Beigli


Ebben a beigliben minden benne van, az egész életem.

Benne van természetesen, hogy minden karácsonykor ott kell lennie a sütemények között kötelező jelleggel.

Benne van, hogy mennyire jól csinálta a Nagyikám, aztán Anyu meg Apu. Az után meg a Hugicám.

Benne van, hogy lehet felette izgulni, vajon kireped-e. És az a fura meggyőződés, hogy a kirepedt beilgi bizony sokkal finomabb, mint a szép, szabályos formájú (és általában bolti, cukrászdai illetőségű) darab.

Benne van az a fél kilónyi dió, amit öreg, gondos kezek törtek, pucoltak és válogattak szét. Magda néni kertjének diófája, ami nyáron olyan jó árnyékot vet a teraszra, ahol még gyerekként rajzolgattam az öltöztetős papírbaba ruháinak mintáját.

Benne van anyósom diódarálójának funkcionalitása.

Benne van a hugicám e-mailje. Ő gépelte be nekem az eredeti receptet a régi, zöld borítójú füzetből, ami már hullik szét, alig lehet becsukni, mégis a legjobb receptekkel van tele.

Benne van a mákjában a közeli kis közért eladóinak fáradt mozdulata.

Benne van a vágyam, hogy utánozzam a gyerekkori karácsonyok hagyományát, illetve, hogy megteremtsem a sajátjaimat.

Benne van a két fiacskám érdeklődése, segítő és lopkodó tésztagyúrása.

Benne van a folyamatos aggódás, jó lesz-e. Az örök önostorozás, hogy túlkelt, hogy nem lett márványos, és különben is.

Benne van a dícséret, ahogy reggelente azt mondja a nagyobbik, kér egy szelet diósat. Meg a drágám, aki úgy indul dolgozni, hogy neki is csomagolnom kell pár szelettel.

És persze a recept:

Hozzávalók:

Tésztához: 1 kg liszt, 40 dkg vaj, 30 g élesztő (majdnem egy csomag),4 db tojás, 6 dkg cukor,3 dl tej, kevés só.
Diótöltelékhez: 30 dkg cukor, 40 dkg darált dió, 7 dkg mazsola, 1 kiskanál fahéj.
Máktöltelékhez: 30 dkg cukor, 40 dkg darált mák, 7 dkg mazsola, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál reszelt citromhéj.

Elkészítése:
A lisztet a vajjal és a cukorral elmorzsoljuk, hozzáadunk két tojássárgáját, a kevés langyos tejben oldott élesztőt, csipetnyi sót és annyi tejjel amennyit felvesz, összegyúrjuk, hogy középkemény tésztát kapjunk.
Elosztjuk hat cipóra és rövid ideig pihentetjük, de nem kelesztjük meg túlzottan. Közben a kétszer 30 deka cukorból és 4 dl vizből a fűszerekkel ízesitve cukorszirupot főzünk, két részre osztjuk. Egyik felével a darált diót leforrázuk, hozzátesszük a mazsolát, összekeverjük és lehűtjük. Ugyanigy készítjük a máktölteléket. Mindkét töltelék kenhető sűrűségű legyen.

Ezután a tésztákat kinyújtjuk, és egyenletesen elosztva hármat a dió, hármat a máktöltelékkel megkenve, szorosan tekercsbe csavarjuk fel és sütőlemezre tesszük.
Tetejüket néhány helyen villával megszurkáljuk és egy egész tojást és egy tojássárgát villával felverve megkenjük, és langyos helyen megkelesztjük, szikkasztjuk.
Újból megkenve, most már hideg helyen újból megszáritjuk és mérsékelt hőfokú sütőben sütjük meg.

Kihűlés után folpackba csomagolva hosszú napokig puha és friss marad.

2 megjegyzés:

duende írta...

:) Csodálatos ez a bejgli! :)

Eva írta...

Hát, idén ti sem fogtok szűkölködni semmi jóban! Látom, jó bőséges töltelékkel készítetted, az pedig ugye azt jelenti, hogy bőven jut majd minden jóból:)Én is kérek szépen egy szeletet, ha még van belőle:)