Hétvégi portya

A keresztelő alkalmából a család és kapcsolódó részeinek férfitagjai igazán kitettek magukért, ami a főzést illeti. Apu kakaspaprikást készített tejfölös galuskával, amiből bármennyit meg tudnék enni. Jövendő sógorom illatos, omlós sült kecskecombbal örvendeztetett meg bennünket, a Bálint meg túrós palacsintát sütött. Szóval ettünk ám rendesen.
Most mégis inkább a Magda néni receptjét vázolnám, hiszen ez a túrós finomság erre felé nem túl ismert.
Gibanica
Mi kell hozzá? 20 réteslap, 25 dkg érett túró, 25 dkg sima túró, 2 dl zsíros tejföl, 3 + 5 tojás, só, olaj, ásványvíz.
Hogyan készül? Egy nagyobb, magas falú tepsit kiolajozunk, 2 réteg tésztával kibéleljük, 2 lapot pedig félreteszünk, mert ezzel fogjuk lefedni a tetejét.
A töltelékhez összekeverjük a villával összetört kétféle túrót, a tejfölt és a 3 tojást. Némi ásványvízzel lazítjuk a tölteléket, és ízlés szerint megsózzuk. A tésztalapokat összegyűrjük és megforgatjuk a töltelékben. A tölteléktől maszatos tésztacsomókat a tepsibe tesszük és ha marad még egy kis túrós keverék, azt a lapok közé dugdossuk.
Végül az egész tésztás-túrós gubancot befedjük az utolsó lappal, kevés olajjal megcsöpögtetjük. Az így összeállított tésztát éles késsel nagyobb kockákra vágjuk. 5 tojást felverünk és ráöntjük, hogy a tojás a kockák közötti hézagokba belefolyjon. Jó fél órán keresztül sütjük 200 fokos sütőben. Lehetőleg forrón tálaljuk, de később hidegen is fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések: