Sütőtökös teakenyér

Zaklatott napjaimon, amikor egyik gyerek a földön fetrengve üvölt, a másik meg a karomban visít, illetve úgy húsz percenként pelusozom valamelyik feneket, titokban arról ábrándozok, hogy jólnevelt kislányoknak szervezek teadélután. Csipkés, fodros, sötétkék bársonyruhájukban illedelmesen ücsörögnének a székükön, ügyesen fognák a porcelán csészéket és halkan csivitelnének.

Tudom, hogy anyámnak is volta ilyen álmai, hiszen a csipkegalléros bársonyruháig eljutottunk, de sajnálatos módon már én sem voltam az a tipikus angolkisasszony, amit az egy napra jutó kiszakított fehér harisnyák száma is jelzett.

Mit van mit tenni, főzök magamnak a kedvenc almás-fahéjas teámból és sütök hozzá egy jó angolos teakenyeret. Sütőtökkel, fahéjjal és gyömbérrel. És ahogy beleharapok van egy olyan érzésem, hogy pont ilyen ízeket kóstolgattak a viktoriánus szalonok mélyén is. Aztán rámnéz a kékszemű szörnyecske és csak ennyit mond: "Anya csinál teát. Most. Nem forró!"

Sütőtökös teakenyér

Mi került bele? 10 deka vaj, 3 evőkanál méz, 1 tojás, 13 deka előre megsütött sütőtök, 17 deka liszt, 1 csapott kiskanál sütőpor, fél kiskanál gyömbér és fahéj, 1 evőkanál nádcukor.

Hogyan készül? A puha vajat kikevertem a villával összetört sütőtökkel, a mézzel és a tojással. A liszthez hozzáadtam a fűszereket és a sütőport. A két masszát jó alaposan összedolgoztam, beleöntöttem egy sütőpapírral kibélelt formába. A tetejét megszórtam nádcukorral. Nagyjából fél órát, 35 percet sütöttem.

Nincsenek megjegyzések: