Medvehagyma

Na mi az a rendkívül divatos növény, amiért mindenki úgy odavan? Amiről öt évvel ezelőttig a kutya se hallott?
Na, és persze nekem azóta sem sikerült mély barátságot kötnöm vele, pedig esküszöm erősen próbálkoztam. Valahogy nem elég trendi az ízlésem, attól tartok. Nekem a tavaszt a retek meg a fejes saláta jelenti, ahogy gyerekkoromban. Evvan.

14 megjegyzés:

alchri írta...

:)) Valahogy nekünk sem jött be.Inkább fokhagyma, vagy újhagyma a nyerö.Persze én is próbáltam a korral haladni,csináltam belöle sok mindent,de hát ha nem rajong érte senki, akkor minek eröltessem?

Lilla írta...

nekem nem az ízével van bajom, hanem az elképesztő gyomorfájással, amit mindkettőnknek okoz (hőkezelve is). spárga-eper az én kívánságlistám.

zazálea írta...

jaj, én most szedtem egy kosárral, odavagyok érte, magában betömtem egy csomót :o)

Pötipite írta...

Ezzel így vagyok én is, divatos lett,ezt kihasználva horror az ára is.Alapvetően gyógynövény,vérlemezke-összecsapódást gátló hatással,tehát vérhigító.Aki véralvadásgátlót,gyulladáscsökkentőt szed,vagy épp műtét előtt áll,annak pl. abszolúte nem ajánlott.Ezt gondolom nem mondják el a nénikék a piacon...persze,sokat kell belőle enni,hogy mellékhatása legyen,de nem árt ezt tudni róla.

Névtelen írta...

kb. 20 éve ismerem és még csak nem is a Mecsek környékén élek, szóval az 5 éve a kutya sem hallott róla nem teljesen igaz :-)

a trend persze stimmel, a gasztrobloggerek meg sütnek-főznek mindent, ami épp trendi, ha ízlik, ha nem. lásd kommentek feljebb. pedig egyéniségnek lenni sokkal trendibb mint a medvehagyma, nem igaz? :-)

Helga

girzs írta...

Na igen, épp a Mecseket akartam, írni, de van még jópár hely az országban, azt hiszem talajfüggő.

Szóval nekem is a gyerekkorhoz és a tavaszhoz tartozik evidensen, és nem öt éve. Pécsről a Mecsek-oldal, ahol már van medvehagyma, szinte gyalog is megközalíthető, de Orfűíg terítve van. És tényleg megejtő,hogy amíg ellátsz az erdőben, az aljnövényzet hagymagyep.
Egyetemista korunkban is jártunk ki, és hemperegtünk benne, míg mindenki hagymaszagú lett...

És az is menő volt, hogy az "idegenek" nem ismerik.

Amúgy nekem nyersen jön be, az eltevési módjai nem igazán.

Me gaz is a bája, hogy csak rövid ideig van, és elvileg nem lehet termeszteni. Tehát eszed,amíg van, amíg a füleden jön ki, aztán vége.

Arra azért kiváncsi lennék, honnan vannak tele vele most a polcok. Ráadásul régről úgy tudtam, hogy védett.

Tény, hogy elvesztette a helyi jellegét,ahogy biztos neked is feltűnt, hogy már mindenki tudja, milyen az "igazi" burek.

De azt nem mondanám, hogy nincs múltja.

Piszke írta...

:)) Nálam egy MH recept sincs, és nem is lesz...

És én tényleg nem hallottam róla 5 évvel ezelőttig.

Ági, aki főz írta...

Bocs, nem akartam sértő lenni. A múltat úgy értettem, hogy tényleg csak mostanság lett felkapott és előtte csak bizonyos tájegységeken ismerték.

Delish írta...

trendi vagy nem trendi en orulok neki, hogy gasztroblogok reven megismertem ket eve es eszem es persze nem azert, mert trendi, hanem mert nekem nagyon bejon es ez az elso igazi tavaszi zold,(azert a tobbire meg varni kell) itt van melletunk az erdoben, frissen szedem le :)

Turák Kinga írta...

a növény nem védett, de a www.greenfo.hu oldalon meg lehet nézni, h mi védett és mi nem...

sztem, finom, bár szerencsére én magam tudom szedni, nem kell érte pénzt kiadni...

zazálea írta...

én a "névtelen" megjegyzésén vihorászok, kire gondolt, amikor az előtte szólók kommentjére utalva gasztrobloggernek nevezett valakit. de kit?? :o)))

én azt szeretem benne, azt is, hogy mentes a direkt kemikáliáktól, viszont vitamin és friss, üde íze van. az pedig, hoyg 5 éve még nem is hallottunk róla, óh, hát hány ilyen dolog van, mi egyszercsak felbukkan. :o)

starfi írta...

én is nyersen szeretem a legjobban. megértelek, de már tavaly is megbeszéltük :)

Ági, aki főz írta...

Időközben arra is rájöttem, hogy lehet, hogy azért nincs meg nálam a rajongás, mert soha nem szedtem magamnak a tavaszi ébredő erdőben. Ez lehet a titok.

zazálea írta...

azzal sem lenne baj, ha akkor sem szeretnéd, bár tény, hoyg frissen, az erdőben egészen más, mint a piacon, csokorba szedve. olyan, mint a koriander, világmegosztó szerepet kapott. :o)))