Az Eresz alatt

Az egykori erdő közepén, az egykori betyárcsárda épületében üzemelt már a szocialista közízlést formáló és plasztikusan megformáló népkonyha, a kilencvenes évek fél alvilági slágere, a falusi diszkó. Aztán jött Mosberger Mihály, maradt a négy fal és a hatalmas, csarnokszerű épület. Három hónap alatt sikerült létrehozni egy helyet, ahol jó vendégnek lenni.

Az Eresz étterembe belépve még az utcán találjuk magunkat, hiszen az ajtó mögött is kikövezett járda vezet a bárpultig. Felette ott a névadó: egy darabka tető, meg az eresz. Jobbra kényelmes fotelek csalogatják a kávézásra, borozgatásra betérőket. Balra fordulva belépünk a „házba”, ahol vászonszalvéták és csillogó borospoharak jelzik a funkciót: itt jól és jót lehet enni. A falak némelyike megmaradt csupasz téglával kirakott állapotában, máshol régi fényképekről évtizedekkel korábban élt lánykák mosolyognak az alattuk ücsörgő ínyencekre. Ők már sejtik, hogy a hasuk pártját fogó emberekre itt izgalmas élmények várnak.

Az étlap mindössze két oldal, bár igen termetes példány. A megfogalmazás szellemes, de nem túlbonyolított: „Szabad egy csésze levest?”, „Könnyű testi sértés” megfogalmazások egyértelműek, de nem szokványosak. Válogatni pedig eltart egy kis ideig. Addig talán megkóstolhatnánk a színes borssal érlelt kacsamell carpacciot, mézes-mustáros salátával. Amíg ezt a dús ízű tulajdonképpen nyers húst és a salátán táncot járó fűszereket kóstolgatjuk, akár el is dönthetjük az ebéd további menetét.

Jöhet mondjuk egy jól megtermett, cseppet sem szégyellős leves: marhafartő, vadas ízvilággal és burgonyagombócokkal. Gyomrunk kiengeszteléséül és a Balaton közelsége folytán némi hal is kerüljön a tányérra, így aztán érdemes megkóstolni a fogast, melyet a séf citromfű mártással és fenyőmaggal kínál.

A tágasabb emésztőszervekkel rendelkezők persze rendelhetnek a több személyes tálakon kínált válogatott finomságok közül is. A „Három testőr” tálján például a kárpáti borzaska, a sonkával-sajttal töltött rántott husi, - lánykori nevén cordon bleu - és a tüzes cigánypecsenye kelleti magát. Hozzája pedig a Magyarország szerte ügyködő borászok válogatott nedűit kortyolhatjuk. A különálló borlapról a legnagyobb nevek közül választhatunk, a könnyű rozétól a testes bikavérig. Az ilyen sóhajokba fulladó lakomák azonban nem érnek semmit, ha nem kerül az asztalra egy mennyei, leányszíveket lelkesítő édesség. Bár az étlapon nem szerepel, rendezvények vagy egyéb különleges események – mint amilyen egy filmforgatás – a konyhán szívesen elkészítik a málnás charlottot, erdei gyümölcsmártással. Az említett édességet őzgerinc formába simítják, majd felszeletelve tálalják. Miután ezt is elcsipegettük, csendes has vakargatással, néhány csosszanó lépéssel átvánszorgunk a külső „szobába” és ott, a füles fotelbe zuttyanva kortyoljuk el a kávét. Erre bizony szükség lesz, ha valaki egy tikkasztó délutánon, a finomságokkal eltelve akar hazavezetni.

Cím: Eresz étterem, Lajoskomárom, Komáromi u. 1. Elérhetőségek: 25/240 740
Útiterv: Az M7-esen Enyigig, át Enyigen, majd a hosszú, egyenes úton végighajtani úgy 15 kilométert. Az Eresz a híres, egyedi májusfával éppen szemben terpeszkedik, eltéveszteni nem lehet.

És egy recept: Málnás charlotte

Mi kell hozzá? Egy vékonyabb piskóta lap, 4 evőkanál málna lekvár, 2 dl tejszínhab, 25 dkg málna, 4 evőkanál málnaszörp, porcukor, 20 g zselatin.
A mártáshoz: 2 dl vörösbor, két marék vegyes piros, bogyós gyümölcs, cukor.

Hogyan készül?A piskótalapot egyenletesen megkenjük a málnalekvárral, óvatosan feltekerjük és amilyen vékonyan csak tudjuk, felszeleteljük. A kis, rózsaszín közepű csigákat a fóliával kibélelt formába fektetjük. A tejszínhabot keményre verjük. A zselatint 1 deci vízzel felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A málnát összeturmixoljuk, majd egy szűrőn átnyomva kiiktatjuk a magokat. A tejszínhabhoz adjuk, málnaszörppel ízesítjük és annyi cukrot keverünk hozzá, hogy kellemesen édes legyen. Végül a zselatint is belekeverjük. A pink masszát a formába simítjuk és néhány órára a hűtőszekrénybe száműzzük. A kész charlottnak rezgősnek, de tömör állagúnak kell lennie. A mártáshoz felforraljuk a vörösbort, beletesszük a gyümölcsöket és ízlés szerint cukrozzuk. Villával egy picit szétnyomkodjuk a piros szemeket és addig forraljuk, hogy egy kicsit sűrűbb legyen, mint a bor eredeti állaga. Ezt a felszeletelt édesség mellé kínáljuk, kiemelve a málna ízét.

Nincsenek megjegyzések: