Tiramisu – részletesen

Ezzel kezdeni a konyhai ügyeskedést, ahogy a kedves hozzászóló kérte, első pillantásra elég merésznek tűnik. Viszont! Nem kell főzni semmit, csak keverni, keverni, keverni. Ez talán mégsem olyan nehéz. Főleg ha bevetjük a mixert, mert azt csak tartani kell, a munka nehezét elvégzi ő maga.

Mi kell hozzá? 25 dkg mascarpone – tejszínes olasz krémsajt, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 1 evőkanál azonnal oldódó kávé, 3-4 evőkanál kakaó, 2 evőkanál amaretto likőr vagy rum, 1csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor.

Hogyan készül? A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébe nem kerülhet a sárgájából. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Legyen fényes, késsel vághatóan kemény. A tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mascarpone-t, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. A krémbe lassan beleforgatjuk a tojásfehérje habot is. Először csak egy-két kanálnyit, aztán mindig többet. Ezt már nem mixerrel, hanem kanállal tegyük.
A kávéport 2 dl vízben feloldjuk, hozzáadjuk a likőrt is. Ha nagyon édesszájúak vagyunk, akkor édesíthetjük is. A babapiskótákat egyesével a kávéba mártjuk, majd egy szögletes tál aljára helyezzük őket. Ha megtelt a tál, rásimítunk egy kis mascarpone-s krémet, majd újra jöhetnek a babapiskóták. Felül legyen inkább mascarpone krém. A tetejét kakaóval megszórjuk és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Ötletek: A tojás legyen nagyon friss, feltörés előtt érdemes meg is mosni, mert nyersen használjuk fel és senki sem szeretne holmiféle betegségeket összeszedni ettől az édességtől. Ennek érdekében néhány óra múlva fogyasszuk is el az édességet, semmiképpen se tároljuk napokig. A kakaó legyen cukrozatlan, igazi keserű, sötét por. A vaníliás cukor helyett egy vanília rúd belsejéből kikapargatott fekete magocskákkal sokkal finomabb ízt érhetünk el, de egy kicsit bonyolultabb az eljárás.
A babapiskótákra, ha túl keménynek tűnnek, egy kis extra adag likőrt vagy kávét is locsolgathatunk. Ha túl sűrűnek tűnne a krém, 2 dl felvert tejszínhabot is tehetünk bele, de ezt még a fehérje hozzáadása előtt kell megejtenünk.

Nincsenek megjegyzések: