A konyak, amely megszökött az öblös pohárból

Kortyolgatott Ön már hűtött Rémy Martin XO Excellence konyakot a libamáj terrine mellé? Christel Trainaud, a Rémy Martin márka nagykövete éppen azért érkezett egyenesen Cognac-ból, hogy megváltoztassa a megkövesedett fogyasztási szokásokat. Korábban az ital presztízse a hatalmas, öblös poharakba, a vacsora utáni időpontra száműzte a palackba zárt aranyat.
- Az Only Rémy Dinner célja: újjá alkotni a konyakfogyasztási szokásokat, de mit takar valójában ez az elnevezés?
- Az Only Rémy Dinner estek során a cognacokat közelebb hozzuk a gasztronómiához. Olyan területre léptünk ezzel, amelyet eddig a minőségi borok birtokoltak. A vacsorák során a legkiválóbb összetevőkből készült fogások kerülnek az asztalokra, amelyek mindegyikét a Rémy Martin konyak valamely verziója kísér. Újdonság továbbá, hogy a mély, öblös pohár helyett kecses, karcsú kristálypohárból kortyolgatjuk a nedűt, így az aromák és ízek még hangsúlyosabban bontakoznak ki. Ha pedig a konyakokat nem mindig kéz melegen, hanem bizonyos esetekben akár deresre hűtött üvegből kínáljuk, átváltozik az ital textúrája, más és más aromák kerülnek a felszínre.
- Merész vállalkozásnak tűnik minden fogáshoz konyakot társítani.
- A francia chefek színe-java már hosszú évek óta kísérletezik a legtökéletesebb kombinációkkal. A nagy műgonddal kiválasztott fogások és a hozzájuk társított konyakok hatására kibontakozik az ital könnyed gyümölcsös, néha enyhén fűszeres aromája. A világon immár több mint kétszáz étteremben alkotják újra és újra a konyak és az ételsor harmóniáját.
- Most pedig Magyarországra is megérkezett az Only Rémy Dinner. Hogyan választották ki a résztvevő éttermeket?
- Az együttműködés általában szokványos kereskedelmi kapcsolatként indul. Lassan megismerjük a csapatot, és ahol lelkes, hozzáértő emberekre találunk, ott szorosabbra fonjuk az együttműködés szálait. Olyan vendéglátó helyeket keresünk, ahol az magas színvonal alapkövetelmény, de látható az igény az újdonságok és a kreatív fejlődés irányában is. Természetesen részletes felkészítést tartunk, amelyben nem csak a főszakács, hanem a teljes személyzet részt vállal.
- A kiválasztott éttermek tehát megkapják a recepteket és a szabályzatot, amely alapján később megszervezhetik az Only Rémy esteket?
- Nem recepteket és szabályzatot adunk át, hanem széles körű ismereteket, magáról a konyakról, az egyes fajták jellemzőiről, az előállítás titkairól. Elmondjuk például, hogy a Rémy Martin az egyetlen olyan cognac-ház, amely kizárólag a Champagne vidékről, a Cognac régió szívéből válogatja ki a fürtöket. A talaj minőségének és a kivételes geológiai adottságoknak köszönhetően csak az e területről származó ital rendelkezik a különösen bársonyos, gazdag aromával. Így a felkészült borpincér értő módon ajánlja a fogások mellé a megfelelő zamatú italt, a chefek pedig a kulináris remekműveiket fejleszthetik a tökéletességig. Mivel az ételek összeállítása helyről helyre változik, nem találunk két egyformát, így lehetőségünk van rá, hogy mindig új ételsorokat és párosításokat próbáljunk ki a különböző éttermekben.
Az Only Rémy Dinner étkezések az alábbi éttermekben lesznek elérhetőek:
ARANY KAVIÁR ÉTTEREM – 1015, Ostrom u. 19.
BELCANTO OPERA ÉTTEREM – 1061, Dalszínház u. 8.
GUNDEL ÉTTEREM – 1146, Állatkerti krt. 2.
KISBUDA GYÖNGYE ÉTTEREM – 1034, Kenyeres u. 34.
KIRÁLY ÉTTEREM – 1014, Táncsics Mihály u. 25.
LE JARDIN DE PARIS ÉTTEREM – 1011, Fő u. 20.

Nincsenek megjegyzések: