöttem zsírban. Nem lett nehéz?

Ági, aki főz írta...

Nyárikonyha, sajnálom ezt a diétát! Én se zsírban, hanem olajban sütöttem, csak az eredeti recept zsíros.