Ahogy a sütemény alján összegyűlik a vajas-tejes cukor, megbarnul és karamellesen ragacsossá válik hát az valami észveszejtően jó!
Reggelire sosem sikerül ilyesmit sütnöm, de az előző napi kalácsot egy picit megmelegítve, ismét egy friss-közeli finomságot kapok, ami pillanatok alatt fogy el.
Ezúttal egy kis kókusszal is megbolondítottam a hagyományos Ferdinánd-tekercset, nem ártott meg neki :)
Hozzávalók: 1 csomag száraz (vagy fél csomag friss) élesztő, 1 + 1 dl tej, 1 + 3 kanál porcukor,
50 dkg liszt, 1 tojás sárgája, csipet só, 5 + 10 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése: Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. Amikor már habos, hozzáöntjük az átszitált kenyérliszthez. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, vajjal, csipet sóval. Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még tejet. A tészta ne legyen se ragadós, se túl kemény, hanem olyan jól gyúrható. Az élesztő azt szereti, ha minden hozzávaló legalább szoba hőmérsékletű, semmiképpen sem hideg.
40 percig kelesztjük, majd jó alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett
deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük 10 dkg vaj és a kókuszreszelék
keverékével.
A tésztát szorosan feltekerjük, kétujjnyi vastag darabokra
vágjuk keresztben és kivajazott tepsibe nem túl szorosan egymás mellé állítjuk a csigákat. Így lesz helyük megkelni.
Langyos
helyen addig kelesztjük, amíg a vajas töltelék olvadni nem kezd és kissé
kicsorog a csigákból. Ekkor a tepsit a 200 fokos sütőbe toljuk. Amikor a tekercsek félig
megsültek, leöntjük 1 dl tej, 3 kanál porcukor megmelegített
keverékével.
Végül pirosra sütjük a csavargó-tekergő csigákat.
4 megjegyzés:
Nagyon szepek lettek a csigak. Biztos nagyon finom :)
Köszönöm!
A tölteléknél a vaj és a kókuszreszelék mellé nem kell cukor?
Nekem hiányzik valamiért?
Nekem nem feltétlenül hiányzik, de tegyél bele bátran, nem rontja el!
Megjegyzés küldése