Túrós pite




Igazi, régimódi, nagyi konyhájából ellesett pite ez, kérem szépen. A nagyi inkább almával készítette, én most túróval próbálkoztam és ugyanolyan jó lett!

Persze még jobb lett volna, ha nem ehhez a bolti morzsalékos dologhoz jutok hozzá, amit félzsíros néven nyomnak az orrunkba. Szerencsére a piacon még akad egy-két pult a hagyományos, krémes, igazi túróval. Na, az kell az ilyen sütikbe!

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg vaj (eredetileg margarin), 12 dkg cukor, 35 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 2 kanál tejföl, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor.

Hozzávalók a túrós töltelékhez: 2 evőkanálnyi mazsola, 0,5 dl narancslikőr vagy rum, 4 tojás fehérje, 0,5 kg túró, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.



Elkészítése:
Először a tésztát készítettem el. A tojásokat ketté választottam. A fehérjét félretettem.
A szobahőmérsékletű, puha vajat kikevertem a cukorral. Egyesével hozzáadtam a tojások sárgáját és alaposan elkevertem. Beledobtam a tejfölt is, és átkevertem.
A lisztet vegyítettem a sütőporral, sóval, majd rászórtam a tojásos-vajas keverékre. Először fakanállal összekevertem, aztán kézzel alaposan összegyúrtam. Elég ragacsos massza lesz, nem kell megijedni tőle.
A tésztát elfeleztem. Az egyik részét lisztezett deszkán igyekeztem kinyújtani, hogy pont jó legyen a 35 centis tepsimbe. Nem baj, ha a szélén egy kicsit felpenderedik vagy nem teljesen egyenletes. A tésztát sütőpapírra fektettem és úgy emeltem át a tespibe.

Elkészítettem a tölteléket. Először a 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem. Kanalanként beledolgoztam az átszitált porcukrot, hogy kemény, fényes hab legyen belőle.
A túróhoz adtam a vaníliás cukrot, a citrom héját, illetve a fél órára beáztatott mazsolát. A felvert fehérjét 3-4 adagra osztva kevertem a túróhoz. Először lehet kicsit durvábban bánni vele, de a végén már csak óvatosan forgatni, alulról felfelé haladó laza mozdulatokkal.

A túrós tölteléket ráöntöttem az előkészített tésztára és elsimítottam.

A tészta másik felét szintén ki lehetne nyújtani, de akkor nem lenne semmi élvezet: így gyerekmunkát alkalmazva ujjbegynyi darabkákat csippentve beterítettük a sütink tetejét.

Kb. fél óra sütést igényel a 180 fokos sütőben. A tészta a sütőportól megemelkedik, a teteje egy kicsit megpirul.



A felkockázott sütit bátran megszórhatjuk egy kis porcukorral, különösen, ha egy hatéves lecsipkedi róla a tészta egy részét, amikor nem figyelek oda. Így jól el lehet fedni a nem kívánatos hiányosságokat. :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szíves figyelmedbe ajánlanám ezt a receptgyűjteményt, mely remekül ötvözi a magyar házias és nemzetközi konyhát: A magyar úri család konyhája c. (több helyen láttam, bookline, anima, polc.hu)

Ági, aki főz írta...

Köszönöm az ötletet!

Névtelen írta...

Szívesen.

Notburga írta...

Ági, kedvet csináltál hozzá... keresem is nagyikám hasonló receptjét, hamarosan asztalra kerül. A fotód, mint mindig, klassz ;-)