Narancsos sajttorta



Volt nekem 1,5 kiló narancsból egy jó nagy adag félresikerült narancslekvárom. Az íze, illata valami zseniálisan isteni lett, de hiába főztem másfél órát, mégsem sűrűsödött. Teljesen és tökéletesen folyós maradt.
Találnom kellett hát alternatív felhasználási módszereket. Azt kell mondanom, ez a módszer például egészen kiváló. Még a nem folyós lekvároknak sem árt meg az ilyesmi.

Mi került az alapba? 200 g keksz, 150 g vaj, 150 g étcsokoládé.
A krémes rétegbe: 375 g Philadelphia krémsajt, 250 g mascarpone, 3 tojás, 3 ek  cukor, 3 ek keményítő, 2 ek narancslikőr.
A tetejére: 300 g narancslekvár.

Hogyan készült? A kekszet ledaráltam, a vajat és csokit óvatosan együtt  megolvasztottam. Ezt a három hozzávalót jól összedolgoztam. Egy kerek, kapcsos tortaforma aljába simítottam, amibe előzőleg raktam egy méretre vágott sütőpapírkört is.

A krémes réteghez alaposan összemixereltem a hozzávalókat. Ráöntöttem a kekszes rétegre.
A tetejére került a narancslekvár, kanállal szépen egyenletesen eloszlatva. Néhol egy kicsit bele is kevertem a krémes rétegbe, de nem dolgoztam össze egymással a két réteget.

160 fokos sütőben sült úgy 45 percig.

Érdekes, hogy szépen felemelkedik, aztán meg összeesik és milyen tömör lesz a krémes rész. Érdemes jól behűtve fogyasztani, olyankor a legfinomabb és mivel a vaj és csoki is megköt a tésztájában, szépen lehet szeletelni is.

1 megjegyzés:

anyahajó írta...

Köszi, épp túrótortát készülök sütni jövő héten!